rezultate investitii la 9 luni 2021 scaled

Rezultate investitii la 9 luni 2021

Dupa un prim semestru foarte bun pe burse, au urmat trei luni ceva mai slabe in care bursele internationale au facut cativa pasi inapoi.

In special pietele emergente au avut de suferit din cauza problemelor venite din China.

Pe BVB, piata principala a mers in continuare bine, insa piata Aero a adus mai multe scaderi si dezamagiri decat succese rasunatoare.

Rezultatele de mai jos sunt exprimate ca randamente pe perioada ianuarie-septembrie 2021.

Rezultate BVB

Inchei semestrul cu alocare de peste 90% pe actiuni pe BVB. Restul sunt titluri de stat FIDELIS.

Aproape tot ce am avut initial pe AERO a fost ori marcat si reinvestit in imobiliare, 🙂 ori marcat si reinvestit in companii blue chips.

Totusi, in ultimle 3 luni, am reinceput sa intru pe AERO, atat direct in piata, cat si prin intermediul unor plasamente private.

In mod normal, faptul ca AERO a suferit corectii in ultimele luni, nu ar trebui sa ne faca sa abandonam piata, ci sa cautam acele companii care au un model de business cu potential, management de calitate si un pret rezonabil.

Baza portofoliului ramane in companiile din indicele BET. Am deviat destul de mult de la procentele indicelui BET, avand o supraexpunere pe cele doua banci, SNP, SNN, TRP si alte cateva companii mai mici.

Am continuat sa particip la plasamente private in acele companii unde consider ca pot obtine un premium la listare. Voi continua sa fac acest lucru.

Randamentul pentru primele 9 luni ale anului este ametitor +73.86% in RON.

t3 2021 BVB

Rezultate portofoliu international

La 30 septembrie, randamentul portofoliului meu pe pietele internationale a fost de +11.24% in EUR.

Portofoliul este mixt, preponderent din ETF-uri pe actiuni (total market, factor based, sectoriale) + aur si emerging market bonds + recent, cateva actiuni individuale.

t3 2021 international final

Acest portofoliu este in general relativ pasiv, dar in ultimele trei luni a fost mai animat, adaugand cateva actiuni individuale aflate acum “la discount”. Acestea au adus si pierderi semnificative pana in acest moment, ceea ce este normal. Se afla la discount pentru ca au probleme. Pe viitor, insa, eu cred ca aceste noi pozitii se vor transfoma in noii campioni ai portofoliului.

Imobiliare

Am cumparat imobiliare in 2019, 2020 si la inceput de 2021. Sunt foarte multumit de aceste decizii, avand in vedere cum au crescut preturile imobiliarelor in acesti ani.

Se pare ca am anticipat corect traiectoria preturilor. Cred ca preturile imobiliarelor din Bucuresti (acolo unde investesc eu) vor mai tot creste cativa ani de acum inainte. Nu doar ca asa cred, dar am si actionat in acest sens.

Sincer, nici nu ma mai intereseaza atat de mult daca vor mai creste sau nu. Eu le-am cumparat pentru a le inchiria si a-mi oferi un venit pasiv stabil.

Planul meu este sa am in jur de 30% din portofoliul total de investitii in imobiliare.

Stiu ca sunt multi care vorbesc despre imobiliare fara sa isi puna efectiv banii la bataie. Eu am spus de multe ori ca sunt bullish pe imobiliare, in special pe Bucuresti pentru urmatorii ani (termen mediu). Asa cum am spus, asa am si facut, adica acolo unde imi pun vorbele, imi pun si banii.

Obligatiunile corporative

Sunt investitii despre care am vorbit mult mai putin pentru ca, nefiind listate pe o bursa, nu sunt accesibile oricui.

Eu sunt foarte selectiv si pentru mine au fost si sunt foarte profitabile. Totusi, nu le-as recomanda celor care nu stiu sa analizeze o investitie punctuala in detaliu (contabilitate, analiza financiara, intelegerea modelului de business etc.).

Toate obligatiunile pe care le mai detin si sunt nelistate (o parte au fost deja rambursate si incasate de mine) sunt in EUR. Am si o emisiune recenta de obligatiuni in RON la 10% care se vor lista curand.

Sunt excelente surse de venit pasiv pentru mine si au un randament mediu anual de aprox. 9% in EUR.

Portofoliul de crypto

Nice and easy si total pasiv pentru mine acest portofoliu compus din BTC si ETH cumparate de-a lungul timpului si inca cateva monede mai mici adaugate anul acesta.

Randamentul in USD in primele noua luni din 2021 este spectaculos: +338%

Investitiile mele in crypto sunt investitiile X factor – adica cele de genul ori la bal, ori la spital.

Concluzii

Dupa un an 2020 de exceptie, pentru cei care au facut investitii pe bursa in 2021, primele noua luni au fost destul de bune.

Remarc in special BVB-ul care a performat peste marile piete internationale.

In ultimele trei luni, pietele par ca au obosit. Sunt destul de multe riscuri si elemente negative care s-au adunat si eu personal nu ma astept la un ultim trimestru prea grozav.

Va spuneam la inceputul acestui an in Planul de investitii pe 2021 ca in 2021 nu voi investi toti banii (ca in 2020) si adun cash pentru oportunitati. Ei bine, acele oportunitati inca nu au aparut.

Raman moderat pentru finalul de an.

In final, tineti minte ca investitiile profitabile se fac in ani de zile, nu de azi pe maine.

Pe curand!

Valentin

Similar Posts

One Comment

  1. Salut,
    Legat de “o emisiune recenta de obligatiuni in RON la 10% care se vor lista curand.” – presupun ca e vorba de SBET24. Daca da, ai idee cand se listeaza caci nu am gasit pe nicaieri informatia, nici macar la borkerul care a intermediat. Merci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *