FIDELIS noiembrie 2020

Cum investesti in titlurile de stat Fidelis prin Tradeville

In primul rand, daca vrei sa investesti in titlurile de stat Fidelis – seria de emisiuni noiembrie 2020, mai ai timp doar pana pe 27 noiembrie, ora 13:00.

Mai jos, principalele caracteristici ale celor trei emisiuni de titluri de stat:

fidelis noiembrie 1

Pana acum persoanele fizice au subscris peste 1 mld. RON – dislocand astfel o parte din cantitatea substantiala de depozite bancare.

Daca esti deja investitor – ai ocazia sa iti diversifici portofoliul pe BVB + sa parchezi niste bani pentru oportunitati viitoare.

Daca nu esti investitor – este cea mai buna ocazie de a intra pe bursa, pe un instrument cu grad de risc similar cu depozitele bancare si caracteristici si dobanda superioare:

 • Dobanzile sunt mai mari decat la depozitele la banci si mult mai mari decat la conturile de economii;
 • Dobanzile sunt neimpozabile;
 • Dobanzile se cumuleaza zilnic – si nu pierzi dobanda daca le vinzi;
 • Sunt garantate 100% direct de stat (depozitele sunt garantate in limita a 100k EUR de Fondul de garantare);
 • Ai parte de experienta investitiei pe bursa intrand pe un instrument mult mai sigur si mult mai putin volatil decat actiunile. Experienta este importanta daca vrei sa avansezi financiar.

Eu nu stiu ce alt stimulent mai bun ar putea primi cineva pentru a-si deschide cont la un broker.

De ce insist pe avantajul de a intra in contact cu bursa printr-un broker ca fiind cel mai important.

Poti spune ca si dobanzile neimpozabile sunt atractive, insa partea de “educatie” este mult mai importanta.

Daca vrei sa faci bani din investitii pe termen lung, vei avea nevoie de conturi la brokeri pe bursa. Vei avea nevoie sa iesi din cercul de optiuni limitate oferit de: depozite bancare, conturi bancare, fonduri de investitii oferite de banci si alte instrumente special ambalate pentru cei care nu vor si nu stiu cum sa aiba acces la investitii financiare superioare: actiuni, obligatiuni etc.

Dupa ce am primit multe solicitari, am decis sa fac un mic tutorial despre cum se poate investi in aceste titluri de stat prin intermediul unui broker.

Am luat ca exemplu Tradeville, fiind brokerul pe care il folosesc si eu.

Cum subscrii prin Tradeville

 
 1. Deschizi cont online la broker

Iti poti deschide cont online la Tradeville aici.

Iti va cere ID-ul si un extras de cont bancar in moneda in care vrei sa deschizi. Daca vrei sa participi atat la emisunea de titluri de stat in EUR, cat si cea in RON, atunci va trebui sa incarci extrasele a doua conturi bancare (unul in EUR, altul in RON).

Atentie – vei face alimentarea contului tau la broker doar din conturile pentru care trimiti acele extrase de cont.

 1. Dupa ce ai deschis contul, alimentezi cu bani

Alimentarea se face prin ordin de plata normal (internet banking, de exemplu).

Vei plati din contul tau (cel de la punctul 1) catre unul dintre conturile colectoare de la Tradeville.

Mai jos, cum gasesti in meniul brokerului conturile bancare colectoare unde trebuie sa transferi banii:

tranfer bani 1
 
 
transfer bani 2 1

Prima alimentare poate sa fie mai cu “emotii” din partea unui investitor nou, asa ca te incurajez sa apelezi la call center-ul lor cu incredere, sa te asiguri ca faci corect transferul bancar.

Daca faci plata din una dintre bancile unde au cont colector (ING, BRD, BT, Libra etc.), banii vor  fi incarcati pe platforma in cateva ore. Altfel, probabil a doua zi.

 1. Instructiuni subscriere

Ai toate instructiunile pe platforma. Le gasesti la “Oferte si subscrieri”:

 
tranzactionare IPO
Apoi vei gasi instructiunile pentru fiecare emisiune de titluri de stat in parte:
 
Instructiuni 1
 
 
 
si click pe “Instructiuni la fiecare:
 
instructiuni print screen 1
 
 
 
4. Subscrierea efectiva
 
 

Daca ai banii in contul brokerului, poti face subscrierea urmarind instructiunile de mai sus.

Din meniul din stanga – Tranzactionare – Obligatiuni –  se va deschide fisa de mai jos:

 
ordin obligatiuni 1
 

Exemplul este dat doar pe una dintre emisiunile de obligatuni: cea in EUR pe 5 ani. Are formatul R (Romania) 2512 (scadenta in 2025 luna a 12a) AE (E vine de la EUR).

Pentru cele in RON se folosesc simbolurile din instructiuni – vezi punctul 3.

Pentru a aparea si sectiunea “observatii” unde trebuie sa scrii “oferta” – apesi pe “Formular detaliat”.

Apoi apesi “Trimite” si iti introduci parola pentru validare.

Mai departe vei vedea ordinul tau in stadiul “la executie” – va ramane astfel pana dupa 5 decembrie cand se vor executa efectiv ordinele.

la

Concluzie

Bineinteles ca poti subscrie si prin intermediul consortiului de banci: BT, BCR si BRD, fara sa iti deschizi cont la un broker, insa eu cred ca ai pierde o oportunitate.

Eu cred ca este mai bine prin intermediul unui broker pentru ca in acest fel vei face si un prim pas spre investitii mai complexe: actiuni, obligatiuni. Acest prim pas = deshis cont la broker. Odata facut un prim pas, poti incepe usor, usor, cu sume mici, la inceput, sa investesti si in actiuni si obligatiuni.

La Tradeville nu exista comision de subscriere sau de administrare pentru titlurile de stat Fidelis. Singurul cost pe care il are este comisionul la vanzare de 0.1% – daca vei alege sa-ti  vinzi in avans tilurile de stat.

Pentru orice alt intermediar/ broker ar fi bine sa te informezi in avans pentru a vedea care sunt costurile si comisioanele.

Pe curand!

Valentin

Disclaimer – acest articol contine link de afiliere pentru brokerul Tradeville. Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

 

Similar Posts

32 Comments

 1. Salut
  Ce se intampla daca, de ex, nu am vazut “instructiunile” si am subscris la aceste emisiuni fara a scrie insa la observatii “oferta”? Vad ca nici nu ma mai lasa sa-l anulez si nici sa-l modific.
  De ce trebuie scris acel “oferta”?
  Mersi

   1. 🙂 pai si atunci de ce trebuia scrisa acea observatie? Erau cumva la “oferta” de black friday si n-am stiut? 🙂
    Le-am scris si lor intre timp. Astept sa vad ce-mi zic si revin.

    1. oferta – de la “oferta publica initiala” – Este cerinta standard la ei pentru IPO-uri, plasamanete private etc. Dpmdv este inutila avand in vedere ca nu se poate confunda cu altceva.

     1. Salut. Revin cu raspunsul lor, in caz ca intereseaza pe cineva:
      helpdesk(10:00:49):Buna dimineata!
      helpdesk(10:01:10):Sunt in regula ambele ordine lansate, acum nu trebuie decat sa asteptati inregistrarea tranzactiei de cumparare din data de 4 dec 2020.
      helpdesk(10:01:39):Nu trebuie sa va faceti griji, nu este nicio problema ca ati omis completarea campului Observatii.
      helpdesk(10:01:56):Ordinele d-voastra sunt valide si corect completate.

      Ca fapt divers, e a 3a para in 2 luni cand ii intreb ceva si-mi raspund foarte repede! Tot respectul pt TradeVille pana acum!
      Multumim Vali pentru munca de lamurire depusa constant 🙂

   2. Valentin, sumele cash din conturile brokerilor sunt garantate pana la 20.000 Euro. Dacă vreau sa subscriu o sumă peste acest plafon și până la execuția ordinului se întâmplă ceva cu broker-ul, ce facem atunci ?

    1. teoretic sunt conturi segregate, nu ar trebui sa fie afectate de un faliment al brokerului – mai sunt si alte sisteme de securitate – o problema as vrede-o in caz de frauda/ furt – dar aici deja intram in situatii care tin de codul penal.

   3. Sslut Valentin, la noile titluri de stat in Euro 2021 martie, subscrierea se poate face si etapizat in timpul celor 19 zile valide? Exemplu: cumpar azi de 10k, peste 5 zile iar …. si tot asa? Multumesc

  1. Salut,

   Din ce inteleg din articol, actiunile se pot vinde inainte de termen si se percepe un comision de 0.1 %. Din ce am citit, dobanda se plateste la scadenta. Asta inseamna ca eu daca cumpar de 10000 si doresc sa vand mai repede, voi pierde 0.1% din suma investita? Sau se ia in considerare si dobanda?

    1. Mie mi se pare normal sa se aplice comisionul la valoarea tranzactiei.
     Extrapoland, pentru tranzactiile cu actiuni comisionul nu se percepe la valoarea nominala a actiunii ci la pretul de vanzare a actiunii.

    2. Cu tot respectul, daca “nu stii exact” sa raspunzi la o intrebare atat de uzuala, atunci ce mai cauti sa mai dai sfaturi de educatie financiara si de investitii?!?

     1. Cu tot respectul – tu ce mai cauti pe blogul meu cu aceasta atitidine? Tot ce crezi tu ca ti se cuvine, nu ti se cuvine. Tu esti dintre cei care “le stiu pe toate”? Eu ceea ce ce nu stiu, spun ca nu stiu dar te directionez spre locul unde poti afla raspunsul. Poti sa te informezi singur intreband brokerul pentru ca pana la urma ese grila lui de comisioane. Daca pentru mine acesta intrebare ar fi avut o miza reala (ceea ce nu are pentru ca sumele implicare sunt infime) as fi intrebat brokerul. Eu nu sunt obligat sa stiu toate cazurile posibilie si imposibile si nici sa te educ pe tine in toate aspectele care iti vin tie in minte. Mai trebuie sa iti pui si tu mintea la contributie.

   1. Acesta este raspunsul pe care l-am primit azi de la HelpDesk TradeVille cu privire la intrebarea lui Ciprian.
    helpdesk(14:29:59):Buna ziua.
    helpdesk(14:30:16):Emisiunile de titluri de stat Fidelis sunt listate pe Bursa de Valori Bucuresti.
    helpdesk(14:30:58):Ceea ce inseamna ca puteti vinde titlurile de stat catre alti investitori dispusi sa le cumpere la pretul oferit de dvs. In cazul in care le vindeti inainte de a ajunge la scadenta.
    helpdesk(14:31:21):Comisionul pentru tranzactionarea titlurilor de stat este 0.1% din valoarea ordinului, minim 1.9 lei.
    helpdesk(14:31:40):Valoarea ordinului inseamna numarul de titluri de stat inmultit cu pretul la care doriti sa le vindeti.
    helpdesk(14:31:53):Dobanda pentru titlurile de stat este platita anual.
    helpdesk(14:32:04):Si intra sub forma de cash in contul de tranzactionare.

    1. Spre placuta mea surprindere, am primit si emailul de mai jos de la TradeVille:
     M-am oprit intr-un punct cu raspunsul la intrebarea adresata de dvs. pe mesagerie, insa urma sa continui explicatia.

     Asadar, dobanda este platita anual in cazul titlurilor de stat Fidelis si suma intra sub forma de cash in contul de tranzactionare. Insa, devine putin mai complicat daca nu le tineti pana la scadenta si le vindeti pe bursa. Pe piata secundara obligatiunile/titlurile de stat au 2 preturi:

     pretul clean – e un pret in procente, reprezinta % din valoarea nominala;
     pretul dirty – pretul in lei sau euro, care reprezinta pret clean + dobanda acumulata de la ultimul cupon pana in prezent.
     Valoarea ordinului este stabilita cu pretul dirty, deci platiti comision si din dobanda, din moment ce comisionul este retinut din valoarea ordinului si valoarea ordinului inseamna cantitatea inmultita cu pretul dirty.

     Pretul dirty cuprinde si dobanda deoarece cumparatorul va plateste dvs., vanzatorului, dobanda care va revine pentru perioada in care le-ati detinut, urmand ca el sa incaseze dobanda intreaga, daca le tine pana la urmatoarea data a platii.
     Va transmit si cateva materiale referitoare la tranzactionarea obligatiunilor/titlurilor de stat pe bursa:

     https://www.tradeville.eu/LandingPages/obligatiuni2019/Default.aspx?utm_source=HP%20banner&utm_medium=banner&utm_campaign=Obligatiuni
     https://www.youtube.com/watch?v=lCLF-81xN4M
     https://www.tradeville.eu/platforme/startrade/sectiunea-obligatiuni
     https://www.tradeville.eu/tradepedia/obligatiuni
     http://www.fluentinfinante.ro/obligatiuni.html
     https://www.youtube.com/watch?v=0PXjCibgmpA
     https://www.youtube.com/watch?v=r_fzbkQSYsk

 2. Salut Valentin,

  Este vreo problema daca am ales actiuni si structurate in loc de obligatiuni?
  Simbolurile le-am ales bine si imi apar la executie ordinele.
  Chiar azi am facut subscrierea ..
  Mersi

 3. Salut,

  Ai mai cumparat oare titluri de stat si de la BT Capital Partners? Care ar fi avantajul Tradeville fata de cei mentionati?

  Daca cumpar prin Tradeville si (eventual) nu tranzactionez, la maturitate mi se returneaza banii in cont cu dobanda de 3.5% si fara comisioane Tradeville?

  Am citit articolul in care ai mentionat profitul de 4%. Am remarcat totusi ca dupa perioada in care ai ales sa vinzi, valoarea titlurilor a scazut semnificativ (am verificat pe bvb.ro, cautand dupa simbol). Am incercat sa verific si emisiunile Fidelis din alti ani. Daca am inteles corect, valoarea lor creste pana in max 1 – 1.5 luni dupa emitere si dupa scade. Se poate intampla si sa scada, nu?

  Am mai cumparat in urma cu 1 sapt titluri de la BT Capital si vreau sa mai cumpar, dar nu sunt hotarat daca tot de la BT Capital sau Tradeville..

  Multumesc!

  1. nu este o regula ca vor creste sau scadea 1 luna, 2 -3. Acum s-au mai redus preturile pentru ca a aparut concurenta – adica noua emisiune din noiembrie. Acum preturile au inceput sa revina.

  2. Avantajul fata de BT Capital Partners este ca nu ai niciun comision – doar acel 0.1% daca vinzi. Din ce stiu eu BT CP au comision la incasare dividend (de verificat daca se aplica si la cupoane). Pot fi si alte comisione – trebe verificat. NU am studiat oferta celor de la BT CP.

 4. Iertare pt Intrebarea naiva… Dar as putea merge la BT sa faca cineva investitie aceasta pt mine? Am o suma mica in euro, aprox 6000 E, pe care as vrea sa o investesc inntitlurilecacestea de stat. Fiindca nu prea cred ca ma voi descurca sa urmez pasii descrisi mai sus, pot apela la banca?

  1. A raspuns la aceasta intrebare in articol.. ai citit pana la capat? “Concluzie:
   Bineinteles ca poti subscrie si prin intermediul consortiului de banci: BT, BCR si BRD, fara sa iti deschizi cont la un broker, insa eu cred ca ai pierde o oportunitate.”
   Daca ai putea, Valentin, sa si investesti in locul nostru… ce bine ar fi :))))))) scuzati, nu m-am putut abtine.. :-“

 5. Buna ziua, daca doresc sa rascumpar titlurile de stat inainte de termen, sa inteleg ca broker-ul le va tranzactiona pe BVB si voi primi inapoi banii in functie de suma la care pot fi vandute in momentul respectiv. In colncluzie pot ma pot alege cu o suma mai mica (sau mai mare) decat cea investita initial in aceste titluri de stat?
  Va mutumesc

  1. Da. Veniturile din dobanzile instrumentelor statului sunt doar neimpozitabile (la capitolul de impozit pe venit, art 93). Contributiile se aplica asupra bazei din art 91, adica tot.
   Vestea buna insa este ca se totalizeaza toate veniturile independente si daca treci de prag, oricum nu mai conteaza si dobanda de la titlurile de stat. Daca esti la limita pragului, atentie, ca o sa coste.

 6. Salut Valentin!

  Am o intrebare. Pretul “dirty” afisat, pe care il primesti la vanzarea inainte de termen, contine si dobanda la zi, sau la acesta se adauga dobanda la zi?

 7. Multumesc pt precizarile utile legate de subscrierea prin Tradeville, aplicabile si pt emsiunea de titluri din martie 2021 (pe site-ul lor nu am gasit aceasta informatie). Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *