cum sa iesi in castig in urma unei crize

Cum sa iesi in castig in urma unei crize

Pana acum cateva zile era liniste dar de curand am inceput din nou sa primesc telefoane si mesaje de genul:

 • vine o mega criza?
 • cand se termina pandemia?
 • sa vand tot?
 • vine inflatia?
 • o sa fie jale?
 • unii spun una, altii spun alta – sunt confuz …

Exact ca in martie anul acesta.

De asemenea, iar au aparut pe grup postari si opinii de genul: o sa fie jale, stai .. ca de fapt nu o sa fie, … ba uite ca pica toate, ba … vorbesti prostii, nu pica … si tot asa…

Cum sa faci bani cand emotiile tale constante legate de investitii si bani, in general, variaza puternic de la frica la lacomie, de la FOMO (frica de a rata o oportunitate) la confuzie, de la disperare la extaz, … de la se prabuseste pamantul, panica, la ajunge bitcoinul 100,000 USD pana la sfarsitul anului …

Singurele emotii permise in investitii sunt:
 1. Optimism moderat (daca nu crezi intr-un maine mai bun … nu ai ce cauta in investitii – maine mai bun nu inseamna ca maine creste bursa sau cresc imobiliarele, ci ca lumea va continua sa evolueze in urmatoarele decenii);
 2. Satisfactie ca ti-ai urmat strategia (nu satisfactie ca a sarit bitcoinul);
 3. Rabdare;
 4. Smerenie (sa intelegi ca nu esti buricul pamantului, mama omida sau zana maseluta si sa ai o atitudine smerita fata de piata).

Cam atat – restul emotiilor nu prea au ce sa caute …

Banii se pierd si se distrug destine in crize NU din cauza conditiilor exterioare (caderea pietelor imobiliare si financiare, pierderea locurilor de munca, pierderea veniturilor din afaceri, datorii etc.), ci din cauze interne – deficiente la nivel de mindset si emotionale.

Acest lucru devine evident atunci cand studiezi crizele si vezi ca acestea au o durata limitata (de la cateva luni la 2-3 ani maximum) si in urma lor multi se pierd, insa cativa castiga cat nu ar fi castigat intr-o viata.

Prima etapa a crizei

Am trecut printr-o prima etapa a crizei – in primavara, cand am avut lockdown, prabusiri ale pietelor, pierderi de locuri de munca, panica …

Am fost afectat cat se poate de direct in prima perioada:

 • prabusirea portofoliului de actiuni;
 • pierderea unui chirias;
 • anularea unui eveniment in sala;
 • reticenta clientilor de a mai cumpara cursuri;
 • atmosfera sumbra si de sfarsit de lume pe toate canalele media, fb, anturaj etc.

As fi putut sa intru in depresie si sa pierd, dar am ales sa NU.

In schimb, am reorganizat lucrurile rapid, mi-am recuperat pierderile de pe bursa, fiind acum pe profit, mi-am reamenajat proprietatea si am gasit un chirias care mi-a platit in avans jumatate de an (un pret mai mare decat cel vechi) si am cel mai bun an ca venituri, profit, audienta, engagement si calitate per total al proiectului StiintaBanilor.

In acelasi timp am avut si energia de a sustine comunitatea moral prin comunicari zilnice si indemnuri la calm si la urmarea strategiei, sa petrec foarte mult timp cu familia (mai mult decat oricand) si sa devin, sper eu, si un pic mai intelept.

A fost, poate, doar o repetitie .. poate vor fi vremuri si mai dure, poate nu … insa asa cum actionezi la nivel micro, asa vei actiona si la nivel macro – cum gestionezi o criza scurta, asa o vei gestiona si pe cea mai de durata.

Pe curand si mult succes!
Valentin

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *