Recunostinta in domeniul banilor

recunostintaTraim in epoca nemultumirii cronice, in care desi avem poate cel mai prosper stil de viata din istoria omenirii, in loc de recunostinta, suntem nemultumiti constant de tot si de toate: de tara in care traim, de jobul nostru, de partenerul/ partenera de viata, de societate si tot asa.

In aceasta mare de nemultumire, ne tot intrebam de ce suntem nefericiti, rai unii cu ceilalti, depresivi, bolnavi si saraci. Oare sa existe o legatura intre nemultumirea constanta pe care o simtim si realitatea pe care o traim zi cu zi? Oare nemultumirile noastre sunt o consecinta a realitatii pe care o traim sau realitatea pe care o traim este o consecinta a nemultumirii noastre?
Un gand care ne ruleaza constant in minte determina un anumit model de gandire, un anumit mod de perceptie a realitatii obiective, o anumita atitudine in fata ei si in final un anumit mod de a actiona si rezultatele aferente. Gandurile care ruleaza constant in mintea noastra ne modeleaza realitatea de zi cu zi. Deja nu mai vorbim de filosofie ci de neurostiinta.

Bun, si acum stiind ca gandurile noastre ne modeleaza realitatea, cum ar putea arata viata unui om nemultumit constant de tot si de toate? Ar putea fi viata lui plina de bucurie, abundenta si relatii implinite? Sau mai degraba plina de noi si noi motive de nemultumire. Si chiar daca nu ar fi motive reale, sigur le-ar inventa.

Nemultumirea in legatura cu banii

Putine domenii ale vietii sunt afectate mai mult de nemultumire decat cel al banilor. Cel putin la romani expresii precum “Ma duc la scarbici” “Nu ajung banii” sau “Banii se fac greu” sunt la ordinea zilei. Toate denota o nemultumire totala fata de tot ceea ce inseamna bani in viata noastra.


Hai sa vedem cum ne manifestam nemultumirea fata de bani in viata de zi cu zi:

 1. Plata facturilor lunare este o tragedie, plata ratelor la casa iar o tragedie si chiar si cand ne cumparam ceva ce ne dorim cu adevar, facem plata cu strangere de inima;
 2. Cand incasam un venit ne uitam la el cu dezamagire;
 3. Suntem nemultumiti de casa unde stam, de masina pe care o conducem, de hainele pe care le purtam;
 4. Suntem nemultumiti de banii pe care ii avem la banca;
 5. Suntem nemultumiti de faptul ca trebuie sa platim pentru orice bun sau serviciu.

Si tot asa.

Ideea nu este de a nu ne dori mai mult. Este foarte bine sa ne dorim mai mult, dorinta fiind unul dintre catalizatorii evolutiei. Ideea este de nu fi constant nemultumiti de realitatea prezenta si de ce am realizat pana acum.

De la nemultumire la recunostinta

Daca si tu (la fal ca mine) ai prefera o viata abundenta in locul uneia in care sa domine nemultumirea si lipsurile, poate ca ar fi bine sa te uite la modul in care percepem realitatea prezenta.

Cum ne manifestam recunostinta in domeniul banilor:

 1. Sa traim sentimentul de recunostinta de fiecare data cand primim bani;
 2. Sa platim cu drag si recunostinta orice bun sau serviciu ne aduce bucurie;
 3. Daca cumpararea unui bun sau serviciu nu ne aduce bucurie, atunci mai bine nu il cumparam;
 4. Cand lasam bacsis fie la restaurant, taxi etc, sa o facem din recunostinta pentru serviciul prestart, nu din obligatie. Daca este din obligatie, mai bine nu lasam nimic;
 5. Cand ne platim facturile, sa o facem cu recunostinta pentru serviciile primite;
 6. Cand ne verificam contul de economii sau banii pe care ii avem stransi, sa fim recunoscatori pentru progresul pe care l-am facut;
 7. Sa fim recunoscatori pentru jobul nostru, afacerea noastra sau orice altceva reprezinta sursa noastra principala de venit, chiar daca nu suntem intru totul satisfacuti de banii pe care ni-i aduce.

In domeniul banilor, se pot vedea mult mai evident efectele recunostintei pentru ca banii sunt cuantificabili. Incearca timp de o luna sentimentul de recunostinta pentru orice incasare si plata si vei vedea rezultatele.

Numai bine

Valentin

PS. Te rog sa imi lasi un comment mai jos in care sa imi spui ce efecte au aparut in viata ta in urma practicarii recunostintei.

PSS. Daca ti-a placut articolul, te rog da un like si share.

PSSS. Alatura-te comunitatii nostre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Introdu-ti adresa de email mai jos pentru a primi continuarea povestii direct pe email:  
 

 

Similar Posts

8 Comments

 1. Am facut asta de ceva timp si vreau sa spun ca totul pare mai simplu, mai usor, problemele au devenit experiente si viata este mai simpla, banii sunt mai multi si cumparaturile s-au imputinat. Este si efectul cartilor scrise de Dominique Loreau – Arta simplitatii si Arta esentei. Multumesc pentru articole, sunt foarte utile.

  1. Ma bucur Ștefania ca aplici si ai rezultate. M-ar interesa sa ne împărtășești ce obiceiuri concrete ai adoptat legat de recunoștință. Poti sa ne impartasesti?

 2. Foarte frumos si corect punctat fiecare fraza. Eu practic recunostina in domeniul banilor in felul urmator: de fiecare data cind iau bani, primul lucru care il fac dupa ce-i numar, pun un anumit procent deoparte pentru a ajuta pe altii.

 3. Un pas in programul de recunostinta si apreciere a celor din viata mea a fost sa imi scriu bugetul in excel si sa colorez in verde investitiile: rata la aprt, asigurare, cursuri de engleza, si dintr-o data viata s-a inseninat: aproape jumatate din cheltuieli sunt investitii.
  Un alt pas a fost sa accept ca nu toate facturile imi aduc fericire si un plus valoare, si am renuntat (redus) din ele: nu mai am cablu, am schimbat tip abonament curent, am redus factura la mobil, am verificat si vazut cum sa nu platesc din comisioanele bancare etc. Poate nu pare mult, dar 1-200 lunar, doar prin un mic efort la inceput, inseamna peste 1 mie anual (adica un concediu).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *