shutterstock 325735454 scaled

Accelerează-ți drumul spre independență financiară folosind criza

Mă întreb cum arată viața ta astăzi, dacă ești mulțumit, dacă ești împlinit, dacă ai tihnă.

Mă întreb dacă ești mulțumit de drumul tău, dacă în ochii tăi viitorul strălucește orbitor și fiecare dimineață este o nouă ocazie de a te manifesta în această lume, cu toată puterea.

Sau, dimpotrivă, poate ești așa cum eram și eu acum câțiva ani, neliniștit, plictisit de rutină, cu un viitor care nu îmi promitea decât același bullshit pe viață: să fac o activitate care nu prea îmi plăcea, să iau un salariu care nu prea mă satisfăcea, pentru a mă bucura de niște vacanțe care nu prea erau îndeajuns de lungi.

Independența financiară poate fi definită ca starea în care averea personală generează suficiente venituri pasive pentru a acoperi necesitățile stilului de viață al unei persoane, fără ca aceasta să mai fie nevoită să mai lucreze în mod activ.

Aceasta este definiția clasică, pentru mine însă, independența financiară înseamnă opțiuni în viață și libertatea de a-mi trăi viața conform propriilor valori.

Pentru mine, independența financiară înseamnă “Endless perfect summer days” (zile nesfârșite și perfecte de vară). Este o stare a minții și o libertate de opțiuni, mai mult decât un loc, o sumă, un obiectiv.

Independența financiară înseamnă libertate, antifragilitate și asumarea completă a vieții.

Cum ajungi independent financiar?

  • Câștigi mai mult.
  • Economisești mai mult.
  • Investești mai mult și mai profitabil.

Și, în tot acest timp, înveți despre tine și despre ce este important pentru tine, astfel încât atunci când ajungi ca exteriorul să îți susțină libertatea, libertatea să fie asumată pe interior.

Sunt 3 puncte atât de simple și totuși oamenii se pierd în tot felul de scheme complicate de îmbogățire rapidă.

Adevărul este că la toate trei elementele ai nevoie doar de educație, perseverență și o viziune asupra destinației unde vrei să ajungi.

Ia orice punct de mai sus și alătură educația + perseverența + viziunea și vezi ce îți dă.

Câștigi mai mult

Înveți abilități noi cerute pe piață.

Perseverezi în practică până ajungi high performer într-un domeniu.

Ai o viziune pentru dezvoltarea carierei tale/ business-ului tău.

Economisești

Înveți să îți construiești un buget.

Perseverezi în a-l ține.

Ai o viziune asupra lucrurilor pe care merită și nu merită să îți cheltuiești banii.

Investești

Înveți cum să investești profitabil.

Perseverezi în investiții constante, lună de lună.

Ai o viziune (aka. un plan personal de investiții) care să te ducă la veniturile pasive care să îți aducă independența financiară.

Înveți, aplici, repeți.

În ce să investești?

Principalul obiectiv al investițiilor este acela de a-ți oferi o creștere a capitalului peste rata inflației. Doar astfel, capitalul tău va crește în mod real, ajungând să genereze plus valoare (nu doar plus de unități monetare).

Astfel, a ține banii la bancă nu generează plus valoare, ci cel mult îți conservă valoarea, în cazul în care dobânda este egală cu rata inflației. Din păcate, în România, rata dobânzii rareori acoperă rata inflației.

Astfel, dacă vrei să ajungi vreodată ca banii să lucreze pentru tine (fără tine), sunt active care au dovedit în trecut, având sute de ani de istorie, că pot genera plus valoare. Acestea sunt acțiunile, imobiliarele si obligațiunile.

La toate acestea ar mai putea fi adăugate mărfurile (inclusiv aurul) care au avut și vor avea tot timpul valoare reală.

Investițiile se fac în active care pot genera plus valoare. Doar astfel vei ajunge ca banii să lucreze pentru tine, nu doar ca tu să lucrezi pentru ei.

Mai jos, un tabel cu randamentele obținute de diversele clase de active în ultimii 25 de ani:

randamente

Sursa: https://www.portfoliovisualizer.com/backtest-asset-class-allocation#analysisResults

CAGR = câștig mediu anual compus

US Stock Market – piața de acțiuni din US

REIT-uri –fonduri de investiții în imobiliare din US

Total Bond Market – piața de obligațiuni din US

Gold – Aur

Toate randamentele sunt exprimate în dolari și presupun o investiție 100% pasivă.

La un portofoliu simplu format din cele 4 active, cu o alocare de câte 25% pe fiecare și cu o rebalansare anuală, ai avea următoarele rezultate:

protofoliu 25

8.31% câștig mediu anual in dolari, cu efort și implicare aproape zero.

Prețul pe care trebuie să îl plătești sunt educația, perseverența și asumarea volatilității, adică a faptului că pe anumite perioade vei avea și pierderi pe portofoliu.

Perioada de mai sus de 25 de ani cuprinde 2 crize majore (2000-2001 si 2008-2009) și începutul crizei actuale.

BTW, efort și implicare zero înseamnă că poți să îți dedici timpul și energia altor activități care îți pot genera și mai mulți bani: creșterea unui business, dezvoltare profesională etc.

Astfel, investițiile pasive nu concurează cu alte activități generatoare de bani, cum ar fi dezvoltarea unei cariere sau construirea unui business, ci sunt complementare.

Ce ar fi însemnat pentru tine dacă ai fi investit 300 de USD pe lună timp de 25 de ani:

dobanda compusa

Sursa: https://moneysmart.gov.au/budgeting/compound-interest-calculator

Un portofoliu total de 300,000 USD, din care peste 210,000 USD ar fi însemnat doar profitul.

Apropo, tu ce ai făcut în ultimii 25 de ani? Sau, dacă ești prea tânăr, ce ai făcut în ultimii 5, 10 sau 15 ani?

Concluzie

Trăim vremuri istorice. Dacă pandemia asta va duce, așa cum spun estimările, la o recesiune severă, atunci va fi o ocazie unică în viața oricărui om de a recupera ani buni din timpul pierdut în trecut.

Cine își va menține veniturile în perioada aceasta și va investi conform unui plan bine stabilit, își va scurta drumul spre independență cu ani de zile.

Te-am întrebat mai devreme cum ți-ai petrecut timpul în ultimii ani.

Acum vreau să te întreb, tu unde te vezi peste 5 ani? Dar peste 10?

Pe curând!

Valentin

PS. Investesc de peste 15 ani, însă abia de 6 ani am înțeles și am început să aplic cu adevărat strategia investițiilor pasive. Uitându-mă la modul cum a evoluat portofoliul meu, am rămas uimit de puterea acestei strategii. Corecțiile din martie mi-au confirmat că portofoliul meu rezistă bine și în vremuri rele și, uitându-mă în viitor, realizez că mi-am conceput strategia astfel încât să trec cu bine și printr-o mare depresiune economică.

Realizez cât de simplu este să înaintezi înspre independență financiară odată ce ai dat la o parte zgomotul, strategiile spectaculoase care nu funcționează, zvonistica, panica și lăcomia.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Similar Posts

One Comment

  1. Buna,
    Am urmarit web binarul realizat pe Facebook, unde unde versiunea gold era promisa la 240euro iar pe site o vindeti cu 490 euro. Daca pot beneficia de acest pret promotional de 240 euro, sunt dispus sa-l cumpar chiar acum.
    In speranta unui raspuns pozitiv din partea dvs, va multumesc anticipat pentru intelegere si colaborare.

    Cristy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *