bear market 4159033 1280

Scaderea pietelor de actiuni. O veste buna?

Observ ca indicele bursei americane SP500 a trecut deja de pragul de 5% corectie si este foarte aproape de pragul de -10% (de fapt, ETF-urile pe SP500 cotate in EURO au atins deja -10% datorita deprecierii USD fata de EURO).

Din punctul meu de vedere este o corectie bine meritata dupa 2 ani de crestere continua, desi eu am deja un portofoliu de investitii vechi si experimentez scaderi ale portofoliului de investitii.

Totusi, am doar 40 de ani si mai am muuulti ani de acumulat actiuni pana cand voi incepe sa vand din ele pentru a ma bucura de venituri pasive la batranete 🙂

Cu cat esti mai la inceput de drum ca investitor (primii 2-3-4 ani), cu atat ar trebui sa te bucure mai mult scaderile.

Si daca nu ai inceput deja sa investesti serios, cu atat mai mult orice scadere mai consistenta a preturilor te avantajeaza si te ajuta sa recuperezi din timpul pierdut.

Si nu pot sa nu ma amuz de un meme pe care l-am vazut recent in care motto-ul lui Trump “Make America great again’ (Facem America mareata din nou) s-a transformat in “Make shares affordable again”  (traducere aproximativa: Facem actiunile ieftine din nou).

Mai departe voi explica de ce aceste corectii sunt bune pentru investitori, dar si pentru cei care inca nu au inceput sa investeasca consistent pentru viitorul lor (independenta financiara, venituri suplimentare la pensie etc.)

Incepem cu cateva definitii.

Cateva definitii:

Criza economica – o perioada de recesiune economica severa, in care preturile activelor inregistrează o scadere brusca a valorii, intreprinderile și consumatorii nu isi pot plati datoriile, iar institutiile financiare se confrunta cu o lipsa de lichiditate.

Recesiune economica – Doua trimestre consecutive de scadere a PIB-ului unei economii. Sunt o componenta fireasca a unui ciclu economic.

Bear market – O scadere a pietelor de actiuni cu 20% sau mai mult.

Corectii mari bursiere – Scaderi intre 10-20% ale pietelor de actiuni.

Corectii mici – Scaderi de pana la 5%.

Cat de des au loc astfel de corectii:

corectii istorie

Sursa: Charlie Bilello

Astfel, vedem ca o corectie de 10% se intampla in medie undeva la 1.6 ani, deci nu este un eveniment nici prea rar, dar nici prea comun.

Era necesara aceasta corectie?

Eu zic ca da si cred ca ar fi bine sa mearga inca si mai jos. Nu stiu daca chiar acum, insa consider ca avem sanse de peste 50% pentru a experimenta o corectie mai mare decat ce avem acum pe parcursul urmatoarelor 12 luni.

Vedem in graficul urmator cum la 31 ianuarie 2025 indicele bursei SP500 avea un Fw PE de aproape 22, mult peste media din ultimii 30 de ani de 16.9.

evaluari istorice

sursa: JP Morgan

Ce inseamna Fw PE de 22? Inseamna ca platesti pe o actiune (in cazul de fata o actiune din indicele american S&P500), in medie, 22 X profiturile prognozate ale companiei pe urmatoarele 12 luni.

Ceea ce este destul de scump. Media ultimilor 30 de ani este de 16.9 X profiturile prognozate pe urmatoarele 12 luni, ceea ce este mai rezonabil.

Cum poti profita de astfel de corectii, in mod concret?

Sunt putini oameni care stiu sa profite in mod concret de astfel de corectii.

Multi ori cumpara balarii in perioada asta (ex. actiuni care nu isi mai revin niciodata), ori vand in panica, ori stau paralizati de incertitudine si teama si nu fac nimic.

Raspuns cu liniuta :), aplicabil pentru investitii pe termen lung.

  1. Termen lung inseamna termen lung, adica peste 10 ani. Pe tine te intereseaza cat vor valora actiunile (ETF-urile) peste 10 ani sau mai mult. Pe tine chiar te avantajeaza daca ETF-ul X scade anul acesta cu 20% si poti sa il cumperi la acest pret. Astazi ai doar pretul de cumparare (care ar trebui sa fie cat mai mic) vs. maine (in 10-15-20 de ani) cand vei avea pretul de vanzare (de fapt acesta ar trebui sa fie cat mai mare).
  1. Faci DCA (investitii lunare) – acest lucru deja te protejeaza partial de corectii pentru ca tu vei face achizitii si in perioade de corectie. Cata vreme investesti in ETF-uri diversificate pe sute si mii de companii, tu trebuie sa intelegi ca aceste ETF-uri vor capta profiturile viitoare ale acestor companii. Pe termen scurt, piata evolueaza in functie de multi factori (sentimentul pietei, ratele de dobanda, factori politici, raportari financiare la trimestru etc.), insa pe termen lung cresterea compusa este data in esenta de profiturile companiilor.
  1. Ai portofoliu diversificat in care, pe langa actiuni, ai si titluri de stat si posibil si aur. In timpul corectiilor, vinzi din instrumentele defensive (titluri de stat si aur) si cumperi actiuni. De asemenea, te ajuta sa ai portofoliul diversificat pe mai multe arii geografice pentru a nu fi afectat excesiv de faptul ca o anumita tara sau regiune (cum este astazi SUA, care are o performanta mai slaba sau chiar stagneaza). Ca idee, bursa din SUA a avut destul de recent o perioada de 13 ani de relativa stagnare, din 2000 si pana in 2013, in timp ce alte burse au performat destul de bine.  Astfel, nu este intelept sa mizezi totul doar pe o singura tara/ regiune.
  1. Cost mediu mai mic – daca faci investitii pe termen lung, atunci, dupa cativa ani, ai toate sansele ca detinerile tale sa aiba zeci de procente pe plus. Daca ai cumparat ceva acum x ani care are astazi +300%, o corectie de 10-20-30% nu mai este atat de dureroasa. Tu esti oricum pe plus si scaderea mananca din randamentele anterioare. Pe de alta parte, daca stai in piata doar perioade scurte, de 1-2 ani, ai toate sansele ca o corectie de 10-20% sa iti manance din banii depusi de tine. Asta este mult mai dureros.
  1. DCA mai temperat cand ai maxime dupa maxime. Cand traversezi perioade de maxime dupa maxime, o idee care te poate ajuta (mai mult psihologic) ar fi sa investesti lunar sume mai mici. Daca in mod nomal investesti 500 de euro pe luna, in perioadele de maxime dupa maxime poti investi doar 250 de euro pe luna si restul de 250 de euro ii pastrezi cash pentru eventuale corectii.
  1. In perioadele de corectie poti intra suplimentar la fiecare -5%, folosind cash-ul strans la punctul 5. Cand ajungi la fundul sacului, incepi sa vinzi din instrumentele defensive de la punctul 3.
  1. DCA (investitii lunare) se face doar pe unele active care au sanse mici/ minime sa dispara: anumite ETF-uri, in special, posibil si pe actiuni blue chips. Nu se face DCA pe companii “tinere sperante” sau in declin sau despre care nu stii prea multe.
  1. Focus pe venitul activ. Cand esti concentrat pe a produce bani, nu mai stai toata ziua cu ochii pe cotatiile bursiere. Nu te mai impresioneaza un minus 3% intr-o anumita zi sau articolele omniprezente cu “vine criza…”.
  1. Diversifica si pe imobiliare – eu tintesc un anumit procent din averea personala in imobiliare mai mult pentru siguranta investitiei si mai putin pentru randamente superioare. Scot randamente mult mai mari din bursa. Totusi, psihologic, ma ajuta mult faptul ca o parte din munca mea de pana acum este stocata in imobiliare care sunt mai putin volatile si, de bine, de rau, tot aduc un venit pasiv. Pot sa fiu mult mai relaxat cu volatilitatea bursei si chiar cu ideea ca bursa s-ar putea inchide o perioada din cauza unor dezastre/ evenimente extraordinare.
  1. Nu incurca portofoliul pe termen lung cu cel pe termen mediu/ scurt – poate vrei sa faci si speculatii sau investitii pe termene medii de 1-2 ani. Este in regula, insa, ar fi bine sa nu le amesteci cu cele pe termen lung. Ideal este sa le ai la 2 brokeri diferiti. Daca le ai pe aceeasi platforma, ar fi bine sa fie instrumente separate. Exemplu: nu investesti intr-un ETF pe termen lung, dar te gandesti sa mai bagi si fondul de urgenta in acel ETF, asa, ca o speculatie temporara pana luna viitoare.

O parte dintre punctele de mai sus au ca scop protectia psihologica a investitorului impotriva unor decizii proaste care sa cauzeze pierderi mari.

Nu sunt facute pentru a aduce randamente ideale din punct de vedere teoretic.

Sunt facute pentru a te tine de plan pe termen lung si pentru a profita de dobanda compusa a randamentelor.

Nu este suficient doar sa stii aceste lucruri si sa le ai in minte. Trebuie sa le si intelegi in detaliu si sa iti faci un plan de investitii bine gandit.

Investitiile nu sunt complicate (oricine poate deveni un investitor decent), insa sunt complexe, in sensul in care necesita destul de multe cunostinte si mai ales un anumit mod de a le gandi.

Avand in vedere ca trecem printr-o perioada complicata si plina de incertitudini, am decis sa ofer pentru cateva zile discounturi consistente (mai mari decat cele pe care le ofer de obicei) pentru 3 cursuri de investitii:

 Curs de investitii in ETF-uri;
– Curs de investitii in actiuni (analiza fundamentala si tehnica);
– Curs de investitii pentru dividende (strategia DGI).

Maine dimineata vei primi pe email Oferta, cu reduceri semnificativ mai mari decat ce avem de obicei, pentru toate cele 3 cursuri.

Oferta va fi de tip Flash Sale si va dura doar 3 zile.

Sper ca cele trei cursuri sa iti aduca cunostintele si claritatea necesara pentru a profita de oportunitatile pe care le avem acum, dar si cele care vor aparea, aproape sigur, in urmatoarele 12 luni.

Pe curand!

Valentin

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *