Carte de educație financiară pentru copii: Mărunțilă și Bancnoțilă

Maruntila si Bacnotila 2Salutare dragilor,

Ma bucura mult orice initiativa pe tema educatiei financiare din Romania pentru ca aici este muuuult loc de mai bine.

Desi focusul meu este axat pe educatia financiara a adultilor (sunt mult prea filosof ca sa le predau educatie financiara copiilor, fara sa arunce cu rosii in mine :))))) ma bucur sa promovez si initiativele de educatie financiara pentru copii.

Mai exact, cartea de educatie financiara pentru copii Mărunțilă și Bancnoțilă scrisa de colega mea de breasla Roxana Bucur.

Aveti mai jos o scurta recenzie a cartii pregatita chiar de autoare:

Educația financiară lipsește, din păcate, din școli și din viața adulților, în general, țara noastră fiind pe ultimele locuri în topuri la educație financiară.

Maruntila si Bacnotila 3

Copiilor nu li se vorbește despre bani, iar unii copii consideră că banii cresc în copaci (la propriu) sau apar din zid, iar dacă părinții nu au o fabrică de făcut bani sau un seif în zid, atunci copiii vor simți, în tinerețe, în momentul câștigării banilor, o lipsă acută de responsabilitate și o lipsă de experiență cu banii, astfel încât, facilitatea cu care cheltuie banii și modul în care îi administrează denotă lipsa educației financiare în copilărie, atunci când legăturile neuronale se formează; nerealizându-se legaturile neuronale din perspectiva aceasta a banilor, cu greu, în perioada adultă, un om poate să învețe să acționeze sănătos financiar cu banii săi. Mentalitatea și cultura în care am trăit a denotat o lipsă a implicării în această sferă, întrucât ”banii sunt răi”, ”banii nu sunt ”curați”, ș.a.m.d.

Așa cum o poveste, o lectură ajută un copil să își dezvolte limbajul, să își formeze un vocabular și povestea ”Mărunțilă și Bancnoțila” îl ajută pe copil să își dezvolte vocabularul activ, însă cu termeni din domeniul finanțelor personale. Cum un basm, îl poartă pe copil pe tărâmuri nemaivăzute, nemaîntâlnite, într-o lume feerică, ”Mărunțilă și Bancnoțilă” îl transpune pe copil într-o lume îndepărtată, într-o lume bogată, într-o realitate despre care nu se vorbește.  Tărâmul în care se desfășoară întreaga acțiune îl reprezintă universul imediat: țara în care locuim, regiunea din care facem parte și familia. Povestea de educație financiară pentru copii îmbină elemente reale, transpuse într-o manieră accesibilă ca limbaj și înțelegere, cu elemente fantastice, însă elemente reale metamorfozate.

În această poveste nimeni nu joacă rolul celui rău sau celui bun. Deși, la această vârstă, copiii au nevoie să li se spună ceea ce este bine și ceea ce este rău, pentru a li se forma discernământul, povestea expune numai faptele și consecințele acelor fapte, expuse pe un timp mai îndelungat, pentru a determina copilul să se gândească la acțiunile fiecărui personaj și să aleagă el singur calea pentru sine, bineînțeles, aici, este recomandat, în special, în situația copiilor mici (3-6 ani) ca lectura să fie realizată de părinți, iar părintele să îi fie călăuză copilului în identificarea acțiunilor și a consecințelor financiare.

Lectura este una benefică și adulților, ei putând identifica acțiunile ce le întreprind în fiecare zi, la fiecare întâmplare și determina mental consecința acelei acțiuni, ajutându-se de întâmplările din carte.

Maruntila si BacnotilaTextul este rarefiat în cadrul cărții, cei mici putând descifra tainele conținutului, a poveștii din succesiunea ilustrațiilor, acestea fiind realizate la o rezoluție înaltă, cu un grad adecvat de atractivitate din perspectiva complexității desenelor și a culorilor integrate.

Copiii vor parcurge alături de Mărunțilă și de Bancnoțilă, viața financiară a unui om, de la copilărie la vârsta adultă și cea a maturității umane și financiare. Etapele de vârstă sunt caracteristice muncilor întreprinse, a gradului de dificultate implicat și a câștigului realizat la fiecare etapă, însă principiile care țin de sfera finanțelor personale decid asupra gradului de prosperitate financiară, de îmbogățire a oamenilor, astfel că, în carte unul dintre principiile financiare îl reprezintă acela că: indiferent de cât de mult căștigi, disciplina ta financiară denotă gradul de avere pe care îl deții, ci nu nivelul căștigului, iar acest principiu este laitmotivul întregii povești.

Unul dintre copii: Mărunțilă sau Bancnoțilă, nu știu, veți vedea voi care, a venit cu ideea colorării imaginilor și, astfel, cititorii cei mici să integreze firul și moralele poveștii prin îndeletnicirea cu ilustrarea imaginilor din cadrul cărții de povești.

Cartea o puteti comanda AICI.

Numai bina!

Valentin

PS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:

cover2

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *