Bani adevarati vs Bani falsi

Bani adevarati vs Bani falsi

Este minunat, ai economisit o perioada de timp, ai strans ceva banuti, ai 6 luni de “living expenses” pusi deoparte si ceva peste si in mod minunat continui sa iti sporesti contul bancar luna de luna. Acum ce? Ei bine acum investesti. Este timpul ca banii sa munceasca pentru tine sau este timpul sa “gresesti” pentru ca mai incolo banii sa munceasca pentru tine.

Doar nu te-ai atasat atat de mult de hartiile alea care se numesc bani? Ele devin valoroase atunci cand le transformi in “bani adevarati” adica active.

Robert Kiyosaki, Dave Ramsey, Harv T Eker, David Bach pana si Tony Robins – si toti invatatorii financiari ai planetei ne spun ca pentru a ajunge bogat sau macar pentru a avea o batranete linistita este nevoie sa investesti.

De acord, dar pot sa spun ca este valabil si vice versa daca nu stii ce faci poti pierde foarte multi bani. De ce? Pentru ca orice investitie implica un risc, mai mare sau mai mic.Mai jos listez investitiile in functie de risc, de la cea mai lipsita de risc la cea mai riscanta, asa cum le vad eu:

 1. Titlurile de stat;
 2. Depozitele bancare;
 3. Obligatiunile emise de corporatii;
 4. Terenurile agricole;
 5. Actiuni blue chip listate la bursa;
 6. Actiuni mici listate la bursa;
 7. Imobiliarele (apartamente, case, spatii comerciale);
 8. Investitia intr-un start-up;
 9. Investitia in metale si marfuri;
 10. Investitiile derivate.

Bineinteles ca in cadrul fiecarei categorii sunt active mai riscante sau mai putin riscante, asa cum este mai putin riscant sa cumperi un teren agricol comasat intr-o zona agricola buna avand infrastructura necesara decat un teren pe varful unui deal fara drum de acces.

Toate acrtivele listate mai sus se pot transforma in pasive intr-o clipa – adica sa pierzi bani din cauza lor in loc sa iti aduca bani. Pe de alta parte toate au potentialul de a pune umarul la bunastarea ta financiara. La investitii este ca in viata – trebuie sa risti ca sa castigi si as mai adauga ca viata trebuie traita (si investitiile facute) chiar daca nu ai nicio garantie ca vei castiga la final. Daca nu traiesti/ nu investesti ai pierdut din start.

Banii falsi

Cea mai proasta idee este sa tii banii sub saltea pentru o perioda mare de timp (exceptand situatiile extreme gen razboi mondial, foamete – poate ca nici atunci). Banii in sine, ca hartii nu mai sunt active in adevaratul sens al cuvantului de mult timp, cam de cand nu mai au echivalent in aur la bancile nationale. Pana atunci banii = aur, adica activ. Acum sunt cifre pe un calculator, mai pun un zero la final si sunt mai multi, mai pui doi de zero la final si sunt mult mai multi. Nu noi punem zerourile ci bancile nationale 🙂

Daca cineva decide ca hartiile unui anumit stat sunt egale cu un zero (si nu la finalul sirului ci la inceput, buf gata cu banii, nu mai sunt buni decat la facut focul cu ei).De asemenea, fara a merge atat la extreme, banii se pierd prin inflatie sau inflatie galopanta. Multi dintre noi isi amintest de anii de dupa revolutie cand inflatia la lei era de peste 100% pe an. Adica intr-un an jumatate din valoarea unei sume de bani disparea. Se poate si mai rau, vezi Zimbabwe unde inflatia a fost in urma cu cativa ani 5 miliarde la suta 🙂

Totusi, este bine sa pastrezi o parte a averii tale in bani lichizi pentru anumite scopuri:

 • Fondul tau de rezerva care poate sa iti acopere costurile de trai pentru 6-12 luni;
 • O suma de bani lichizi pe care sa o poti accesa rapid in cazul in care apare o oportunitate deosebita de a cumpara un activ.

In nicio situatie sa nu ramai fara bani lichizi (chiar si daca eu i-am denumit “bani falsi”). In criza anterioara s-a spus “cash is king” si da erau si vor mai fi in anumite momente pentru ca multe businessuri mor din lipsa de lichiditate nu din lipsa de profit.

Eu nu sustin ca este o idee proasta sa ai bani lichizi, sustin doar ca nu este o idee prea buna sa iti tii cea mai mare parte din avere in bani lichizi si aici nu vorbim de averi de 10-20.000 EUR 🙂 ci de averile mai marisoare pe care poti sa le imparti si in altceva decat apartament + masina = avere.

Incearca sa iti protejezi banii lichizi de inflatie. Cu alte cuvinte nu ii tine la saltea, pune-i la banca sau in titluri de stat/ obligatiuni tranzactionabile ca sa poti avea acces la ei rapid.

Scopul lor este:

 1. Sa iti asigure siguranta (vezi fondul de rezerva)
 2. Sa te ajute sa cumperi active valoroase la discount.

Banii adevarati

Adica activele, sunt acele posesiuni care iti aduc bani zi de zi, luna de luna, an de an (in functie de ciclul de productie al fiecarui activ). Intrand mai in profunzime, sunt acele mijloace tangibile sau intangibile care sunt utile celorlalti oameni si pentru care acestia sunt dispusi sa ofere ceva in schimb. De exemplu:

 • Alimente: terenuri agricole;
 • Adapost: Case si Apartamente;
 • Utilitati: Actiuni la firme de utilitati;
 • Combustibil: Investitii in petrol, gaze, energie electrica sau in actiunile firmelor care le produc;
 • Alte nevoi ale oamenilor (preferabil nevoi reale nu artificial create prin marketing): imbracaminte, educatie, timp liber – poate afacerea ta raspunde la una dintre aceste nevoi.

Ei bine acestea sunt ceea ce se cheama “banii adevarati”. Sunt mai bine cunoscuti sub denumirea de active.

As mai adauga si ca bani adevarati (poate cei mai adevarati) sunt abilitatile tale de a satisfice nevoile oamenilor:

 1. Profesia ta, preferabil cat mai utila societatii: medic, avocat, contabil, psiholog, croitor, mecanic, instalator etc;
 2. Abilitatea de a crea afaceri care satisfac nevoi si de a oferi locuri de munca oamenilor (asta este foarte faina);
 3. Abilitatea de a conduce;
 4. Abilitatea de a gasi solutii la probleme;
 5. Abilitatea de a distra si relaxa oamenii – oamenii vor simti intotdeauna nevoia sa se recreeze.

Si lista poate continua la nesfarsit. Tot ce trebuie sa faci este sa te gandesti la ce nevoi si probleme ai tu si cei din jurul tau pentru care ai fi dispus sa platesti.

Acestea se obtin prin:

 1. Educatie
 2. Experienta (adica actiuni repetate, greseli din care sa inveti, apoi reusite adica actiuni care sa aduca rezultatele asteptate de tine).

Active intangibile mai pot fi si:

 1. Patente si licente;
 2. Drepturi de autor;
 3. Situri web etc.

Concluzie

Cu cat activul tau (fie fizic sau intangibil) satisface o nevoie mai reala cu atat sansa ca acesta sa fie valoros este mai mare.

Daca ai economisit o anumita suma de bani, felicitari, continua sa faci asta. Este cel mai important lucru, dar nu si cel mai dificil. Urmatorul pas necesar este sa incepi sa investi. Este un pic mai greu dar pe masura ce te educi si capeti experienta va fi din ce in ce mai usor si distractiv si rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Tine minte ca atunci sa investesti in active valoroase, adica acelea care satisfac nevoi reale ale oamenilor. Daca faci acest lucru sansele tale de reusita cresc considerabil. La fel de important este si pretul pe care il platim pentru aceste active. Nu vrem sa platim mai mult decat face, ba chiar vrem sa le luam la discount. Profitul se face la cumparare, nu la vanzare 🙂 Un investitor inteligent va cauta intotdeauna sa cumpere la pret de discount, sa vanda la suprapret si sa caute rate de risc/beneficiu disproportionate, adica risc potential mult mai mic decat beneficiu potential. Dar despre pretul activelor si despre notiunea de risc/beneficiu disproportionat vorbim in articolul urmator.

Spor la bani!

Vali

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *