economisire 1

10 modalități practice de economisire

Economiile sunt un pas foarte important în procesul de eliberare financiară. Și deși nu sunt adeptul economisirii extreme, reușesc să salvez lunar bani, de ani de zile, așa încât mi-am format chiar un obicei din asta.

Desigur, focusul a fost mereu pe creșterea veniturilor active și nu atât de mult pe economisire. Cu toate acestea, stabilirea unui buget și economisirea sunt pașii principali în construirea unei vieți prospere.

Așadar, cu această idee în minte, am decis să scriu din nou un articol practic, cu o mulțime de idei și soluții utile pe care să le poți aplica și tu începând chiar de azi pentru a salva mai mulți bani.

Într-una din postările recente de pe grupul Știința Banilor s-a dezbătut subiectul economisirii, iar postarea a atras un număr de peste 200 de comentarii. Așa că am extras și de acolo mai multe idei despre cum economisesc alte persoane bani.

Am mai scris și în trecut despre economisire sau despre “acumulare” (o denumire care îmi place mult mai mult). Acest proces nu trebuie să fie unul dureros, un proces în care îți înfrânezi dorințele sau să spui NU la orice tentație din viața ta.

Nu ar trebui să ducem o viață anostă doar pentru a strânge bani. Putem face economii și fără să fim frustrați și fără să strângem din dinți de fiecare dată când plătim pentru un bun.

Pentru a reuși să faci economii fără să ai un stil de viață inconfortabil, trebuie doar să respecți echilibrul între dorințe / nevoi și între venituri / cheltuieli.

Cu alte cuvinte,  din momentul în care ai hotărât că începi să economisești, standardul tău de viață ar trebui să fie dat de veniturile tale, din care scazi automat cel puțin 10% pentru economii.

Pe cat de banal pe atat de eficient. Cand ti-au intrat banii ai si virat 10% (sau cat vrei tu sa economisesti) in contul de economii.

Ideal ar fi ca imediat dupa, benii din contul de economii sa fie si investiti astfel incat sa nu mai ai acces la ei atat de facil. Bineinteles, daca nu strangi banii pentru ceva specific.

Banii care iti raman dupa ce ai transferat cei 10% (sau procentul stabilit) in contul de economii sunt banii de cheltuiala.

Iar pe lângă acest aspect, mai trebuie să ai grijă la ceea ce îți dorești și ceea ce ai cu adevărat nevoie pentru a trăi o viață confortabilă și împlinită.

Să trecem la lucruri mai practice.

Hai să descoperim împreună 10 dintre cele mai des întâlnite moduri în care poți economisi bani lunar.

10 modalități de economisire pe care le poți pune în practică începând de azi!

 1. Pensia facultativă (Pilonul III)

Una dintre primele idei pe care le-am remarcat în comentariile la postarea de pe grup a fost tocmai pensia facultativă. Această metodă cunoscută și ca Pilonul III este una foarte atractivă pentru mulți români.

Economisirea prin această variantă vine cu un avantaj fiscal major: contribuțiile la pensia facultativă, în limita a 400 euro pe an, sunt scutite de plata impozitului pe venit, care este 10%.

În plus, la banii pe care îi aloci Pilonului III primești și un randament anualizat mai bun decât cel al depozitelor bancare, spre exemplu.

În anul 2020, ASF raporta pe luna Noiembrie (ultima lună disponibilă în perioada de raportare) randamente cuprinse între 3,7 și 6% pentru aceste instrumente. Trebuie totuși să ai grijă și la comisioanele percepute de către fondurile care îți pun la dispoziție astfel de instrumente.

2. Zero Day – ziua în care nu cheltui nimic

O metodă din ce în ce mai des întâlnită și la noi, aceasta este mai mult o provocare. Ea presupune să ne alegem o zi în fiecare lună în care să încercăm să nu cheltuim absolut niciun leu.

Desigur, în cazul în care o să avem o urgență medicală sau alte întâmplări neprevăzute grave, această provocare nu va sta în picioare. Însă, ar fi interesant să ne aliniem plățile lunare în așa fel încât să existe o zi sau chiar mai multe în care să facem pauză de la cheltuieli.

3. Programe și aplicații Cashback

Folosirea aplicațiilor de cashback, așa cum este cashclub.ro, dar și cumpărarea produselor de pe site-uri care acceptă politici de cashback reprezintă o metodă extrem de bună de a economisi bani.

Poți comanda online produsele preferate, iar la fiecare comandă să economisești între 3 – 5 – 7 sau chiar 10% din comandă, în funcție de politica site-ului respectiv.

Mai noi, chiar și Revolut oferă o astfel de posibilitate, la site-urile partenere.

4. Aplicații Vault (Seif)

Dacă tot discutăm despre Revolut și oportunitățile de economisire pe care ni le oferă aplicația, funcțiile Vault (Seif) de pe astfel de carduri sunt instrumente de economisire excelente. Cum funcționează ele? La fiecare plată pe care o efectuăm, dacă plata nu este o sumă fixă, restul rămas este rotunjit și păstrat într-un seif găzduit în aplicație.

Spre exemplu, daca vom cheltui 4,51 euro pe un produs, funcția Vault va rotunji automat suma la 5 euro, păstrând cei 49 de cenți sub forma de economii.

5. Aplicarea Mindfulness-ului alimentar

O altă idee remarcată în șirul de comentarii la postarea cu privire la metode de economisire a fost cea a mindfulness-ului alimentar. Aceasta presupune să fim conștienți asupra necesarului de consum alimentar, eliminând risipa alimentară din viața noastră.

Conform studiilor, consumăm în medie cu 30% mai mult decât ar fi necesar. În plus, cumpărăm de fiecare dată mult mai mult decât consumăm, ajungând mai apoi să aruncăm mâncarea.

Nu spune nimeni că ar trebui să nu mai mâncăm pentru a economisi. Pur și simplu ar trebui să respectăm un echilibru între ceea ce avem nevoie și ceea ce cumpărăm.

De asemenea este mult mai bine sa mancam sanatos si cat avem nevoie decat mult, prost si cu risipa. Este si neplacut sa tot trebuieasca sa iti tot faci curatenie in frigider pentru a arunca ce s-a invechit.

6. Cat castigi pe ora

Mi se pare cea mai eficienta metoda de a elimina risipa. Pur si simplu iti calculezi cat castigi pe ora (din job, freelancing, business etc.) si in momentul in care vrei sa cumperi ceva iti calculezi cat de costa (in ore). Apoi vezi daca merita.

De exemplu, sa zicem ca aiun salariu de 8000 RON net pe luna pentru 160 de ore (40 de ore pe saptamana X 4). Astfel tu castigi 50 de RON pe ora.

Daca vrei sa iti cumperi un telefon de 4000 RON te va costa 2 saptamani de munca. Dai pe tigari 800 de RON pe luna te costa 2 zile de munca. Ti-e lene sa tai un abonament de 50 de RON pe care il platesti dar nu iti mai este de folos – o ora de munca in fiecare luna si tot asa …

Este o medoda foarte utila mai ales pentru acele cheltuieli inutile pe care le facem din comoditate. Sigur nu vrei sa irosesti ore/ zile de munca pentru tampenii.

7. Lista de cumpărături

Oricât de clișeic ar suna, lista de cumpărături este probabil elementul care te va ajuta să faci cele mai mari economii la mâncare. O poti lega și cu mindfulness-ul alimentar, lista te-ar putea ajuta să faci curat în ceea ce îți cumperi doar pentru moft și ceea ce ai nevoie efectiv pentru a mânca sănătos.

În plus, pe lângă listă, alege să cumperi produsele și dintr-un magazin mai ieftin, eventual unde poți plăti cu cardul, pentru a beneficia și de un cupon sau poate chiar de avantajele programelor de cashback.

De asemenea tine minte ca produsele cele mai vizibile dintr-un super market nu sunt cele mai bune ci cele mai scumpe (producatorii sau distribuitorii au platit pentru a fi pozitionati vizibil). Verifica si rafturile de jos sau de sus ale supermarketului.

Combinând astfel 3 tehnici într-una singură vei deveni un adevărat money saving machine.

8. Metoda Double or Nothing

O idee foarte bună de economisire am remarcat-o tot între comentariile la postarea de pe grupul Știința Banilor, acolo unde se discutau diverse modalități de a salva bani. O persoană a spus că ea aplică un principiu foarte îndrăzneț de fiecare dată când își face un moft.

Atât cât costă moftul, pune și ea deoparte sub forma de economii. Așadar, dacă vrea să își cumpere un produs de 100 lei, încă 100 lei îi va strânge în contul de economii.  Dublu sau nimic, cu alte cuvinte. E o metodă de “pedepsire” și de “recompensă” în același timp.

O provocare foarte tare pe care o poți încerca și tu chiar de mâine.

9. Folosirea aplicațiilor de gestionare a cheltuielilor

Aceste aplicații te pot ajuta să ai o gestiune clară a cheltuielilor și să vezi unde și pe ce se duc banii tăi. Iar odată ce începi să vezi obiceiuri formate, anumite pattern-uri, poți începe să eficientizezi de la lună la lună cheltuielile pentru anumite categorii.

Poți folosi aplicații precum CashControl, Monefy, Cashbase sau clasicul tabel excel.

Poti vedea aici o lista cu cele mai folosite aplicatii de gestionare a banilor.

10. Masina pe care ti-o cumperi

Masina reprezinta una dintre cele mai mari cheltuieli din viata unui om.

Costa mult cand o cumperi (mai ales pe credit), consuma lunar bani, are nevoie de reparatii, asigurari si mai platesti si impozit pentru ca o detii. In plus trebuie sa o si schimbi dupa cativa ani.

Asfel daca iti cumpari o masina mult peste posibilitatile tale ai toate sansele sa muncesti din greu pentru ea luni de zile dintr-un an. Nu ar fi trist sa muncesti 1-2 luni pe an doar pentru a detine o masina?

Pentru a nu te impovara inutil iti recomand ca pretul masinii sa nu depaseasca intre 3 si 6 venituri lunare (ale familiei sau ale tale daca esti singur/ singura).

Într-un alt articol, am discutat mai pe larg despre mași, pentru că primesc frecvent întrebarea: Ce masină să-mi cumpăr?

Iar în momentul în care te-ai hotărât că vrei să economisești, reamintește-ți că acest proces nu trebuie să fie un chin.  Poți salva bani și poți economisi și fără să fii frustrat. Urmează oricare din ideile de mai sus și rezultatele nu vor întârzia să apară.

Și nu uita, întotdeauna dă un scop economiilor tale. Asta te va ajuta să vizualizezi acei bani salvați în alt mod și te va păstra motivat mereu.

Banii economisiti si apoi investiti iti pot aduce efectiv ani de zile de libertate.

Pe curand!

Valentin

Similar Posts

One Comment

  1. 6. Cat castigi pe ora

    Aici as duce mai departe cercetarea. In sensul ca la orele lucrate pe zi sa adaugam si orele necesare sa ne desfasuram munca respectiva. Stiu ca acum toata lumea lucreaza mai mult de acasa dar in general pierdem si orele pt a ne deplasa la munca. Daca naveta dureaza 1h dus si 1h intors atunci avem de adaugat la cele 160h mai adaugam 40h (2h*5zile*4saptamani) si atunci vedem ca al nostru venit pe ora se reduce la 40 lei/h.

    Pe langa durata mai putem sa luam si in considerare chetuielile necesare sa ne desfasuram munca si care nu ar fi existat daca nu am merge la birou: haine (costume, rochii, etc.), mancatul in oras in pauza de pranz, etc.. aici cheltuielile aferente unui job sunt diversificate.

    Scazand aceste cheltuieli din salariul net si apoi impatim rezultatul al numarul real de ore necesare sa dobandim acest venit o sa avem surpiza ca defapt salariul real este cu mult mai mic decat ne-am astepta. Si atunci sa vezi surpriza cate ore din viata (nerecuperabile) te-ar costa ultima fitza (oricare ar fi ea).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *