cum sa castigi peste 5000 eur

Cum să câștigi peste 5000 EUR pe lună

Aventura financiară a oricărei persoane începe de la primul venit activ (salariu, comison, venit dintr-o afacere etc.) și, din punctul meu de vedere, acest prim element (venitul activ) este și cel care te va propulsa cel mai repede spre lifestyle-ul pe care ți-l dorești, fie că vorbim de indepdendența financiară, o viața simplă și implinită sau o viața în care să îți permiți cam tot ce îți dorești (libertate financiară).

Am ales suma de 5000 EUR pe lună pentru ca am observat ca in Romania (si nu numai) reprezinta o borna destul de greu de atins si necesita sa faci lucrurile un pic altfel.

1000 EUR pe luna se atinge destul de usor daca ai profesia potrivita. La fel si 2000 EUR, daca ai profesia potrivita si esti cat de cat peste medie in acel domeniu. Aproape in orice domeniu poti face 2000 EUR pe luna in Romania.

Insa cand vorbim de 5000 EUR pe luna, deja lucrurile se mai complica.

Din fericire, am lucrat cu cateva mii de oameni in ultimii 4 ani si am vazut o serie intreaga de moduri in care oamenii castiga sume de peste 5000 EUR pe luna.

Vei vedea ca sunt diverse si multe dintre ele replicabile.

8 Moduri prin care poți să câștigi peste medie

1. Top management intr-o companie mare din Romania

In functie de marimea companiei si de cat de generoasa este acea companie, veniturile pot varia intre 3-4000 euro si cateva zeci de mii de euro pe luna.

Venitul este compus atat din salariul efectiv, bonusurile anuale care pot fi foarte generoase, cat si beneficii (masina, scoala copiilor, casa etc.).

Astfel, o prima metoda ar fi sa lucrezi pentru o firma mare (sau medie, dar in expansiune) si sa iti croiesti drumul pe scara ierarhica.

Atentie, middle managerii nu castiga atat de mult. Ai nevoie sa ajungi in board-ul companiei – director general, director financiar, director de vanzari etc. pentru a spera la sume foarte mari.

De asemenea, o viata ca expat intr-o alta tara, unde firma respectiva are birouri, iti va asigura pe langa venituri mari si multe beneficii specifice expatilor (casa, scoli private etc.).

Si aici,ca peste tot, nu este suficient sa iti faci treaba bine si atat. Vei avea nevoie sa faci performanta in domeniul tau si sa iti dezvolti un networking excelent.

Dacă ajungi aici, sa fii atent la pacatele capitale ale unui corporatist.

2. Profesie liberala intr-o firma de consultanta

Avocat, consultant fiscal, auditor, expert contabil intr-o firma de consultanta (BIG4 sau firme similare mai mici) sau de avocatura.

Pentru a ajunge la sume de peste 5000 EUR, ai nevoie de minimum 6-7 ani de experienta. Am spus minimum pentru ca sunt cazuri exceptionale. In general dureaza mai mult.

In mod ideal, ar trebui sa tintesti sa ajungi partener in astfel de firme si acolo deja vorbim de sume care pot ajunge mult mai sus de 5000 EUR pe luna.

3. Profesii liberale – pe cont propriu

Ori au firmele lor, ori pe PFA, PFI, ori un mix intre angajati si activitate pe langa.

Sunt din diverse arii: avocati, notari, medici, evaluatori, contabili, consultanti fiscali etc.

Ideea de baza este ca aceste persoane au invatat foarte bine o profesie si o practica sub diverse forme, ori pe cont propriu total (au firma lor), ori un mix intre angajati si activitate pe cont propriu.

Aici intra cei care fac in principiu si activitate pe cont propriu, nu sunt doar angajati.

Pot castiga de la cateva mii de euro pe luna la sume mult mai mari, de peste 10,000 EUR pe luna, mai ales daca au cabinetul lor.

Pentru ca am amintit de cont propriu, am scris despre cum a fost pentru mine tranzitia de la angajat la antreprenor.

4. Contractor IT si inginerie

IT-istii si inginerii castiga bine, in general, insa, mai rar am vazut angajati care sa castige peste 5000 EUR pe luna (si nu au pozitii de management). Nu spun ca nu sunt, dar sunt rari.

Pe de alta parte, sunt destul de multi contractori pe aceste domenii care castiga peste 5000 EUR pe luna.

Contractorii opereaza in general pe PFA-uri sau firme si au un client principal sau mai multi.

5. Creator de continut online (youtube, blogging etc.)

Sunt destui creatori de content online care castiga peste 5000 EUR pe luna, doar ca reprezinta o mica fractie din totalul creatorilor de continut.

Aici 1% dintre creatori probabil ca obtin 99% dintre venituri.

In acelasi timp, cei 1% sunt si cei care creeaza constant, saptamana de saptamana continut online si ajung sa treaca de perioada critica de 1-2 ani in care creezi content constant si nu produci mai nimic.

Odata trecut pragul de … cam 2 ani, banii incep sa vina din diverse surse cum ar fi: publicitate, produse proprii, recomandarea altor produse sau servicii de consultanta.

6. Freelancing

Aici vorbim de diverse arii de activitate (care nu sunt profesii liberale clasice), dar care sunt cerute de piata.

Ariile pot fi: copywriting, advertising, web development, consultant in diverse domenii, training, coaching si cam orice altceva pentru care gasesc clienti.

Doar freelancerii de top castiga peste 5000 EUR pe luna si cheia succesului lor este sa gaseasca clienti si sa faca treaba buna pentru ei. De obicei ajung sa castige multi bani fiind recomandati de clienti mai departe.

Cisteste mai multe despre freelancing si cum sa faci bani de acasa.

7. Antreprenoriat clasic – firme mici si mijlocii

Nu o sa vorbesc despre firme mari, ca nu ma pricep.

Majoritatea firmelor mici produc, din pacate, sub 5000 EUR pe luna profit.

Cei care produc peste aceasta suma sunt de obicei profesionisti care si-au deschis o afacere in domeniul lor de activitate.

Sigur, exista si firme de succes deschise de persoane care nu au avut nicio treaba cu domeniul de activitate al firmei, insa am intalnit destul de putini.

8. Job + alte surse

Sunt multe persoane care nu reusesc sa sparga pragul de 5000 EUR pe luna dintr-o singura sursa si astfel isi creeaza mai multe surse de venit.

De obicei, pe langa un job, mai au o afacere part time si/sau investitii care sa le rotunjeasca veniturile.
Combinatia job + un mic business (de obicei online) + investitii este mai comuna decat pare.

Bineinteles, trebuie sa inveti sa iti gestionezi bine timpul si energia.

Concluzie

Bineinteles ca mai sunt si alte metode de a atinge si depasi pragul de 5000 EUR pe luna venit, insa cele 8 de mai sus sunt cele mai comune intalnite de mine.

In final vei vedea ca toate necesita educatie, munca si un anumit mindset de invingator.

De fapt, poti reusi in orice domeniu daca ai un mindset de crestere, muncesti si inveti pe parcurs ce ai nevoie sa inveti. Iar pretul platit pentru a deveni foarte bun in domeniul ales de tine, te va ajuta sa iti cresti averea in mod accelerat.

Cu totii avem o serie de resurse pe care le putem folosi pentru a ne creste veniturile, fie ca acele resurse sunt financiare, networking, timp liber, abilitati sau dorinta si capacitatea de a invata.

PS. Cursul nostru Income Accelerator iti ofera principii, metode si tehnici pentru cresterea veniturilor ca angajat, prin intraprenoriat + strategia de a face tranzitia de le statutul de angajat la cel de freelancer sau antreprenor. Scopul cursului este acela de a te ajuta sa ajungi in top 1% cel mai bine platiti romani.

Poti sa il comanzi AICI.

Pe curand!
Valentin

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *