investitor abilitati

10 abilitați de baza pentru a avea succes in investitii

Observ ca din ce in ce mai multi romani devin intersati de investitii si de posibilitatea de a-si inmulti banii. Acest lucru ma bucura, insa ma face si sa punctez cateva lucruri.

Fie ca vorbim de investiții in imobiliare sau pe bursa sau o combinație a celor doua, vorbim despre o serie specifica de cunoștințe, abilitați si mentalități pe care orice investitor începător trebuie sa si-o însușească.

Eu recomand ca primul an de investitii sa fie dedicat invatarii si acumularii de experienta. La fel ca abilitatea de a conduce masina, si abilitatea de a investi profitabil se invata in timp, mai intai teoretic si apoi practic, pana cand devine un automatism.

In acest articol mă voi concentra pe investițiile in acțiuni si obligațiuni.

Riscul major al investițiilor este dat de ceea ce investitorul nu cunoaste. Astfel, pentru a reduce riscul si a investi profitabil, este necesar sa stăpânești aceste abilitați:

1. Cunoștințe juridice de baza

In primul rând sa înțelegi ce înseamnă un contract si consecințele care deriva dintr-un contract.

Apoi, daca investești la bursa, este nevoie sa înțelegi foarte bine care este rolul fiecărei instituții implicate într-o tranzacție, ce anume iți garantează proprietatea, care sunt instituțiile care iti protejează drepturile.

Mai exact, care este rolul Brokerului, custodelui, Depozitarului centralFondului de compensare al investitorilorAdministratorului de fonduri samd.

Studierea linkurilor de mai sus deja iti vor oferi foarte multe informatii utile (hard knowledge).

2. Cunoștințe economice de baza

In primul rând sa cunoști cum funcționează legea cererii si ofertei, ca exista cicluri economice si cum sa le recunoști, ce înseamnă rata inflației, PIB-ul, rata șomajului, deficitul de cont curent, deficitul bugetar etc.

La un nivel micro, sa înțelegi ce înseamnă o acțiune, obligațiune, dividend, cupon de dobânda, consiliul de administrație, adunarea generala a acționarilor samd.

3. Cunoștințe de business

Când investești in acțiuni, investești de fapt in companii. Trebuie sa înțelegi care sunt principalele elemente care influențează profitabilitatea unei companii, vânzările, cheltuielile, riscurile inerente ale acelei companii.

Mai ales daca investesti in actiuni individuale, este nevoie sa cunosti business-ul companiilor in care investesti.

4. Cunoștințe de baza de contabilitate

Sa înțelegi rapoartele financiare ale companiilor, ce înseamnă un cont de profit si pierdere, un bilanț, un calcul de rentabilitate samd.

Fără a putea înțelege cifrele, nu ai nicio șansa in lumea investițiilor.

5. Sa cunoști istoria

Cum au performat diverse clase de active din trecut, care este randamentul mediu al unei investiții in ultimii 10 ani, dar 30 de ani, dar 60 de ani.

Istoric, ce clase de active au mers bine in perioade de inflație, de deflație, creștere economica, recesiune economica.

Istoric, ce clase de active sunt complementare (una creste, alta scade) si ce clase de active evoluează in tandem.

6. Sa cunoști lumea prezenta a investițiilor

Pana acum câțiva ani nici nu existau întregi clase de active, de exemplu Peer to Peer lending sau criptovalutele.

Din nou, pana in urma cu câțiva ani, accesul la multe instrumente financiare era dificil pentru un investitor individual.

Astăzi posibilitățile sunt nelimitate.

7. Sa iți cunoști partenerii potențiali

Cum iți alegi brokerul, cat de sigur este, ce comisioane are, cat de mult te sprijină prin educație, customer service si flexibilitate?

Dar un administrator de fond sau ETF – ce reputație are, cat de facil este accesul la instrumentele sale, ce comisioane are?

Pe cine alegi?

8. Sa cunoști instrumentele disponibile

Care sunt clasele de active? Ce grad de risc au? Unde le găsesc? Cum le analizez? Pe care sa le aleg? Cum investesc concret in ele?

9. Cunoștințe de fiscalitate

Ce taxe plătesc? La ce fel de venit? Din ce tara? Ce înseamnă o convenție de evitare a dublei impuneri? Cum mă afectează rezidenta fiscala?

Cum pot sa optimizez taxele?

10. Planificare pentru succes

Abia după ce cunosc toate elementele de mai sus pot spune ca pot planifica pentru succes.

In primul rând: Unde sunt acum? Unde vreau sa ajung? In cat timp?

In al doilea rând: In ce clase de active investesc, cat de recurent, in ce instrumente, când fac rebalansare etc.?

Concluzie

Sa investești profitabil, pe termen lung, este ușor când ai cunoștințele si abilitatile de baza formate si cand nu visezi cai verzi pe pereti (profituri nerealiste).

Este fix ca la monopoly – etapizat, constant, bun.

Iti spun aceste lucruri pentru ca am in spate in jur de 15 ani de investiții si vad rezultatele in timp.

Bineînțeles, ca orice arie noua, si aria investițiilor trebuie studiata înainte. Nimic bun nu se “întâmpla” fără o pregătire temeinica înainte.

Înainte sa începi sa investești serios, iți recomand sa studiezi fiecare punct de mai sus si sa iți însușești cunoștințele de baza. Vei avea nevoie si rezultatele vor fi pe măsura.

Abilitatea de a investi profitabil a devenit una dintre abilitatile esentiale pentru o viata prospera, in contextul actual, in care sistemele de pensii din Europa vor livra din ce in ce mai greu (sau partial) ceea ce au promis.

Astfel, iti doresc spor la studiu.

Pe curand,
Valentin

PS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Similar Posts

One Comment

  1. Total de acord cu acest articol. Cred ca trebuie sa te astepti la un randamnet mediu de 10% sau chiar undeva mai jos pe termen lung, realistim vorbind. Este mult mai importanta siguranta decat diferenta de cateva procente la final.

    Play it smart, play it safe. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *