XTB logo 1

Recenzie broker XTB – oferta actiuni si ETF-uri cu zero comision

Pe 5 octombrie 2020,  XTB a venit cu o mare surpiza pentru investitorii din Romania – mai exact, a venit cu o noua grila de comisioane care contine comision zero la cumpararea si vanzarea de acțiuni și ETF-uri cu deținere (clasice sau spot). Astfel, incepand de acum, avem posibilitatea sa tranzactionam FĂRĂ comision.

Oferta de comision 0% se aplică pentru rulaje lunare de până la 100.000 Euro (Tabel de Taxe și Comisioane pentru detalii complete) și aliniaza XTB la o tendință globală care domină în prezent industria de investiții și face mai accesibilă activitatea de a investi prin reducerea, respectiv eliminarea comisioanelor pentru acțiuni și ETF-uri.

Scăderea comisioanelor demonstrează că au fost receptivi la feedback-ul clienților și comunităților de investitori și știu din comunicarea cu ei că au început să lucreze la proiectul cu 0% comision încă din prima parte a anului, obiectivul principal fiind restaurarea satisfacției clienților.

Poate vă întrebați de ce a făcut XTB asta și ce are de câștigat? Aici raspunsul este simplu – clienti care vor tranzactiona probabil instrumente spot (actiuni si ETF-uri), dar cu siguranta o parte vor tranzactiona si alte instrumente.

XTB isi doreste sa fie One Stop Shop (clienții au la dispoziție o ofertă completă, disponibilă printr-o singură platformă și prin intermediul unui singur broker).

Asa cum am transmis de multe ori, comisioanele mici (sau zero, in acest caz) sunt importante, insa, atunci cand vorbim de brokeri, sunt alte aspecte inca si mai importante si dintre toate cel mai important este cel de siguranta a banilor investiti.

Astfel, i-am rugat pe cei de la XTB sa raspunda celor mai des intalnite si relevante intrebari pentru investitorii individuali. Am primit raspunsuri bine documentate si cu link-uri care pot fi consultate de noi.

Mai jos raspunsurile:

1. Oferta XTB de 0% comisioane pe Acțiuni și ETF-uri cu deținere este una temporară sau pe termen lung?

Noua ofertă cu comisioane 0 pe acțiuni este o oferta pe termen lung si XTB nu intentioneaza sa marească din nou comisioanele. XTB nu va mări spread-ul și nici nu va introduce alte taxe ca să compenseze eliminarea acestor comisioane.

 2. Eliminarea comisioanelor va atrage după sine mărirea spread-urilor sau introducerea altor taxe în afara celor specificate în Tabelul de Comisioane? XTB are costuri ascunse?

 

Nu, XTB nu are costuri ascunse, iar eliminarea comisioanelor nu va atrage după sine mărirea spread-urilor sau introducerea altor taxe suplimentare pe lângă cele specificate deja in tabelul de Comisioane si Taxe. Practic, lista completă de taxe pentru Acțiunile și ETF-urile cu deținere este:

–         0.2%, dar minimum 10 EUR pentru rulajele care depășesc 100,000 EUR în interiorul unei luni

–         0.2%, dar minimum 10 EUR pentru acea valoare a portofoliului ce depășește 250,000 EUR medie zilnică în interiorul unei luni

–         0.5% taxă de conversie valutară în cazul in care se dorește realizarea de tranzacții în altă monedă decât moneda contului (taxă care poate fi evitata pentru majoritatea piețelor principale prin deschiderea unui cont în EUR și/sau USD)

–         alte taxe specifice de transfer, de eliberare documente sau impuse de bursele locale care se regăsesc în Tabelul de Comisioane.

3. Unde ține XTB banii clienților? Aceștia sunt separați de fondurile companiei?

Fondurile Clienţilor sunt păstrate în România, în conturi bancare segregate, special desemnate pentru Clienții din România, deschise la ING Bank NV Amsterdam – Sucursala Opera.

Conturile segregate presupun o separare clară între fondurile Clienților și fondurile societății și recunoașterea Clienților ca și proprietari ai fondurilor chiar dacă, din punct de vedere tehnic, conturile au ca titular XTB. Asta mai înseamnă de asemenea că, în cazul unor potențiale probleme (popriri, executare silită, faliment, etc), fondurile clienților nu sunt considerate patrimoniu al XTB și nu sunt afectate. Documentul care atestă segregarea poate fi consultat AICI.

4. Cine deține valorile mobiliare achiziționate de investitori (acțiuni și ETF – spot, nu CFD-uri)?

Clientul este proprietarul valorilor mobiliare. XTB păstrează instrumentele OMI (Acțiuni si ETF-uri cu deținere sau Spot) într-un cont colector în cadrul depozitarului, astfel XTB este doar titularul contului colector, iar clienții sunt persoanele îndreptățite asupra deținerilor din fondul colector.

4.25. XTB va păstra Instrumentele Pieței Organizate (OMI) ale Clientului în contul colector menținut pentru XTB de către Depozitar. XTB este titularul contului colector, iar Clientul este persoana îndreptățită pentru OMI înregistrate în așa numitul cont colector, în cantitatea identificată de XTB în Contul de Tranzacționare.   

Articol extras din REGULAMENT CU PRIVIRE LA PRESTAREA DE SERVICII (T&C) 

4.28. OMI ce aparțin Clienților se păstrează separat de OMI ce aparțin Depozitarului și de OMI ce aparțin XTB.

Articol extras din  REGULAMENT CU PRIVIRE LA PRESTAREA DE SERVICII (T&C)

5. Cine este custodele pentru Acțiuni și ETF-uri cu deținere (spot)? Unde este sediul custodelui?

Custodele este KBC Securities NV cu sediul în Bruxelles, Belgia.

În completarea acestor informații, atașez mai departe două articole despre executarea unui Ordin (Instrumentele Pieței Organizate – OMI) extrase din documentul POLITICA DE EXECUTARE A ORDINELOR 

 

2.1. Pentru a asigura cele mai bune rezultate posibile pentru Client, în timpul executării Ordinului Clientului cu KBC Bank N.V., prin intermediul
căruia XTB operează Ordinele Clienților, XTB ia în calcul următorii factori:
A. prețul OMI;
b. costuri legat de executare Ordinului;
c. Ora Tranzacției;
d. probabilitatea intrării în Tranzacție și ușurința decontării acesteia;
e. dimensiunea Ordinului;
f. caracteristici speciale ale Ordinului sau alte circumstanțe care afectează Ordinul Clientului.
2.2. XTB va depune toate eforturile pentru a monitoriza continuu corectitudinea Ordinelor Clientului operate de KBC Securities NV în conformitate cu punctul 2.1. din Politică. În plus, XTB va informa imediat Clientul cu privire la orice circumstanțe care împiedică executarea
corectă a Ordinului Clientului. 

6. Poate XTB să împrumute Acțiunile și ETF-urile investitorilor către alte instituții financiare?

 

Nu, XTB nu poate împrumuta Acțiunile și ETF-urile cu deținere (spot) către alte instituții financiare.

7. Care este suma acoperită de sistemul de compensare? Și ce sistem de compensare acoperă conturile deținute de clienții români (sucursala din România)?

Suma acoperită de sistemul de compensare este 90% din valoarea contului în limita a 20.000 EUR pentru instrumentele CFD și sumele de bani din conturi, iar instrumentele OMI sunt neincluse în patrimoniul XTB în situatia unui faliment, astfel că detinerile OMI nu sunt afectate de falimentul broker-ului.

4.26. XTB va păstra Instrumentele Pieței Organizate (OMI) ale Clientului în contul colector menținut pentru XTB de către Depozitar. XTB este titularul contului colector, iar Clientul este persoana îndreptățită pentru OMI înregistrate în așa numitul cont colector, în cantitatea identificată de XTB în Contul de Tranzacționare. XTB va întreprinde eforturile necesare pentru a se asigura că informațiile deținute de XTB cu privire la tipul și numărul de OMI sunt fiabile, corecte și în concordanță cu starea reală. Păstrarea instrumentelor OMI ale Clientului în modul descris în această clauză, precum și înregistrarea corespunzătoare a acestora, are drept scop demonstrarea drepturilor Clientului la instrumentele OMI și duce la excluderea acestora din proprietatea XTB în cazul anunțării falimentului de către XTB

Articol extras din REGULAMENT CU PRIVIRE LA PRESTAREA DE SERVICII (T&C)

 

4.24. Conform Legii aplicabile, dacă procedurile de executare sunt inițiate împotriva XTB, fondurile încredințate XTB de către clienți în legătură cu furnizarea serviciilor de intermediere de către XTB, așa cum se specifică în T&C, nu vor fi atașate, iar dacă se anunță falimentul – acestea sunt neincluse în patrimoniul XTB.   

Articol extras din REGULAMENT CU PRIVIRE LA PRESTAREA DE SERVICII (T&C)

 

Protecția fondurilor Clientului așa cum este descrisă în documentul DOCUMENT DE PREZENTARE AL X-TRADE BROKERS DM S.A. 

XTB este dedicat principiilor de protecție a fondurilor Clienților acumulate în conturile administrate de XTB. Fondurile Clienților sunt păstrate la multiple instituții de credit renumit cu sediul în Uniunea Europeană. XTB evaluează solvența acestor instituții în fiecare an și, după evaluare, XTB decide să continue sau să încheie colaborarea cu o anumită instituție. XTB păstrează fondurile Clienților dispersate la instituții de credit menționate mai sus pentru a asigura un grad mai mare de siguranță a acestor fonduri. XTB este obligat prin lege să păstreze fondurile Clientului în conturi bancare separate de fondurile proprii ale companiei.


Referitor la păstrarea fondurilor Clienților, XTB va fi responsabil pentru acțiunile și / sau omisiunile, inclusiv insolvabilitatea instituțiilor de credit care administrează fondurile Clienților în conformitate cu regulile generale stipulate în Codul Civil Polonez, din data de 23 Aprilie, 1964 (Monitorul Oficial din 1964, Nr. 16, punctul 93, cum a fost modificat).


XTB este, de asemenea, membră a Fondului de Compensare a Investitorilor gestionat de KDPW – Depozitarul Național al Valorilor Mobiliare din Polonia (
http://www.kdpw.pl/en), în scopul garantării plăților în numerar către Clienți până la nivelul stabilității și a compensării valorilor instrumentelor financiare pierdute acumulate de Client în caz de faliment al XTB sau de evenimente similare. Mai mult decât atât, investitorul poate alege dreptul de a urmări mai departe după creanțele la masa credală, la fondul de recuperare sau la casa de brokeraj pentru
diferența de sumă față de suma menționată mai sus. Întregul sistem de compensare și participanții la acest sistem sunt supervizate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia.

8. Care este cursul valutar utilizat pentru conversie în platforma de tranzacționare?

Conversiile pentru tranzacțiile OMI se fac la rata de schimb XTB (cursul valutar afișat în platformă, în timp real) la care se adaugă taxa de conversie valutară de 0,5%, asa cum este descrisa in TABELUL DE COMISIOANE ȘI TAXE  . Această taxă poate fi evitată pentru piețele pe care se tranzacționează în EUR și USD, prin deschiderea la XTB a unor conturi în EUR și USD.

Rata de Schimb XTB este rata actuală a Monedei Contului faţă de moneda Tranzacţiei înregistrată în Contul de Tranzacționare, aplicabilă la momentul înregistrării operaţiunii. Rata de schimb XTB poate fi diferită pentru instrumente financiare diferite  

Exemplu:

Deschiderea unei poziții long cu Acțiuni și ETF-uri (OMI) listate în EUR pe un cont denominat în USD va fi subiectul unei conversii valutare în conformitate cu Rata de Schimb XTB, pe baza următorului model: prețul ask EURUSD * (1 + 0,5%). Poziția short va fi subiectul unei conversii valutare pe baza prețului bid EURUSD * (1-0,5%).   

7.18. În cazul executării unui ordin de cumpărare OMI, XTB va debita Contul de Tranzacționare al Clientului cu o sumă echivalentă cu obligația Clientului în cadrul Tranzacției, dar nu mai devreme de momentul primirii de către XTB, de la Broker sau Depozitar, a confirmării Tranzacției. Suma este exprimată în Moneda Instrumentului și se calculează prin aplicarea ratei de schimb XTB. 

Articol extras din  REGULAMENT CU PRIVIRE LA PRESTAREA DE SERVICII (T&C)

  9. Cum pot evita taxa de conversie?

Taxa de conversie valutară se aplică numai situațiilor în care se dorește tranzacționarea unei acțiuni în altă monedă decât moneda contului. Această taxă poate fi evitată pentru acele piețe pe care se tranzacționează în EUR sau USD (SUA, Spania, Portugalia, Olanda, Italia, Germania, Franța, Finlanda, Belgia) prin deschiderea unui cont în EUR sau USD.

10. Unde este reglementat XTB? Care este numele autorității financiare care supraveghează XTB?

XTB este un broker polonez reglementat de Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF), dar care are prezență locală și echipe locale în fiecare dintre țările în care activează, fiind autorizat de autoritățile de reglementare din fiecare din țările respective. În cazul României, XTB,  iar la nivel local este autorizată  și supervizată de ASF

Aceste detalii se regăsesc în DOCUMENT DE PREZENTARE AL X-TRADE BROKERS

 

Supraveghere

XTB este o firmă de investiţii licenţiată supusă MiFID şi supravegheată de KNF – autoritatea competenta in Polonia (http://www.knf.gov.pl/en). Pentru a oferi servicii financiare în țările din Aria Economică Europeană, XTB utilizează pașaportul prevăzut în directiva MiFID. XTB – Sucursala București utilizează paşaportul prevăzut în Directiva MiFID în vederea furnizării serviciilor financiare și clienţilor din alte ţări ale SEE în afară de Polonia. Prin Atestatul C.N.V.M. nr. 293/15.09.2008, XTB – Sucursala București a fost înscrisă în Registrul public al C.N.V.M./A.S.F. și a fost confirmată prestarea pe teritoriul României de către XTB a serviciilor financiare autorizate de autoritatea competenta din Polonia.   

Concluzie

In final as dori sa mai mentionez si eu cateva aspecte pozitive legate de XTB:

 • Conturi bancare in Romania, la ING, unde poti alimenta in RON, EUR si USD, fara comisioane bancare daca ai conturile la ING si/ sau daca ai cont la banci care ofera zero comision de transfer in RON sau EUR (la USD nu prea sunt).
 • Proces usor de deschidere a contului la broker, mai usor si mai putin birocratic decat la alti brokeri. Poti sa iti deschizi cont demo sau real AICI.
 • Customer service in limba romana.
 • Platforma foarte usor de folosit si intuitiva.
 • Partea educationala foarte bine reprezentata la XTB – veti gasi pe platforma multe webinarii si prezentari educationale.
 • Poti sa iti transferi oricand pozitiile de la XTB la alt broker in schimbul unui comision de 20 EUR pe ISIN (instrument).

Ca si dezavantaje, as mentiona faptul ca XTB (inca) nu are posibilitatea tehnica de a aplica tratatele de evitare a dublei impuneri si astfel de a diminua impozitele pe dividende retinute de companiile internationale. De exemplu, XTB retine 30% pe dividendele din SUA, in loc de 10%, cat este prevazut in tratat. 

Aceasta problema a fost sesizata si in acest moment XTB lucreaza la remedierea problemei. Sper ca vor gasi o solutie.

Astfel, deocamdata, nu este eficienta achizitonarea prin XTB a actiunilor platitoare de dividende.

Pe de alta parte, actiunile care nu platesc dividende, ETF-urile cu cumulare si ETF-urile cu distributie domiciliate in Irlanda (majoriatatea sunt domiciliate in Irlanda) nu sunt afectate de aplicabilitatea conventiei de evitare a dublei impuneri. Etf-urile din Irlalnda nu retin oricum niciun impozit la plata dividendelor datorita legislatiei lor locale.

Ca ultim aspect, vreau sa punctez ca acest articol NU este platit de XTB, ci este postat in beneficiul cititorilor pentru ca acestia sa inteleaga cat mai bine daca broker-ul XTB este potrivit pentru ei, avand la dispozitie atat raspunsurile la intrebari, cat si documentele oficiale care le sustin.

Research-ul din spate este facut pentru mine ca si client si pentru clientii care cumpara cursurile mele si mi-au solictat sa fac un astfel de research.

Pe de alta parte, menționez ca am o relatie contractuala cu XTB inca din 2018 (cand aveau tot comision zero 🙂 prin care incasez o anumita suma pentru activitati clasice de promovare cum ar fi afisare de bannere, preluare de articole, folosirea texlink-urilor, sponsorizare evenimente, etc. Aceste venituri sunt absolut marginale ca valoare pe langa veniturile din activitatea mea curenta in proiectul StiintaBanilor – si astfel nu tin neapart sa aduc pe nimeni pe nicio platforma pentru ca interesul meu primordial este beneficiul membrilor comunitatii. 

Pentru mine afilierea merge invers – eu nu ma afiliez cu cine ofera mai mult sau ma contacteaza, ci invers, ii contactez eu pe cei pe care ii folosesc si sunt multumit de serviciile lor ca sa ii intreb daca au programe de afiliere. Asa a fost si in 2018 cu XTB al carui client am fost si am ramas.

In momentul in care am considerat ca alte platforme sunt mai potrivite decat XTB (cand aveau comisioane de 10 EUR pe tranzactie), am recomandat alternative mai bune (fara sa fiu afiliat cu acei brokeri). Acum insa, pot spune ca oferta lor este probabil cea mai buna de pe piata din Romania.

Oricum, avand ca baza research-ul din acest articol, iti recomand sa il completezi cu propriul research si sa iei o decizie asumata si in cunostinta de cauza.

In orice situatie, daca vrei sa recompensezi efortul meu de research si insistentele mele enervante pe langa XTB (de peste un an) de a reduce comisioanele, iti poti deschide cont demo (sau real) folosind link-ul meu de afiliere AICI.

Sper ca cele de mai sus sa iti fie de folos in luarea unei decizii.

Pe curand!

Valentin

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri:

Informaţiile sau materialele prezentate pe website-ul stiintabanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Website-ul stiintabanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanțele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii. În consecință, website-ul stiintabanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

 

Similar Posts

20 Comments

 1. Salut Valentin!
  Excelent articol, foarte detaliat si util! Multumim!
  Un aspect pe care l-am mai observat diferit la XTB (cont demo momentan) fata de alti brokeri, e modul in care se face vanzarea si se calculeaza profitul. Ei folosesc FIFO (first-in-first-out, mi-au confirmat telefonic), astfel ca la vanzare conteaza pretul cu care a fost cumparata prima actiune din lista. Astfel, la fluctuatii, e posibil sa ajungi sa platesti impozit pe profit cand tu practic esti pe zero sau pe pierdere. Exemplu: cumparat 100 buc la 50 (indiferent de moneda), alte 100 buc la 100. Asta inseamna 200 buc la valoarea medie de 75. Daca vom vindem 100 buc la 75, XTB considera ca suntem pe profit pentru acea vanzare si trebuie platit impozit. In schimb la alti brokeri se considera in functie de valoarea medie, unde noi practic am fi pe zero.
  Imi imaginez ce-ar insemna asta la un ETF, dupa 10 ani in care s-a cumparat lunar. Valoarea curenta poate fi de cateva ori peste primele unitati de fond cumparate, deci impozit considerabil mai mare comparativ cu alt broker.
  Imi scapa ceva? Poti verifica te rog acest aspect? L-ai intalnit? Exista vreun workaround? Multumesc!

 2. Mda, partea cu impozitarea dividendelor este ceva ce lipseste cu desavarsire din acel tabel cu taxe/comisioane. E foarte tare faptul ca acum au 0% comision la ETF-uri, motiv pentru care mi-am si facut cont la ei si am inceput sa cumpar astfel de produse.
  Ar mai trebui sa:
  – rezolve acea problema cu dubla impozitare a dividendelor (si sa fie incluse aceste informatii in acel document cu comisioane). Diferenta intre 10% si 30% e semnificativa; daca tot avem posibilitatea de a ne folosi de acel tratat, atunci s-o facem. Indeplinim cerintele ca tara, deci nu ar trebui sa fie foarte complicat, doar ceva birocratie.
  – dpdv tehnic un minus critic este lipsa tehnologiei de 2-factor-authentication pentru login in platforma. Ar cam trebui sa fie obligatorie asa ceva, avand in vedere ca e o platforma de trading, nu un forum de discutii aleatoriu.

  1. Intr-adevar lipsa securizarii conturilor cu 2Fa/MFA (autenticare multi-factor) este un risc de securitate enorm. In ziua de astazi exista nenumarate metode prin care parola de acces poate fi compromisa si in lipsa unui al doilea factor de autenticare contul poate fi accesat de agenti maltiosi. Consider ca este o omisie enorma la capitolul securitate din partea xtb.

 3. Yeah well veste proasta: tocmai m-am logat azi pe XTB si am vazut ca la actiuni si ETF-uri acum s-a schimbat si apare la comision: 0.2% (minim 10 EUR). Deci da, mult a mai durat toata faza cu 0 comision, ce sa zic…

  1. Confirm……. comisionul actual este de 0.2% (minim 10 EUR). Nu spuneau ca sunt hotarati sa pastreze comisionul de 0%? “Ca sa se alinieze la standardele globale de….” bla bla.. vomit…

   1. Tu ai verificat inainte sa confirmi? Probabil este o eroare de afisaj … schimbarile astea de comisione nu se fac peste noapte si fara notificare.

    Pe site-ul lor la Taxe si comisioane apare zero pentru rulaje de pana la 100,000 EUR pe luna. Cel mai probabil au o eroare de afisare pe platforma.

    1. In “Tabelul de Comisioane si Taxe” (din 02.10.2020) scrie: 0% comision pt tranzactii cu OMI (adica si ETF-uri), insa in platforma apare 0.2% comision (minim 10 EUR) – asta in 10 noiembrie

     [Update: 11 noiembrie 2020]
     Am verificat din nou pe platforma si comisionul este: 0%
     A fost doar o eroare de afisare pe platforma

 4. Dar comisionul de 0,2%din valoarea portofoliului anual dacă depășește 250.000 de euro pentru custody fee, de acesta nu ziceți nimic!
  Pe termen lung e foarte costisitor!

 5. Mulțumim mult pentru această detaliere!
  Sunt începător în acest domeniu și nu înțeleg un lucru:
  Ce înseamnă faptul că ”instrumentele OMI sunt neincluse în patrimoniul XTB în situatia unui faliment, astfel că detinerile OMI nu sunt afectate de falimentul broker-ului.”?
  Dacă îți investești economiile într-un ETF(sau mai multe), peste 20 de ani rămâi totuși cu ceva dacă dă brokerul faliment sau pierzi totul?
  Mulțumesc!

 6. Tocmai am deschis un cont demo si am avut o mare supriza neplacuta, ceva ce nu mi s-a mai intamplat de prin anii 2000: am primit un mail de confirmare care continea datele mele de conectare, inclusiv PAROLA IN CLAR.
  Nu exista nici o scuza ca o companie financiara sa stocheze parolele clientilor in clar. In felul asta nu vor putea niciodata sa obtina o certificare de securitate, cum ar fi PCI-DSS de exemplu.

 7. Din pacate platforma nu este prietenoasa. Ofera extrem de multe info, majoritatea necesare probabil pentru traderi profesionisti sau cei care investesc mult timp. Am cont si pe Tradeville (pt BVB) si mi se pare mult mai usor de folosit si mai intuitiva.

 8. Salut Valentin,

  Multumim mult pentru curs.
  As avea o rugaminte, daca ne poti transmite un link de unde putem invata cum sa cumparam ETF-uri de pe XTB.
  Fiind la inceput cu XTB mi se pare cam greu sa imo dau seama care sunt efectiv etf-urile si cum le cumpar.

  Multumesc mult si o zi buna!

 9. Salut Valentin!

  In acest articol amintesti faptul ca Irlanda nu retine impozit. Eu am gasit insa un articol pe internet legat de impozitarea castigurilor din ETF-uri domiciliate in Irlanda, care m-a cam speriat. Acolo se afirma ca Irlanda impoziteaza atat dividendele cat si vanzarea de ETF-uri cu 41% (si taxeaza automat dupa 8 ani chiar daca nu le vinzi). E un articol recent, din 9 septembrie 2021:
  https://www.moneyguideireland.com/buying-exchange-traded-funds-etfs-in-ireland.html

  Sper ca am inteles eu ceva gresit si avem doar obligatia de a plati impozitul de 5% pe dividende si 10% pe profit in Romania, nu si impozitul de 41% in Irlanda.

  Daca ai informatii legate de acest subiect, te rog sa ne spui.
  Multumesc anticipat!

 10. Or fi fost grozavi acum 2-3 ani. Dar incepand cu ianuarie 2023, sunt perfect pozitionati sa-mi retina impozit pe fiecare tick de profit pe care-l fac in orice piata; si la fel de bine pozitionati sa nu pot compensa niciuna din pierderile pe care le voi marca in tot acest rastimp. Poate e timpul sa cautam alti brokeri, fara prezenta in Romania, ca sa putem compensa cumva pierderile inevitabile in jocul asta. Personal, prefer sa platesc 10% pe rezultatul net si sa pot reporta pierderile, decat 1-3% pe profitul de moment si sa raman cu ochi-n soare pe toate pierderile posibile. Macar pana trece micul experiment facut de brokerii romani cu buna stiinta a Ministerului Finantelor. Sau voi nu marcati niciodata pierderile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *