Dividende 2018 BVB – profituri raportate

dividende 2018

In acest moment, majoritatea companiilor importante listate la Bursa de Valori din Bucuresti si-au publicat rezultatele financiare preliminare pentru anul 2017 si astfel putem avea o estimare destul de exacta asupra a ce dividende vor distribui.

Vestea buna este ca multe dintre companiile importante de la BVB au mari sanse sa distribuie dividende superioare celor estimate initial, datorita cresterilor substantiale de profit.

Mai jos am analizat o serie de actiuni din indicele BET pe care eu personal le urmaresc.

Sa vedem cum arata situatia lor:

Dividende 2018 – situatii financiare preliminare

dividende 2018

Dividende Fondul Proprietatea (FP)

O companie care detine actiuni la unele dintre cele mai importante companii din Romania. Cele mai mari detineri le are la Hidroelectrica si Petrom.

Profit in crestere cu 189% fata de 2016, in special datorita vanzarilor din portofoliul de detineri.

Cel mai probabil, actionarii vor incerca sa distribuie tot profitul anului 2017, prin diverse forme: dividende, diminuari de capital social, rascumparari de actiuni.

Probabil, va avea printre cele mai mari randamente ale dividendelor de pe bursa, undeva in jur de 14%.

Rezultate financiare preliminare 2017 FP

Dividende Banca Transilvania (TLV)

A doua banca ca marime din Romania, dupa preluarea Bancpost si banca care a profitat cel mai mult de pe urma crizei din 2007-2009. O banca in plina expansiune locala si regionala atat organic cat si prin preluari: Volksbank, Bancpost, VictoriaBank (Republica Moldova).

Cel mai mare actionar, fara a detine majoritatea este: BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare).

Banca Transilvania a avut o usoara scadere a profitului net de -3.9% dar chiar si in aceste conditii, promite un dividend cu un randament de aproape 6% + actiuni gratuite care pot ridica randamentul si mai mult.

Rezultate financiare preliminare 2017 TLV

Dividende Petrom (SNP)

Cel mai mare producator de petrol din Romania, al doilea cel mai mare producator de gaze din Romania si lider national pe segmentul benzinariilor din Romania. Actionar majoritar OMV din Austria.

Profit net in 2017 in creste cu peste 170% fata de anul 2016 si un randament al dividendelor de 6.5%, la o rata de distributie de 45% din profit.

Rezultate financiare preliminare 2017 SNP

Dividende Romgaz (SNG)

Cel mai mare producator de gaze naturale din Romania. Profitul Romgaz este influentat semnificativ de pretul international al gazului natural, care a fost in crestere in 2017.

Romgaz aproape ca si-a dublat profitul net in 2017, probabil si datorita unei ierni 2016-2017 foarte geroase. Oricum, nu este rau pentru o firma cu actionariat majoritar de stat.

Randamentul dividendului Romgaz in 2018 va fi de peste 12%.

Rezultate financiare preliminare 2017 SNG

Dividende BRD (BRD)

A treia mare banca din Romania cu actionar majoritar Societe General din Franta. Aproape ca si-a dublat profitul net in 2017, devenind una dintre cele mai ieftine actiuni importante de pe BVB, cu un PER de sub 7.

Conform propunerii de dividend din partea managementului, la preturile actuale, dividendul ar urma sa aibe un randament de peste 12%.

Rezultate financiare preliminare 2017 BRD

 Dividende Transgaz (TGN)

Transportatorul national de gaze si monopol national. Companie de importanta strategica.

Profit in crestere usoara si un randament al dividendului de peste 11%.

Rezultate financiare preliminare 2017 TGN

Dividende Nuclearelectrica (SNN)

Unul dintre cei mai mari producatori de energie electrica din Romania cu actionar majoritar Statul roman.

O crestere substantial a profitului, cu aprox. 169% peste cel din 2016. Randamentul probabil al dividendului, la preturile actuale, este de peste 11%.

Rezultate financiare preliminare 2017 SNN

Dividende Conpet (COTE)

Conpet este transportatorul national de petrol si este un monopol de stat iar actionarul majoritar este Statul roman.

Profitul net din 2017 este in usoara crestere fata de 2016 iar randamentul probabil al dividendului este de 6.5%. Este posibil ca actionarul majoritar sa ceara dividende suplimentare de la acesta comapanie, din profiturile din anii trecuti.

Rezultate financiare preliminare 2017 COTE

Ce urmeaza

Situatiile financiare publicate pana in acest moment sunt preliminare, urmeaza in cursul lunilor martie si aprilie Adunarile Generale ale Actionarilor, prin care sunt aprobate situatiile financiare si sunt votate distributiile de dividende.

Abia dupa Adunarile Generale ale Actionarilor vom stii exact care ce dividende se vor distribui.

In cadrul acestor Adunari Generale se va vota o data de inregistrate, data la care cei care detin actiuni sunt indreptatiti sa primeasca dividende.

In final, incepand cu luna mai vor incepe platile de dividende catre actionari.

Concluzii

Se pare ca ne asteapta inca un an cu randamente de 10%+ doar din dividende. Cine se plange ca este greu sa faci venituri pasive sa se uite la oportunitatile pe care le avem in 2018, sau pe cele pe care le-am avut in 2017, sau in 2016

Inainte sa inchei, vreau sa punctez faptul ca tot ce am scris in acest articol reprezinta opinii si analize personale. In niciun caz nu sunt recomandari de investitii. Fiecare investitor este dator sa isi faca propriile analize si sa investeasca in cunostinta de cauza.

Numai bine si spor la bani!

Valentin

PS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:
cover2
 

Similar Posts

2 Comments

  1. Surprinde Banca Transilvania cu revenirea ei pe piata. Erau voci care spuneau ca va veni o criza peste ei. Se pare ca sunt schimbari majore in bine iar din pozitia de “a doua banca din Romania” are o influenta pozitiva pe piata financiara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *