Cum să creștem salariile în România?
Deseori, când oamenii se plâng de România, aud reproșul: “Salariile sunt mici”.
Și sunt de acord că salariile sunt mici în România comparativ cu țările mai bogate din vest, deși au mai recuperat din decalaj.
Totuși, vreau să punctez că în capitalism nivelul salariilor este dictat, în mare parte, de mediul privat și nu de stat.
Excepțiile sunt:
- 1. salariul minim,
- 2. nivelul de impozitare și
- 3. salariile angajaților de la stat.
Aceste 3 elemente influențează nivelul salariilor, însă nu sunt determinante.
Mediul privat determină, în mare parte, nivelul de salarizare.
Și mediul privat suntem, de fapt, noi toți 🙂
Cum anume determină mediul privat salariile?
- Prin calitatea și numărul antreprenorilor/angajatorilor. Antreprenorii de calitate fac afaceri performante care pot plăti salarii mai mari.
- Prin calitatea angajaților. Angajații care au o etică a muncii mai bună și pregătire/calificare mai bună vor crește productivitatea muncii și, implicit, salariile.
- Numărul și calitatea consumatorilor, cu accent pe calitatea consumatorilor. Dacă consumatorii cumpără în special produse ieftine, proaste și de bază și evită să cumpere produse de calitate, mai complexe, care acoperă nevoi mai complexe, atunci vei avea salarii mici. Produsele de bază au marje mici la vânzare și, astfel, angajatorii nu pot plăti salarii prea mari.
- Nivelul de etică la nivelul întregii societăți. Într-o societate plină de țepe, înșelătorii, jocuri de noroc, “să mai dau un tun” și o lipsă de etică și educație și la nivelul consumatorilor care favorizează astfel de comportamente (prin plățile făcute), apare un anumit nivel de depresie și fatalism la nivelul societății, care taie avântul atât al antreprenorilor corecți, cât și pe cel al angajaților competenți.
Acestea ar fi câteva cauze pentru care nu avem încă salarii ca în Vest și, dacă nu le rezolvăm ușor, ușor, nici nu le vom avea vreodată.
La nivel colectiv, eu, personal, nu știu ce soluții ar fi. Poate setarea “educației” ca prioritate numărul 1 la nivelul țării.
La nivel individual, însă, eu cred că fiecare dintre noi poate acționa pentru a-și crește veniturile (fie din salarii, fie din afaceri), acționând exact pe aceste 4 direcții:
- Educație continuă ca antreprenor sau angajat;
- Educarea consumatorilor noștri (dacă suntem antreprenori) și/sau promovarea afacerilor care oferă bunuri și servicii de calitate (în calitate de consumatori);
- Promovarea prin exemplu personal, dar și public, a bunului simț, educației și corectitudinii.
Știu că este o picătură într-un ocean, însă dacă suntem mulți, va conta enorm.