bear bull

Vine criza? Ce ne facem?

Iar s-a umplut netul de sfaturi si pareri legate de “Vine criza, va fi mai rau ca in 2008”.

Nici nu pot sa imi imaginz cat de speriati si confuzi sunt oamenii care consuma in mod continuu aceste informatii.

Ma gandesc sa scriu cateva randuri legate de urmatoarea potentiala “criza” pentru a incerca sa ofer un pic de claritate.

Cateva lucruri despre ce inseamna criza economica

  • Crizele economice sunt recesiuni mai severe in care fluxurile de bani incetinesc.
  • Banii se intorc acasa. Pleaca din tarile subdezvoltate sau emergente si se duc spre tarile dezvoltate.
  • Actiunile scad. Imobiliarele scad. Cel mai mult scad in tarile subdezvoltate, cel mai putin in tarile dezvoltate.
  • Investitorii isi retrag banii din investitii riscante si ii pun in siguranta in titluri de stat din SUA sau alte tari dezvoltate.

Unde ar fi Romania in aceasta ecuatie?

  • Romania este o tara emergenta. De aici ar pleca bani si investitori.
  • Chiar si romanii cu bani si-ar transfera o parte din bani in valute si in alte tari dezvoltate.
  • Ar creste somajul.
  • Salariile ar stagna sau ar scadea.
  • O parte din afaceri ar da faliment.

Ca o prima concluzie, daca vine o criza financiara la nivel global, Romania ar fi mai afectata decat tarile dezvoltate.

Care este probabilitatea sa vina o criza financiara globala?

  • Nu sunt in masura sa dau probabilitati, insa nu este deloc exclus sa se intample in urmatorii 1-2 ani.
  • De ce? In primul rand, din cauza datoriilor si deficitelor mari pe care le au statele lumii. Au tot pompat bani in economie de la pandemie incoace, prin diverse stimulente fiscale, monetare, QE, bani din elicopter, pomeni electorale etc. Acesti bani, la dobanzile mari de astazi, creeaza datorii din ce in ce mai mari care se tot acumuleaza.
  • In al doilea rand, pare ca economia gafaie cam peste tot, mai putin in SUA, unde revolutia AI si tehnologica, in general, stimuleaza economia.
  • Activele au ajuns destul de scumpe.

Probabilitatea sa vina o criza in Romania?

  • Daca vine o criza globala, atunci Romania va fi afectata destul de mult pentru ca depinde de capitalul strain.
  • In Romania ar putea sa vina o criza economica si daca pe plan international este liniste si pace. Este suficient sa ne decuplam un pic de la fluxurile internationale de capital si intram in criza.
  • Economia Romaniei a crescut atat de mult in primul rand datorita capitalului, know how-ului vestic si a apartenentei la UE si NATO.
  • Antreprenoriatul romanesc care produce valoare adaugata in economie, in mare parte, s-a inspirat si a invatat business, a preluat mentalitati, valori tot din Vest.
  • In afara de antreprenoriatul de tip vestic din Romania, mai exista antreprenoriatul de tipul anilor 90 (fosti securisti care si-au facut firme), oportunist, corupt si bazat pe spagi/ tzepe/ influente. Acesta, in principiu, fura resurse si nu produce valoare adaugata.
  • Daca ne izolam economic si politic de Vest, ramanem doar cu antreprenoriatul de tipul anilor 90 (cumparam o fabrica pe nimic si o vindem la fier vechi) si intram instant intr-o criza economica semipermanenta.

Cum ne protejam de o eventuala criza economica?

  • Diversificare pe valute. Din ce in ce mai putini lei si preponderent USD si EURO.
  • Investitii pe bursele internationale. In special SUA. Atat pe actiuni, cat si pe ETF-uri de titluri de stat. Un ETF pe MSCI World ar putea sa scada in timpul unei crize economice, dar aproape sigur isi va reveni dupa cativa ani si va creste la noi maxime. Investitia pe o bursa marginasa poate sa ramana paguboasa timp de decenii.
  • Cash si depozite in USD si EUROpentru oportunitati.
  • Iesit din investitii speculative si activepe care nu le-ai tine inca 10 ani. De aici faci rost de cash
  • In principiu, ar trebui sa iti imparti activele pe care le detii (portofoliul) in: 1. Active pe care le-as tine minimum inca 10 ani,chiar daca ar scadea temporar in perioade de criza (poate ETF pe MSCI World, un apartament nou de inchiriere pe care nu vrei sa il vinzi, ceva actiuni blue chips de tehnologie etc.)  Active de care nu sunt prea sigur ca vreau sa le tin pe termen lung.
  • Educatie investitionala. Orice criza economica si financiara aduce multe oportunitati pentru ca se ieftinesc activele (si alea bune, si alea mai putin bune). Poti castiga in urma unei crize economice cat ai castiga in mod normal in 10 ani normali. Dar trebuie sa stii ce faci. Asa ca te incurajez sa te educi investitional.

Ca idee, noi nu am mai avut in Romania o criza economica de la ultima mare criza financiara din 2008-2009.

Criza economica s-a intins pe 2-3 ani in Romania, din 2008 pana prin 2010, 2011.

A fost o criza importata din SUA, dar amplificata mult de slabiciunile economiei romanesti. A venit, a facut ceva prapad in tara si a trecut in 2-3 ani.

Inainte de 2008, Romania a avut o criza economica semipermanenta de vreo 10 ani in anii 90. Atunci a fost mai grav, cu disponibilizari, inflatie de 150% pe an, colaps. Una din aia a la anii 90 trebuie sa evitam.

Crizele economice globale vin si trec destul de repede. Nu prea pot fi evitate. Nu avem controlul.

Crizele economice locale, cu cauze locale, sunt mult mai grave pentru ca vin si pot sa stea si decenii. Pe acelea trebuie sa le evitam neaparat.

Sper sa fi adus un pic de claritate.

Valentin

Similar Posts

4 Comments

  1. Un articol foarte bine structurat și clar, care aduce un pic de logică în toată panica generată de zvonurile despre criză. Explicațiile sunt pertinente, iar sfaturile sunt extrem de utile pentru oricine vrea să-și protejeze economiile și investițiile. Într-adevăr, crizele vin și trec, dar educația financiară face diferența între cei care pierd și cei care profită de oportunități. Mulțumesc pentru această analiză echilibrată și realistă!

  2. Dacă vine criza, să nu uităm de lecția din 2008: nu contează cât de mare e criza, important e să ai prieteni care își păstrează locurile de muncă și îți mai dau o ciorbă din când în când.

    O mica gluma…Diversificare pe valute? Eu deja sunt diversificat: am lei pentru traiul zilnic, euro pentru concediu și dolari… în visele mele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *