freedom scaled

Confuzia legata de independenta financiara

Observ o confuzie legata de independenta financiara.

Unii se intreaba daca la un portofoliu de investitii (actiuni, obligatiuni, imobiliare) de 500,000 EUR, o familie (2 adulti si 1-2 copii) este independenta financiar.

La 500,000 EUR, teoretic, daca iei acel safe withdrawal rate de 4%, inseamna un 20,000 EUR brut (adica vreo 18,000 EUR net dupa ce scazi un 10% impozit) – asta inseamna 1,500 EUR pe luna net pe familie.

Daca iei o rata reala de randament de 8% (nu cea teoretica de 4%, care este conceputa pentru a asigura continuitate forever a portofoliului), atunci ajungi la 3000 eur net pe luna.

Dragilor, la 3000 eur pe luna poti sa ai o viata super buna in Romania pentru o familie de 3-4 persoane. Chiar si la 1500 EUR poti avea o viata super decenta.

Daca vreti gradinite si scoli particulare, masina mai de fitze, casa mai mare si hobby-uri mai scumpe = acestea se fac din venituri extra pe care le puteti genera si cand sunteti independenti financiar.

Nu amanati la nesfarsit momentul in care va declarati independenti financiar. Acest moment nu inseamna stat la plaja la cocktail in timp ce copiii sunt la scoli particulare scumpe si BMW-ul asteapta la poarta vilei cu 7 camere.

De fapt, independenta financiara inseamna acel moment cand ai optiuni:

 • Mai muncesc la corproratie sau fac ceva micut pe cont propriu?
 • Muncesc 3 luni pe an sau 6 luni pe an? Si restul liber.
 • Imi dedic viata unei vocatii care imi produce 500 eur pe luna in loc de job-ul la corporatie de 2000 eur pe luna?
 • Risc sa imi fac un business pe cont propriu?
 • Traiesc cu 1500 eur si atat.
 • Educatia copiilor o suplimentez prin implicarea proprie.
 • Muncesc in continuare la corporatie pentru ca imi place ceea ce fac, dar ma doare in pix daca vin restructurari, concedieri etc.

Si multe alte optiuni de om liber.

Nimeni nu sta sa vegeteze ca independent financiar la 30, 40, 50 de ani, nici macar dupa 60 de ani. Nu poate. Se degradeaza fizic si psihic.

L-am vazut pe taica-miu dupa ce a iesit la pensie la 60 de ani, 1 an a stat pe bara si nu i-a fost bine. Imbatranea accelerat in fiecare zi. A fost nevoie sa se apuce de un proiect personal ca sa isi recapete tonusul si tineretea.

Independenta financiara iti ofera optiuni.

Banii sunt infiniti. Viata este finita. Nu amana momentul in care te declari independent financiar. Vei mai fi activ si dupa, dar in alte conditii. Este in natura omului sa fie activ.

“Fitzele” se vor plati din alte activitati lucrative (nu vei putea sta degeaba), nu din venitul pasiv.

Pe curand!

Valentin

Similar Posts

One Comment

 1. Salut Valentin. In primul rand multumim pentru informatiile de buna calitate pe care ni le oferi!
  Cum as putea gasi un agent imobiliar bun care sa ma ajute sa gasesc oferte sub pretul pietei?
  Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *