Economii Smart. Cum sa stopam risipa alimentara mancand sanatos

Economii Smart. Cum sa stopam risipa alimentara mancand sanatos

Wow, tin sa imparatasesc cu tine un articol excelent despre alimentatie sanatoasa + economii prin stoparea risipei alimentare, realizat de un membru al comunitatii StiintaBanilor, Andrei Madalin.

Mi se pare foarte potrivit pentru perioada aceata in care preturile alimentelor s-au scumpit foarte mult.

Redau mai jos, sfaturile lui Andrei:

Ca și coach de nutriție, economist și pasionat de educație financiară o să vă vorbesc azi despre evitarea risipei alimentare, cum să facem cumpărături smart și să avem un stil de viață sănătos, deseori auzind în jur expresia “mâncarea sănătoasă e mai scumpă.”

Risipa alimentară este o problemă majoră atât în statele vestice cât și în România. Citeam o statistică anul trecut că România aruncă undeva la 2,55 milioane de tone de mâncare pe an, iar cea mai multă se aruncă în mediul urban. E clar că oamenii la sate au metode mult mai tradiționale și/sau poate sunt mai cumpătați.

Printre cele mai simple metode de a face cumpărături smart și a evita risipa alimentară ar fi:

– Lista de cumpărături cu ceea ce avem nevoie pentru următoarea săptămână (eu unul îmi fac cumpărăturile săptămânal). Pentru a nu face risipă îmi schițez un meniu cu ceea ce vreau să mănânc în următoarele zile (pentru mine e mai simplu aici pentru că fac exercițiu ăsta de mult timp).

Regula de aur e să nu mergi niciodată înfometat la cumpărături. Nu degeaba sunt puse produsele de patiserie la intrarea în unele magazine.

– Studiez ofertele împreună cu soția la cele 3-4 supermarketuri din cartierul nostru și uneori ne și schițăm meniul în funcție de acestea. (De exemplu, uneori avem păstrăv la ofertă, alteori doradă sau somon).

– Încerc pe cât posibil să NU pun în coș condus de emoții dar nici nu mă zgârcesc dacă găsesc alimente care îmi plac foarte mult (de exemplu o carne de vită de calitate sau fructe, legume).
– Legumele și fructele bio din supermarketuri nu sunt neapărat mai calitative decât cele normale, dar sunt mai scumpe cu siguranță.

– Gătitul acasă este mai ieftin și mai sănătos. De regulă restaurantele folosesc multă sare și grăsimi pentru a oferi mai mult gust mâncării. Una din metodele cele mai eficiente pentru a salva timp și bani este aceea de meal-prep (gătirea în avans a meselor pentru următoarele 2-3 zile).

– Am mereu în cămară paste integrale, sosuri de roșii sau de paste, conserve de fasole, linte sau porumb, conserve de ton. Acestea mă ajută să pregătesc o masă rapidă atunci când sunt pe grabă și mă salvează să nu pic în capcana aplicațiilor de food delivery.

De asemenea, am aproape mereu în frigider ouă și legume. Oul e unul dintre cele mai complete alimente cu proteine și grăsimi de calitate și se poate integra în foarte multe rețete. Mitul cu oul și colesterolul este de domeniul trecutului, iar majoritatea studiilor arată că un consum de 2-3 ouă pe zi este safe pentru oamenii sănătoși. Eu am și norocul să primesc ouă de la sat și atunci am o cheltuială în minus la un aliment pe care îl consum aproape zilnic.

– Legumele și fructele congelate sunt la fel de sănătoase ca cele proaspete și au avantajul de a fi mai ieftine, prin congelare acestea își păstrează toate vitaminele și mineralele.

Altă metodă pe care o mai folosesc eu pentru a evita risipa alimentară e aceea de a consuma alimentele pe cale de expirare primele sau de exemplu dacă am legume uitate prin frigider cărora poate le-a trecut vremea, nu le arunc, ci încerc să le încorporez într-o rețetă. De exemplu săptămâna trecută aveam niște ciuperci și ardei prin frigider și am pus repede de o frittata cu ouă și legume.

La fel poți proceda și cu un pui la cuptor, care poate, a doua zi nu mai e la fel de gustos, poți să-l găteși cu niște legume, sos de roșii și paste de exemplu. Există multe alte exemple, trebuie doar să ne punem creativitatea la bătaie.

– Când toată lumea se plângea de scumpirea uleiului de floare, eu mă bucuram că încă mai am în sticla de ulei de măsline cumpărată anul trecut din Grecia. Nu sunt adeptul prăjelilor iar pentru a limita cantitatea de ulei folosesc un recipient pe bază de spray.

Așadar, un stil de viață sănătos poate părea mai scump la prima vedere dar dacă ne gândim la sănătate pe termen lung s-ar putea să fie cea mai buna investiție pentru noi.

Recomandarea mea ar fi să consumăm cât mai multe legume, dacă se poate la fiecare masă, fructe, proteine de calitate, fibre și grăsimi sănătoase. E normal ca din când în când să ne mai facem și o poftă căci oameni suntem.

De asemenea, nu uitați de mișcare și somn.

Mulțumesc celor care ați citit până la final.

Multă sănătate tuturor,
Andrei – pe Andrei puteti sa il urmariti pe Instagram AICI.

Pe curand!
Valentin

PS. Pentru a invata cum sa iti gestionezi finantele personale in cel mai eficient mod, iti recomand Cursul MoneySmart.

Cursul Money Smart, realizat impreuna cu Bogdan Dinu acopera cele mai importante aspecte ale finantelor personale:
– Mindset;
– Gestionarea cheltuielilor;
– Performanta financiara;
– Cresterea veniturilor;
– Investitii (nivel incepator);
– Finante personale in familie.

Este cursul cel mai potrivit pentru aceasta perioada si ma gandesc ca, mai ales acum, cand avem scumpiri peste scumpiri, cu totii avem nevoie sa ne gestional cheltuielile cat mai eficient.

Cursul are aproximatv 20 de ore si zeci de template-uri pe care le poti folosi in gestionarea finantelor personale sau in deciziile mari financiare pe care le ai de luat.

Poti comanda Cursul MoneySmart AICI.

Similar Posts

2 Comments

  1. totul de bun simt si direct.
    Cu regulile acestea, chiar de am 2 zile cu mancaruri scumpe (vita steak sau somon), raman cu un buget saptamanal respectabil si sanatatea acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *