buget personal

Buget personal, top aplicatii mobile + model Excel de buget

De ce ai nevoie de un buget personal? Simplu! Daca vrei sa iti gestionezi banii in mod eficient, vei folosi un buget personal. Daca vrei sa continui sa te intrebi lunar Unde se tot duc banii? ,nu vei folosi un buget personal. 🙂

Simplul fapt ca iti notezi cheltuielile intr-o aplicatie (sau in excel, agenda, oriunde), iti va salva costuri de peste 5%. De ce? Pentru ca ajungi constient de cheltuielile tale, de cele care iti sunt de folos, de cele care sunt aberante, de cele de care nici nu stii si vei face alegeri mai intelepte.

In plus, vei renunta la multe cheltuieli micute, care nu iti aduc mari beneficii, din simplul motiv ca iti va fi lene sa le notezi. Decat sa le notezi, mai bine nu mai faci cheltuiala.

Pasul 2, daca ajungi sa tii un buget serios, cu venituri si cheltuieli estimate si apoi realizate si vei compara cele doua rubrici, vei ajunge sa iti reduci cu peste 10% costurile, fara un efort deosebit.

Vei vedea.

Ce face un buget personal bun?

Pentru ca un buget personal sa fie bun, el trebuie sa respecte cateva reguli:

 • Sa evidentieze cat mai exact veniturile si cheltuielile lunare;
 • Economiile sa fie primul element de “cheltuiala” – astfel cheltuim din ce ne ramane dupa ce am economisit si nu economisim din ce ramane dupa ce am cheltuit (daca mai ramane).
 • Sa reprezinte un instrument de planificare a cheltuielilor lunare, nu doar de tinere a evidentei lor. Astfel, la inceputul lunii, planificam cheltuielile pe categorii si ne asiguram ca banii se duc spre destinatiile alese de noi de dinaninte, nu haotic, in functie de impulsurile de moment.
 • Dupa cum vezi, tehnica prin care se construieste un buget personal este foarte simpla si, dupa cum poate banuiesti, se gasesc zeci si sute de excel-uri, aplicatii si soft-uri pe care le poti folosi.

Cele mai bune aplicatii mobile pentru tinerea bugetului personal

Am realizat un sondaj pe grupul StiintaBanilor si clasamentul este urmator:

aplicatii buget personal
aplicatii buget personal

Nu am putut sa pun si numarul de voturi pentru ca nu putea capta voturile fara a capta si pozele unora dintre persoanele care au votat, insa ce pot sa spun este ca au votat in jur de 250 de persoane si mai mult de jumatate din total au votat Nr. 1 = EXCEL-UL 🙂

Cele mai votate aplicatii au fost:

 1. MoneyManager,
 2. MoneyLover,
 3. CashControl si
 4. Wallet by BudgetBakers.

Mai jos poti vedea cateva zeci de review-uri personale ale aplicatiilor de buget, realizate de membrii comunitatii StiintaBanilor:

Reviews 1

Reviews 2

Reviews 3

Sper ca aceste review-uri sa te ajute sa alegi aplicatia cea mai potrivita pentru tine.

Buget personal in Excel

Dupa cum ai vazut, marea majoritate inca prefera Excel-ul. De ce? Probabil ca au un istoric in a-l folosi, este cumva “mai” permanent si foarte simplu de utilizat.

Poti utiliza modelul de Buget Personal dezvoltat de mine.

Buget personal de venituri si cheltuieli

Vei vedea ca bugetul personal are 2 mari componente: Estimat (la inceputul lunii) si Actual (ce ai cheltuit efectiv). Magia se intampla atunci cand faci estimarea si ulterior te straduiesti ca Actualul sa nu depaseasca Estimarea.

Cum gestionam practic cheltuielile lunare

Bun, am vazut ca un buget personal este relativ simplu de construit. Totusi, din experienta mea, este destul de greu de respectat si de tinut cu consecventa.

In ultimii 10 ani am inceput si am abandonat bugete personale de multe ori. Mi se parea plictisitor si oricum nu prea respectam bugetul decat pana pe la jumatatea lunii, cand incepeam sa il incalc grosolan. Am incercat sa folosesc pusculite, sa fac un buget simplificat, sa platesc totul doar cash, dar ori abandonam din lipsa de disciplina, ori din frustrarea ca nu pot sa il respect.

Metoda care a functionat cel mai bine pentru mine a implicat un buget in Excel + o aplicatie pe care o foloseam doar pentru a-mi nota cheltuielile.

Pasii concreti

 1. La inceputul lunii iti planifici in mare cheltuielile in excel: mai intai economiile, apoi sumele fixe pe care le ai de platit (facturi, rate, taxe etc.), apoi cheltuielile variabile de baza (mancare, transport, haine etc.), apoi celelalte cheltuieli variabile care sunt legate mai mult de dorinte decat de necesitati;
 2. Prima data virezi suma de bani alocata economisirii intr-un cont de economii (trebuie sa fie cel putin 10% din venit, preferabil mai mult);
 3. Apoi platesti sumele fixe: rate, facturi, taxe etc.;
 4. Apoi vezi ce iti ramane si te relaxezi stiind ca, ce ai, atat cheltuiesti in luna respectiva;
 5. Notezi in fiecare zi cheltuielile, pe masura ce apar, pe o aplicatie pe mobil. Ai in capitolul de mai sus o lista de aplicatii. O folosesti doar pentru a-ti nota cheltuielile, nu si pentru bugetare;
 6. In fiecare saptamana compari cheltuielile actuale cu cele bugetate si vazi cati bani mai ai disponibili pana la sfarsitul lunii. Ajustezi cheltuielile pentru saptamana viitoare astfel incat sa te incadrezi in bugetul lunar;
 7. Cand vezi ca ajungi in fundul sacului, adica nu prea mai ai bani in buget, te calmezi cu cheltuielile si astepti cuminte sfarsitul lunii;
 8. La sfarsitul lunii iti notezi cheltuielile de pe Aplicatie pe Excel si le compari cu ce ai estimat. Tragi concluziile si ajustezi ori bugetul, ori comportamentul pentru luna viitoare.

Concluzie

Sunt sanse sa nu te incadrezi in buget din prima. Este normal. Te vei incadra din ce in ce mai bine pe masura ce practici.

Practicand acest obicei al gestionarii banilor printr-un buget personal, vei vedea ca iti vei schimba mindset-ul legat de bani, vei deveni mult mai pragmatic si vei realiza si economii substantiale exact acolo unde inainte exista risipa.

Mult succes!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Similar Posts

8 Comments

 1. Una dintre recomandări, în caz că doriți un Tabel Excel pentru bugetarea personală și nu găsiți o sursă cu un tabel în lb. Română, este să căutați pe Google, “Excel Budget Template”. Popularul forum, R**dit, oferă foarte multe variante folositoare.

  Descărcați o variantă, apoi traduceți-o în lb. Română. Așa vă puteți face o idee de cum ar trebui să arate un tabel Excel cu chelutielile proprii. De acolo, puteți edita tabelul în funcție de nevoile personale. O recomandare de bază este să aveți două coloane; una pentru venituri și una pentru cheltuieli, iar cheltuielile să le împărțiți în categorii pentru a avea o privire de ansamblu a direcției banilor.

  Excel este un software super pentru acest lucru și chiar simplu de folosit.

  Semnat, KidsFinance App (iOS și Android)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *