Banii dintr-o perspectiva spirituala

Banii dintr-o perspectiva spiritualaAm des discutii cu oameni spirituali pe tema banilor si majoritatea discutiilor sunt in contradictoriu. De multe ori discutiile se invart in jurul ideii ca banii au o influenta negativa asupra omului si primesc o sumedenie de argumente si exemple in acest sens.

Aici nu vorbesc despre discursul clasic in care eu, in inteligenta si modernitatea mea infinita ii fac pe ei inapoiati pentru ca inca considera ca “Banii sunt radacina tuturor relelor” ci incerc sa privesc lucrurile dintr-o perspectiva care sa integreze si partea spirituala a banilor.

O credinta nefondata

Redau mai jos o credinta care mi-a parvenit printr-un comentariu la un articol despre bani:

“Dumnezeu a facut sa ne nastem goi, daca era necesar ne scotea direct in mertzane. asta daca il bagi pe Dumnezeu si crezi ca a facut treaba buna cind a creat lumea. Saracia nu inseamna sa te zbati in lipsuri si mizerie, bogatia face mizeria in jur, pentru ea se otraveste si se polueaza, pentru ea te zbati caci vrei sa ai cit au nebunii din jur sau mai mult. Saracia acceptata ca drumul cel drept aduce liniste si multumire cu foarte putin, exemplul calugarii locali sau tibetani, bogatia aduce neliniste, nu te mai bucuri de nimic frumos si natural, esti sclavul banilor vesnic intr o goana.”

Iti spun din capul locului ca nu sunt de acord cu aceste afirmatii. Eu cred cu tarie ca Dumnezeu ne vrea pe toti fericiti si prosperi si in niciun caz nu ne-a facut sa traim in lipsuri si saracie.

Daca analizam comentariul de mai sus, intelegem ca ceea ce blameaza autorul nu este bogatia ci poluarea si otravirea mediului, lacomia, compararea cu ceilalti, nelinistea, lipsa de bucurie, sclavia.

Eu nu vad nicio legatura intre bogatie si lucrurile pe care le blameaza autorul. Si saracii si bogatii pot sa polueze, sa fie nelinistiti, invidiosi, lacomi si toate celelalte lucrui. Toate tin de caracterul si integritatea omului si prea putin de buzunarul lui.

Totusi, este adevarat ca un om bogat poate sa se exprime pe sine mai puternic decat un om sarac. Asta inseamna ca un om bogat poate sa polueze un oras intreg pe cand un om sarac, cu acelasi caracter, poate cel mult sa polueze curtea lui si eventual a vecinilor. La fel insa, un om bogat, cu un caracter frumos, poate sa impadureasca un munte pe cand unul sarac, cu un caracter la fel de frumos, poate sa planteze doar o gradina.

Cand pot fi banii radacina tuturor relelor

Poate nu chiar a tuturor relelor dar a multor rele.

Am cautat sa inteleg totusi de unde vine aceasta credinta, pentru ca orice credinta are la baza un sambure de adevar si fapte reale care o determina sa fie atat de raspandita si inradacinata in constiinta colectiva.

Banii iti pot face mult rau si chiar te pot distruge, atunci cand ii pui pe primul loc in viata ta.

Niciodata nu pune banii pe primul loc, pune Viata pe primul loc. Tot ce are viata este mai important decat banii.

Banii chiar sunt radacina tuturor relelor pentru cei care:

– isi inseala semenii pentru bani;

– ii subjuga pentru bani;

– ii imbolnavesc pentru bani;

– ii manipuleaza, pentru bani;

– distrug natura cu buna stiinta pentru bani,

si exemple pot continua.

Daca pui banii inaintea vietii, vei distruge tot ce te inconjoara si implicit pe tine. Viata se va regenera, tu insa nu. Nicio celula care actioneaza impotriva organismului nu rezista mult timp. Organismul o va distruge pentru ca celelalte celule sanatoase sa poate exista si prospera in continuare.

Chiar si in acest caz, putem spune ca radacina tuturor relelor este caracterul urat al omului care, in functie de cat de multi bani are, poate sa si-l manifeste mai mult sau mai putin. Sunt convins ca sunt milioane de exploatatori, poluatori si manipulatori potentiali printre cei care nu au nici banii nici putearea de a-si manifesta caracterul la o scala inalta.

Perspectiva spirituala asupra banilor

Hartiile, monedele si cifre pe un calculator sunt doar manifestari ale banilor. Banii sunt o forma de energie, iar sursa lor este sursa tuturor energiilor din acest univers: Dumnezeu. Sunt guvernati de legea echilibrului – energia circula tot timpul si se transforma, ea nu dispare niciodata ci doar ia alte forme.

Energia banilor este tranformata de noi oamenii in diverse alte tipuri de energie: energie vitala (hrana), energie emotionala (cand cumparam lucruri care ne dau o stare de bine), energia informatiei, etc.

In acelasi timp noi oamenii transformam diverse tipuri de energie in energia banilor: energie vitala (prin munca), energie emotionala (prin creatie), energia informatiei (prin cunostintele noastre) etc.

Cata vreme reusesti sa constientizezi tot acest circuit, sa il controlezi si il coordonezi spre un scop bine definit, sa zicem spre atingerea independentei financiare, tu esti stapanul banilor. Daca nu reusesti acest lucru si lasi energia banilor sa iti dicteze directia, tu devii sclavul lor.

Banii pot fi un slujitor excelent dar si un stapan nemilos. Depinde numai de tine ce rol ii atribui.

Concluzie

Din punctul meu de vedere, banii sunt o expresie a valorii pe care o creezi pentru ceilalti prin folosirea resurselor tale. Sunt o materializare a efortului (energiei depuse) in vederea obtinerii lor. Fiind doar o materializare a energiei tale (fie ca vorbim aici de inteligenta, creativitate, efort fizic etc.), ei nu sunt nici buni nici rau ci tu esti ori bun ori rau.

In final, banii sunt radacina raului sau a binelui in functie de caracterul omului care ii foloseste. Concentreaza-te sa devii un om integru, generos si conectat cu tot ce te inconjoara si banii vor fii radacina binelui din viata ta si a celor din jur.

Spor la bani, facuti cu integritate si respect pentru tot ce te inconjoara!

Valentin

PS. Te rog da un share si like pentru ca si prietenii tai sa se bucure de aceste informatii.

PSS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Introdu-ti adresa de e-mail pentru a primi Planificatorul Financiar Personal:

ÎNREGISTRARE PENTRU STIINTABANILOR NEWSLETTER  
 

Similar Posts

10 Comments

 1. “Niciodata sa nu subestimezi lacomia oamenilor…”
  Oamenii sunt asa cum sunt, banii sunt doar un instrument care pe unii ii subjuga si ii ajuta sa isi exprime mai bine lipsa de omenie. Nu as pune egal intre saracie si bunatate asa cum nici intre bogatie si rautate. Insa e limpede ca aceea care fac asta o fac mai ales din invidie! Bogatii sunt o minoritate. E normal sa fie blamati de majoritate…

 2. Ai dezbatut un subiect interesant si controversat. Felicitari!

  Ca sa-ti raspund la intrebare, nici una dintre variantele propuse de tine in intrebare, nu se prea sutine pentru mine. Deoarece nimeni nu corupe pe nimeni decat daca exista intentia asta. Totul se reduce la intentia cu care folosesti orice bun. Pentru ca in esenta lucrurile sunt nicicum, depinde doar de credinte.

  Daca persoana cu care ai discutat despre credinte are opiniile astea, atunci asa arata realitatea ptr el sau ea Si e perfect! Nu-l contrazice nimeni :)))) este o alegere pur personala.

  Dar stii ce curiozitate am eu? Pleaca in excursii? Are locuinta sau cel putin sta in chirie? Ma gandesc doar la o comparatie intre standardul de viata si ce inseamna cu adevarat ce predica:) Pentru unii sa ai un acoperis deasupra capului inseamna bogatia suprema….

  Zic ca e pacat sa impopotonam lenea cu niste credinte prinse din zbor.

  Aaa, si inca o curiozitate, persoana respectiva purta haine? Ca mna, doar a venit gol/ goala pe lumea asta.

  Ce nevoie are de haine? Intineaza darul vietii.

  Sau era ascet?

  1. Laura, saracia si bogatia sunt relative pentru fiecare in parte si tin de dorintele autentice ale fiecaruia.

   Raspunsul meu la intrebarea “Oare banii corup omul sau omul corupe banii?” se afla in articol. Omul corupe banii, pentru ca el este cel viu si cu vointa la purtator. Banii sunt doar o manifestare a lui si nu au o putere a lor deci nici nu pot influenta, controla sau determina pe nimeni sa faca ceva. Doar partea lacoma si egoista a omului gaseste un mediu propice pentru a se manifesta cand apare oportunitatea, adica banii.

 3. Se spune că: “banii sunt rădăcina tuturor relelor”. Dar acest citat din biblie este interpretat greșit. Ceea ce spune cu adevărat este:” iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor”, ceea ce dă altă conotație acestei discuții dacă stăm să ne gândim, pentru că un om care are foarte mulți bani poate sa “calce pe cadavre” pentru a-i face si a-i păstra, dar in acelaș timp, un om care are bani și este bun la suflet poate sa ajute multe persoane.

  Un lucru este sigur, banii nu fac decât să amplifice ceea ce este acel om, dacă este rău, va amplifica răutatea, dacă este bun, va amplifica bunătatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *