Impactul criptomonedelor asupra societății din prezent

criptomonedelor

Un subiect din ce în ce mai des întâlnit în contexte economice şi financiare este cel al criptomonedelor.

Datorită faptului că societatea din zilele noastre beneficiază de un nivel înalt de dezvoltare a tehnologiei, implementarea unui astfel de concept nu a fost dificilă. Procentul celor care utilizează internetul pentru diferite activităţi în fiecare zi este în creştere iar accesibilitatea către această lume digitală este mai facilă decât oricând.

De asemenea, mai ales în ultimii ani, securitatea datelor personale în acest tip de mediu a fost analizată din cât mai multe puncte de vedere, căutându-se constant soluţii pentru a proteja datele utilizatorilor. Într-un context economic tema aceasta prezintă maximă importanţă datorită bunurilor şi valutei implicate.

Soluţia pentru securitatea datelor a venit sub forma unui nou mod de a realiza tranzacţii digitale prin intermediul unui sistem de criptografie. Datorită acestui sistem, numele noului tip de valută a fost stabilit drept “criptomonede”.

Un concept nou, inspirat din idei vechi

Lansată în anul 2009, moneda Bitcoin a reușit să se mențină în topul popularității până în prezent.

În ciuda faptului că pentru unii poate părea un concept inventat recent, idea de valută alternativă este una ce a existat pentru mult timp. Cel mai bun exemplu pentru a confirma această premisă este reprezentat de către formele de valută utilizate în cazinouri (jetoane, cecuri). Această idee a fost introdusă pentru prima dată în secolul 18 şi a fost considerată ca fiind una dintre cele mai mari inovaţii din domeniu.

Lumea valutei alternative a fost luată cu asalt de către numeroasele tipuri de criptomonede.

Prima criptomonedăBitcoin – a fost lansată în anul 2009 şi până în prezent şi-a menţinut poziţia de lider în topul popularităţii. Se poate spune cu uşurinţă că Bitcoin a fost un deschizător de drumuri, alte 4000 de astfel de criptomonede fiind lansate ulterior.

Lumea valutei alternative a fost luată cu asalt de către numeroasele tipuri de criptomonede.

O criptomonedă reprezintă un activ sau bun digital ce poate fi utilizat drept un mediu de schimb în cadrul căruia criptografia avansată asigura tranzacţiile financiare, verificarea acestora şi controlul asupra emiterii unităţilor suplimentare. Acestea pot fi considerate ca fiind o parte atât din categoria valutelor alternative dar şi din cea a celor digitale sau virtuale.

Avantaje care atrag investitorii

Controlul general asupra criptomonedelor este unul descentralizat, neavând nici un tip de entitate cu putere de influenţă asupra creşterii sau scăderii valorilor acestora.

Autonomia acestui tip de valută a atras atenţia investitorilor, atât datorită aspectelor legate de securitate şi anonimitate cât şi datorită lipsei implicării entităţilor financiare. Acest fapt este susţinut de existenţa numeroaselor ghiduri pentru investitori dar şi a informaţiilor generale despre criptomonede vechi şi noi. Posibilitatea de a deţine şi de a folosi cantităţi considerabile de valută fără a implica un control realizat de către instituţiile financiare sau de către stat oferă utilizatorilor intimitate deplină.

Un alt aspect considerat de către mulţi drept un avantaj este cel al accesibilităţii. Tranzacţiile cu acest tip de valută pot fi realizate chiar şi prin intermediul unui smartphone, parametrii de securitate păstrându-se la acelaşi nivel.

Tranzacţiile cu criptomonede pot fi realizat la orice oră din zi sau din noapte, pe tot parcursul anului. Acest lucru este cu siguranţă văzut drept un beneficiu, mai ales în comparaţie cu valuta clasică şi situaţiile în care necesită respectarea unui program de funcţionare a băncilor. În plus, datorită tehnologiei digitale din spatele schimburilor cu criptomonede, viteza cu care acestea sunt realizate este una vast superioară faţă de alte tipuri de valută.

Nu în ultimul rând, costurile implicate în deţinerea unui astfel de cont sunt de asemenea luate în calcul de către utilizatori. În cazul tranzacţiilor şi a transferurilor comisioanele percepute sunt rareori mai mari de 0.1% din valoarea transferului.

O posibilă valută a viitorului?

Având în vedere popularitatea în creştere a criptomonedelor, putem stabili faptul că este un domeniu în plină dezvoltare ce va fi explorat în continuare.

Cu toate că este dificil de spus dacă în viitor va veni un moment în care valuta convenţională va fi înlocuită de către aceasta, putem totuşi să fim siguri de un lucru – existenţa criptomonedelor semnifică faptul că societatea noastră este într-o continuă evoluţie.

Simpla idee de a deţine şi de a utiliza o valută digitală este un semn că lumea virtuală este o parte din ce în ce mai importantă a vieţii de zi cu zi.

(guest post)

PPS. Daca ti-a placut articolul si l-ai gasit util, te rugam sa ne dai un share.

PPPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Similar Posts

One Comment

  1. Din cate am inteles carduri tip Revolut pot fi folosite pentru a incepe tranzactiile de crypto. Ele au o multime de avantaje greu de ignorat, dar merita mentionat si acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *