facebook

Aniversez trei ani de cand sunt pe grupul StiintaBanilor

Grupul StiintaBanilor are aproape 4 ani vechime, iar Robert este membru de 3 ani, deci aproape de la inceput. Public acest guest post pentru a arata cat de importanta este expunerea constanta la informatie de calitate si la un anumit mod de a gandi si actiona.

Obiceiurile financiare pe care le avem sunt formate in zeci de ani de observare si copiere a celor din jur. Pentru a le schimba, ai nevoie de expunere repetata la un alt fel de informatie. Din fericire, tehnologia ne permite astazi sa ne extindem grupul de prieteni, apropiati si modele si pe online si sa evadam din bula noastra restransa care poate nu ne ajuta sa evoluam.

Citind randurile de mai jos + alte sute de testimoniale primite de-a lungul timpului, nu pot sa nu zambesc, gandindu-ma ca inca sunt foarte multi oameni care doar pierd vremea pe Facebook, in loc sa profite de ceea ce poate aduce pozitiv acesta in viata lor.

(gust post Robert)

DE CE ACEST GRUP?

Pe neasteptate, am fost nevoit sa ma operez de hernie de disc. Asta m-a impiedicat sa lucrez aproape 2 luni. Acest lucru m-a facut sa-mi dau seama ce usor pot pierde, macar partial, capacitatea de a genera venit activ.

In plus, o parte din investitiile in terenuri erau partial blocate si am simtit ca trebuie sa mai invat ceva.

Asadar, am gasit grupul pe FB si apoi am urmat si unul dintre primele cursuri tinute de Valentin si  Dan.

DESCOPERIREA

Desi am vrut sa invat doar despre imobiliare, ei mi-au dezvaluit o intreaga lume: rata de economisire, dobanda compusa si venituri pasive. Lucruri pe care le stiam din facultate si ca investitor de zeci de ani, dar le stiam stramb sau stiam doar o parte a lucrurilor bune pe care le aduc in viata noastra.

IDEEA

Sunt oameni pe care-i apreciez sau ii consider mentori, au averi de milioane sau peste 10 milioane de euro. Dar, desi au peste 70 de ani, lucreaza minimum 8 ore pe zi.

Si imi place sa lucrez, dar tot pe grup am desoperit ideea de independenta financiara: macar de la 60 – 70 de ani sa pot lucra doar cand si cat vreau.
Imi place gandul ca la pensie voi lucra 4 ore pe zi si, in rest, voi schia iarna zilnic si voi merge cu lunile la mare.

ACTIUNE

Am inceput sa reinvestesc pe bursa dupa 15 ani de pauza si, din cauza  temerilor si limitelor pe care le aveam, am cerut derogare sa deschid contul cu 3000 de lei :))

Asta in conditiile in care  acum 15-20 de ani intotdeauna am avut castig din activitatea bursiera si sunt si economist. Nici nu ma mir ce greu le este unora sa inceapa, sa schimbe ceva in finantele lor.

Dupa ce am prins curaj, am inceput sa investesc lunar cate 100 euro/luna. Apoi am inceput sa cresc suma …

ASTAZI

Am ajuns sa investesc constant, luna de luna, cu o rata a economisirii de 15 % din venitul activ. Momentan atat pot, avand si copii de crescut. Dar am si alte atuuri in mana care in viitor ma vor ajuta sa cresc rata economisirii si sumele.

Investesc minoritar in actiunile blue chips de la BVB si majoritar pe extern in etf pe piete externe, balansat cu obligatiuni pe piete dezvoltate.

In paralel, ramane mare activul din imobiliare si un procent de 2 % marfuri.

VIITOR

In urma cursurilor de pe grup am invatat sa urmaresc sa fac activele sa produca si crestere de capital, si venituri pasive.

Am invatat cat de important este sa am cash flow. Si ce bine este sa ai intrari lunare sau anuale.

Prin aceasta dubla crestere, planurile mele de viitor de asigurare a independentei financiare se apropie de indeplinire cu un ritm accelerat, chiar daca am inceput tarziu, la peste 40 de ani aceasta calatorie.

Robert
PS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Similar Posts

2 Comments

  1. Buna! Un articol f bun! Ma regasesc in multe dintre ideile tale, fac si eu parte din aceeasi bransa profesionala.
    Asadar…pt investitii nu e tarziu niciodata! You made my day…recunosc, sunt intr o ceata adanca…
    Cea a investitorului incepatormai ca ma faci sa reinvesc in bursa…desi aseara juram ca m am lecuit de microbul acesta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *