pescarus apus

Previziuni pentru urmatorii 10 ani

M-am intors recent din Grecia. Am petrecut aprox. 3 saptamani pe 2 insule, Lefkada si Thassos.
Sunt foarte multi turisti romani in Grecia pe timpul verii. Impactul lor in economia Greciei este semnificativ.

M-am imprietenit cu proprietarul pensiunii din Thassos, unde am stat ultima data si am discutat un pic despre partea economica a turismului.

Inteleg ca grecii primesc foarte multi bani UE pentru a construi unitati de cazare si tot ce mai e nevoie in turism.

De asemenea, din spusele proprietarului, inteleg ca grecii nu isi permit decat in rare cazuri (doar unii dintre antreprenori) preturile pentru cazarile premium. In schimb, romanii isi permit si reprezinta procente importante. De exemplu, la aceasta pensiune, noaptea de cazare era 250 de euro si aprox. 50% dintre turisti sunt romani.

Observatiile de mai sus sunt sustinute de cifrele oficiale care arata cresteri de salarii mari in Romania in ultimii ani, peste inflatie + o crestere mare a puterii de cumparare, sustinuta si de un curs de schimb stabil RON/EURO.

La consum stam bine, insa asa cum se vede si din extrasul de mai jos din Tradingeconomics, cifrele macro arata ca avem un deficit comercial din ce in ce mai mare.

Cifre Ro august 2024

sursa: https://tradingeconomics.com/

Asta inseamna ca veniturile noastre in crestere si puterea noastra de cumparare in crestere NU sunt acoperite de productia interna.

Cheltuim multi bani pe produse din import.

De asemenea, am vazut ca cifrele arata ca in 2024 am putea avea un record in ceea ce priveste deficitul din turism (bani cheltuiti de noi ca turisti in afara tarii vs. bani cheltuiti in tara de turistii straini).

Vedem, de asemenea, din cifrele oficiale, ca economia stagneaza. Cresterea PIB anuala la Q2 a fost de doar 0,8%.

Concluziile mele sunt urmatoarele:

1. Eu percep ca un factor pozitiv cresterea consumului si cresterea creditarii.

Ba chiar cred ca avem nevoie sa crestem mult mai mult creditarea, atat cea ipotecara, cat si cea pentru nevoi personale. Stiu ca sunt contra curentului cu aceasta opinie, insa sunt multe argumente pentru aceasta opinie:

  • Un consum puternic in tara sustine cel mai bine economia care nu depinde de exporturi;
  • Consumul genereaza foarte multe venituri bugetare, fiind impozitat in lant: TVA, accize, impozit pe profit, impozite pe salarii, impozite pe proprietati etc.
  • Creeaza bunastare la nivel de populatie. O populatie care poate cheltui mai mult va avea o satisfactie a vietii mai mare, va fi mai fericita, va fi mai productiva. Dupa ce isi satisface unele nevoi de baza, va investi si in educatie, ceea ce va creste si mai mult productivitatea.
  • Creeaza stabilitate la nivel social si economic. O populatie obisnuita sa cheltuiasca si care are si credite va fi mai stabila la locurile de munca. Nu isi va permite sa isi dea demisia oricand, sa plece din tara sau sa o lase mai usor cu munca.

2. Problema adevarata nu este cresterea consumului, ci faptul ca PRODUCTIA INTERNA nu poate sa o acopere.

Si de aici vine si marea oportunitate. Avem nevoie masiv de productie interna, atat de bunuri, cat si de servicii pentru a acoperi acest consum.

Cu alte cuvinte, sunt miliarde de euro in buzunarele romanilor care abia asteapta sa fie cheltuite pe bunuri si servicii produse in Romania.

Nu stiu daca va dati seama cat de important este acest aspect.

Noi nu trebuie sa alergam dupa exporturi si dupa clienti straini, ci ii avem deja aici, in tara. Trebuie doar sa le oferim ceea ce au ei nevoie sa consume (hint … de toate … au nevoie de foarte multe tipuri de bunuri si servicii).

3. Vom merge tot mai sus

Daca lucrurile nu iau o intorsatura extrem de urata prin care toata planeta o ia razna (de ex. razboaie mondiale) … ceea ce eu cred ca este putin probabil, atunci ne asteapta vremuri foarte bune pe termen lung.

De ce cred ca este putin probabil sa ne intoarcem ca planeta la razboaie mondiale si alte mizerii din istoria noastra? Simplu. Traim vremuri prospere in tot mai multe regiuni ale globului si oamenii care au o viata cat de cat decenta NU mai au chef de razboaie si extremisme. Astfel de propuneri devin nepopulare.

Vom merge tot mai sus per total, insa Romania va evolua mai repede decat media pentru ca are un avantaj pe care nu-l au multe tari: este printre cele mai sarace dintr-o gasca de bogati, adica UE.

Importam legislatie, mindset, educatie etc. de la cei mai bogati decat noi si asta ne accelereaza drumul spre media UE.

4. Vremea imbogatirii in RO se va termina

Asa cum spuneam, Romania are nevoie mare de PRODUCTIE interna.

Din acest motiv capitalul este impozitat mult mai putin decat munca.

Suntem o natiune de angajati, asa ne-a invatat comunismul si normal ca statul impoziteaza mai mult ceea ce are din abundenta.

Antreprenori avem mai putini si, dupa cum se vede, asta este o mare problema pentru ca nu producem in tara pe masura consumului. Astfel, capitalul este impozitat mai putin tocmai pentru a fi stimulat.

Noi trebuie sa profitam de acest lucru ori prin antreprenoriat (asta tine si de felul nostru de a fi … nu ni se potriveste tuturor), ori prin investitii la bursa si in imobiliare.

Investind la bursa, investesti practic in afacerile altora si devii la randul tau proprietar pe o parte din acel business (care produce bunuri si servicii).

Investind in imobiliare, devii proprietarul unui activ care produce servicii (cazare). Practic investesti tot in PRODUCTIE.

Impozitarea pe investitii si pe antreprenoriat va ramane mai mica ceva vreme de aici inainte pentru ca avem O MARE NEVOIE de productie interna de bunuri si servicii.

De asemenea, productia va fi absorbita usor de consumul intern care astazi este mare si va continua sa fie mare.

Acest lucru va continua pana cand NU va mai fi nevoie.

Cand Romania va fi “o tara ca afara”, adica bogata si cu multe lucruri puse la punct, probabil ca nu vom mai avea spatiu fiscal pentru a ne mai imprumuta masiv (datoria publica va fi foarte mare), nu va mai fi nevoie sa stimulam productia interna atat de mult pentru ca piata va fi in mare parte acoperita (vom avea deja destui antreprenori si productie in Romania) si probabil ca nimeni nu prea va mai vrea sa plece din Ro pe motivul ca in alta parte e mai bine.

Ei bine, atunci va fi liber la taxare si va fi si greu sa mai penetrezi piata cu start-up-uri.

Chiriile vor fi foarte scumpe.

Si sa cumperi un apartament nou intr-o zona buna va fi imposibil pentru 99% din populatie.

Si cele vechi vor fi scumpe. Te vei bate cu nepalezii si srilankezii pentru ele.

Ma rog, cine a acumulat active va fi taxat mai mult, dar macar le va avea la niste valori mult mai mari.

Cine nu are active, va fi greu sa le mai acumuleze.

Vom vedea … dar acesta mi se pare cel mai plauzibil scenariu.

Tu ce crezi? Ne indreptam spre un scenariu pozitiv pentru Romania?

Pe curand!
Valentin

PS. Pentru aprofundarea subiectului investitiilor la bursa iti recomand Cursul practic de investitii pasive – acopera toate tipurile de investitii (fonduri mutuale, ETF-uri, actiuni, obligatiuni, imobiliare, metale pretioase) – este ideal pentru cineva care vrea acum sa intre pentru prima oara in lumea investitiilor.

Similar Posts

2 Comments

  1. Pai te cam contrazici, vrem sa educam financiar romanii dar ii incurajam sa consume, sa cheltuiasca? De ce ii mai inveti atunci sa investeasca, sa cumpere active daca scopul e sa mearga in vacante cat mai scumpe si mai multe, sa plateasca 250 eur/noapte cazare, sa cumpere ultima fita de gadget ca ultimii snobi? Si toate pe credit evident.

    In al doilea rand n-o sa te bati cu srilankezii si nepalezii pentru apartamentele vechi pentru ca si acestea vor fi cautate de romani cu bun simt si simtul masurii, nu sunt toti snobi frustrati care vor sa locuiasca la marginea orasului in “mahala rezidance” sau “rezidance sectorul agricol ilfov”. :)) Nici sa se teama ca le cade blocul in cap la primul cutremur pentru ca patronul a facut economie la materiale sa isi sporeasca marja de profit.

    Si da, Romania va ajunge acolo unde e si Occidentul, 99% din tineri se vor chinui sa ii plateasca chiriile sau vor locui cu colegi de camera ca in Vest. De cumparat apartamente nici pomeneala. Probabil vom importa curand si conceptul de student loans ca sa ne asiguram ca generatiile noi raman wagesclavi pe viata. Doar ca asta nu e un scenariu optimist nici pe departe. La fel ca si acolo cei 1% din top se vor imbogati tot mai mult, clasa de mijloc se va subtia tot mai mult iar saracii si oamenii fara adapost se vor inmulti rapid.

    Nu te bucura ca nu vor mai exista razboaie intre natii, viitorul va aduce probabil tot mai multe razboaie civile pe masura ce natalitatea bastinasilor scade abrupt iar deficitul de forta de munca va fi umplut cu imigranti de o cultura si religie diferite care vor intra in conflicte tot mai acute cu populatia locala pe masura ce se vor inmulti. Pana cand in final vor deveni majoritatea si vor schimba si statele si legile dupa valorile lor.

    1. Eu nu ii incurajez, eu spun ce cred ca se va intampla. Tu crezi ca partea de educatie poate sa concureze cu “entertanmentul”, “vacantele”, “hainele de fitze” etc.?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *