194433
|

Cursa șobolanului

Este o expresie (cred că a fost inventată de Kiyosaki) care descrie viața obișnuită a unei persoane din clasa de mijloc.

În principiu, descrie o situație cam așa: „Muncești o lună, încasezi salariul, cheltuiești tot, muncești încă o lună, încasezi salariul, cheltuiești tot și tot așa”… continui la nesfârșit până mori.

Deși nu sunt de acord cu foarte multe lucruri pe care le promovează Kiyosaki (ori sunt total greșite, ori nu se aplică în România, ori sunt ilegale), mi-au plăcut tot timpul metaforele plastice pe care le-a promovat.

„Cursa șobolanului” este o astfel de metaforă.

Problema este că această metaforă este cât se poate de reală și se aplică în viața de zi cu zi a celor mai mulți oameni din clasa de mijloc.

Și va continua să se aplice până la sfârșitul vieții, cu singura diferență că la finalul vieții salariul va fi înlocuit de pensie.

Schimbarea se produce odată cu schimbarea percepției, atenției și mindsetului.

Atunci când atenția și prioritatea ta se schimbă de la „Cât câștig?” la „Ce active dețin?”.

Odată ce atenția ta se îndreaptă spre deținerea de active, în loc de câți bani câștigi, începi să ieși din cursa șobolanului.

Un activ este o deținere care îți produce venit pasiv sau apreciere în valoare, cum ar fi:

  • Obligațiuni;
  • Acțiuni;
  • Imobiliare;
  • Și alte active alternative.

După ceva timp de acumulare, vei vedea că siguranța ta financiară devine mult mai puțin dependentă de „salariul” pe care îl ai, în condițiile în care și activele produc venit pasiv sau apreciere în valoare.

De asemenea, devii mult mai rezilient la crize financiare, recesiuni și alte situații economice neplăcute.

Activele îți oferă mult mai multe mișcări pe care le poți face pe tabla de șah a banilor.
Așa ajungi să scapi și de „Cursa șobolanului”.

Dai de o altă cursă 🙂 next level, dar despre asta, într-o altă postare.

Nu există element din zona financiară care să aibă un impact mai mare decât acest shift de mindset de la „Câștig un venit” la „Acumulez active”.

Toate celelalte elemente sunt doar detalii ale acestei Meta-Schimbări de mindset și au un impact nesemnificativ asupra situației tale financiare.

Și acum, întrebarea mea pentru tine: Tu cât timp, efort și atenție acorzi schimbării de mindset, dar și de acțiune, de la „Câștig un venit” la „Acumulez active”?

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *