Cum iti gasesti mentorul alaturi de care vei face un salt masiv

cum iti gasesti mentorulVrem, nu vrem, pe parcusul vietii vom avea multi mentori. Este in natura umana sa isi caute modele si sa incerce sa le copieze pentru a avea succesul lor. Cum iti gasesti mentorul care sa te ajute sa faci un salt calitativ in viata ta? Cum ii recunostem pe cei potriviti pentru noi? Cum ne raportam corect la mentorii pe care ii avem?

Voi incerca sa raspund la aceste intrebari, pe baza experientei mea de pana acum, fara a pretinde ca detin adevarul absolut. Este doar viziunea mea asupre subiectului, vizune pe care vreau sa o impartasesc cu voi.

Tipuri de mentori

In primul rand, parintii nostri vor fi mentorii cu cel mai mare impact asupra noastra la inceputul vietii, poate chiar pe durata intregii vieti. Dar nu despre ei vreau sa vorbesc aici, ci despre mentorii pe care ii alegem mai mult sau mai putin constient pe parcursul vietii.

In viata vom avea multi mentori sau oamei pe care ii vom percepe ca mentori. Acestia apar pe masura ce si noi suntem pregatiti sa preluam de la ei si mai important pe masura ce meritam acest lucru.

Acesti mentori pot aparea in diferite situatii:

  1. Profoseri de scoala;
  2. Sefi de la job;
  3. Instructurii pe care ii avem in practicarea diferitelor sporturi sau discipline;
  4. Prieteni mai experimentati decat noi;
  5. Oameni care au reusit in diverse domenii in care si noi vrem sa reusim.

Cand suntem in clasele primare, mentorul nostru s-ar putea sa fie invatatorul care ne invata sa scriem, apoi in liceu, poate sa fie colegul care se descurca bine cu fetele (sau in cazul fetelor, colega care este populara) si mai incolo, la primul nostru job, mentor ne poate fi seful care ne invata pentru prima data cum sa muncim cu folos.

Acesti mentori sunt de mare ajutor pe parcursul vietii pentru ca ne transmit informatii si abilitati de care avem nevoie pentru a ne dezvolta.

Chiar daca acesti mentori pot aparea in viata noastra pentru o perioada scurta de timp si dupa un timp poate ca vom considera invataturile lor sub nivelul nostru actual de dezvoltare, asta nu inseamna decat ca si-au facut bine treaba si tu ai fost un discipol bun. Orice mentor bun isi ajuta discipolul sa il depaseasca.

Mentorii care apar temporar in viata noastra trebuie respectati si iubiti pentru contributia lor la constructia noastra.

Greseli in relatia cu mentorii

1. Sa pretindem in mod arogant un mentor de un nivel mult peste al nostru

Este gresit, din punctul meu de vedere, sa fortam lucrurile si sa pretindem in mod arogant ca noi meritam cutare mentor fie pentru ca suna bine la nivel rational sa avem un asa mentor, fie pentru ca pe hartie arata bine situatia lui si vrem si noi sa ajungem acolo.

Daca mentorul este intradevar de un nivel inalt, mult peste capacitatile tale, nu vei putea prelua de la el informatia daca nu esti pregatit. In plus, este foarte posibil ca si mentorul respectiv sa nu te accepte pentru ca ceea ce are el sa te invete este mult peste nivelul tau de intelegere actual.

Un exemplu simplu: daca tu ai un start-up si vrei sa il ai ca mentor pe Warren Buffet, nu cred ca va putea Buffet sa te ajute prea mult cu start-up tau. El iti va vorbi de miliarde de dolari, extinderea pe pietele internationale iar tu il vei intreba de unde faci rost de 10,000 de dolari ca sa iti mai iei un utilaj second hand.

Cauta-ti mentori ceva mai sus decat tine, ca nivel de evolutie in domeniul in care vrei sa te dezvolti. Nu sari direct la cel mai bun, cand tu te afli poate la inceput de drum in domeniul respectiv, doar pentru ca ai citit pe undeva ca trebuie sa inveti doar de la cei mai buni. Cei mai buni sunt mentori pentru urmatorii cei mai buni. 🙂

2. Sa fim distrasi de fum si obiecte sclipitoare

Posibil ca mentorul tau sa nu fie ceea ce pretinde sa fie. Un discipol nepragatit nu va putea sa distinga adevarul de fum in alegerea mentorului.

Nu iti alege mentorii dupa pozele cu masini si casele impresionante de pe internet sau dupa modul plin de sine in care iti vorbeste. Un mentor adevarat nu te va face niciodata sa te simti inferior ci va vedea in tine potentialul si te va aprecia pentru evolutia ta de pana acum.

Alege-ti mentorul pentru ceea ce este nu pentru ceea ce pretinde ca este. Alege-l dupa rezultatele pe care le are, dupa experientele lui reale din trecut, dupa adevarul informatiilor pe care ti le transmite, atat cat poti tu sa le verifici si in final dupa cum simti ca rezonezi cu omul respective. Alege-ti mentorul cu mintea si inima nu cu orgoliul.

3. Divinizarea mentorului

Toti mentorii vor avea si bune si rele insa cele bune ne vor atrage spre ei. O capcana in care tindem sa cadem este aceea de a prelua de la mentorii nostri si bune si rele. Este important sa constientizam ca si mentorii nostri sunt oameni si nu sunt perfecti deci vor avea si trasaturi pe care nu vrem sa le preluam.

Sa nu cazi in capcana de a-ti idolatriza mentorul, de a-l considera perfect, pentru ca nu este. Pe de alta parte nu iti judeca mentorul pentru defectele lui. Si el este elev in scoala vietii doar ca intr-o alta clasa. Fiecare mentor isi are mentorul sau la randul lui si este intr-un proces de invatare si evolutie.

4. Sa ii irosesti timpul

Odata ce ai gasit un mentor, fa tot posibilul sa fii cel mai bun discipol care poti sa fii. Nu ii irosi timpul cu intrebari banale, lamentari si lipsa dorintei de a invata si actiona.

Principal noastra responsabilitate este sa evoluam accelerat alaturi de el, iar a doua noastra responsabilitate este sa il respectam. Fara oricare dintre cele doua conditii, mentorul va disparea din viata noastra pentru ca este clar ca nu suntem pregatiti pentru el.

Cum iti gasesti Mentorul

Dintre toti profesorii si mentroii nostri, vom intalni intr-o zi MENTORUL, cel alaturi de care vom face un salt calitativ masiv in viata noastra.

Acest Mentor de suflet este cel care iti va fi alaturi pentru o perioada lunga de timp. Este mentorul care iti va marca viata decisiv si este cel despre care vei povesti in anii din urma cand si tu la randul tau vei fi mentor de suflet pentru elevii tai.

Relatia dintre Mentor (cu M mare) si discipol este una dintre cele mai transformatoare relatii din viata unui om. Este o relatie de profund respect si iubire. Discipolul isi iubeste Mentorul ca pe un parinte, vrea sa fie ca el, sa ii copieze calitatile, il admira, ii ofera un respect deosebit, incredere si recunostinta. Discipolul este inspirat de catre mentor sa devina mai bun in tot ce face.

Mentorul, prin discipolul sau, isi lasa mostenirea pe acest pamant, obtinand astfel nemurirea.

A avea un mentor bun este in primul rand rodul a ceea ce ai cultivat ani de zile inainte de a-l intalni. Nu il cauti rational ci va veni in viata ta atunci cand vei fi cultivat suficient.

Cultivam aparitia Mentorului prin intentie, efort propriu, smerenie, recunostinta si mai ales prin dezvoltarea abilitatilor, cunosterii si calitatilor noastre morale. Mentorul care ne va ajuta sa facem un salt masiv in viata noastra are acele calitati pe care le avem si noi in stadiu incipient sau potential.

Concluzie

Daca inca nu ai intalnit un astfel de mentor, dar iti doresti sa il intalnesti, nu dispera. Cum iti gasesti Mentorul? Continua sa iti cultivi calitatile si virtutile. Pune un accent deosebit pe virtutile morale, fii de ajutor celorlalti, lucreaza la tine si la proiectele tale.

Atunci cand discipolul este pregatit, va aparea si Mentorul.

Spor la cultivat!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul, lasa-mi un comentariu mai jos in care sa imi spui ce crezi tu despre subiectul relatiei dintre mentor si discipol.

PSS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Similar Posts

3 Comments

  1. Despre articol, ceea ce pot spune este ca lumineaza ca un far relaţia Mentor-discipol.
    Primul meu Mentor a fost tatăl meu, învățatorul si tătal meu in acelasi timp, pâna in clasa a treia primară. Mi-a cultivat cu atâta măestrie iubirea de a învăța, de a cunoaşte si de a fi, de a fi un om responsabil inainte de toate.
    La doar noua ani, Providența Divină, (Dumnezeu sau insăsi Soarta) a considerat ca tatăl meu işi incheiase rolul si scopul pământeam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *