Cum ne protejam de inflatie si cresterea dobanzilor

inflatie

Semnele aducatoare de inflatie sunt din ce in ce mai pronuntate si au inceput sa se vada, atat pe plan international cat si in Romania. Desi sunt unii care prezinta aceasta crestere a inflatiei ca o noua apocalipsa, trebuie sa stiti ca inflatia nu este neaparat un semn rau, in anumite cote.

Sa genereze inflatie este exact ce au urmarit bancile centrale din SUA, Japonia, EU si alte economii puternice ale lumii inca de la sfarsitul crizei din 2008-2009. De ce? Pai ce inseamna inflatia? Devalorizarea banilor. Si cine profita de devalorizarea banilor? Cei care au luat cu imprumut bani cu dobanda fixa, si mai exact, cei mai mari castigatori ai inflatiei sunt emitentii de titluri de stat, adica Statele.

In al doilea rand, inflatia inseamna aprecierea (in termini monetari) a valorilor reale din economie: bunuri si servicii care satisfac nevoi reale. Acestea nu se apreciaza neaparat in valoare ci doar se apreciaza in termeni monetari – mai multi bani pe piata, aceeasi cantitate de bunuri si servicii, rezulta mai multi bani pentru aceeasi cantitate de bunuri si servicii.

Cand apare inflatia, cine este al doilea mare castigator dupa State? Sunt cei care detin/ produc bunurile si serviciile reale si utile din economie, sa ii numim generic PRODUCATORII.

OK, daca cei de mai sus castiga, cine sunt cei care pierd? Raspunsul: CONSUMATORII. Intotdeauna pierd consumatorii, atat in acest scenariu cat si in majoritatea scenariilor.

De fapt asta este si cheia prosperitatii, sa devii un PRODUCATOR in mai mare masura decat un CONSUMATOR. Si daca tot esti PRODUCATOR, sa produci ceva ce nu poate produce oricine. Cu cat produci ceva mai greu de produs, mai rar, ceva ce nu poate produce toata lumea, cu atat esti un PRODUCATOR mai valoros. Dar despre aceste lucruri vom vorbi cu alta ocazie.

Sa ne intoarcem la inflatie.

OK, stiind toate cele de mai sus, poate nu ne mai speriem atat de tare de inflatie si in schimb, ne gandim ce putem face noi pentru a ne proteja si chiar a profita de pe urma inflatiei.

Cum ne aparam de inflatie

1. Ne achitam datoriile cu dobanzi variabile (legata de ROBOR sau EURIBOR)

Este un pas evident, dar important. Chiar daca nu ne putem achita in intregime creditele, este bine sa achitam si partial. Odata cu inflatia cresc si dobanzile si in consecinta iti vor creste si ratele la banca.

2. Convertim creditele cu dobanda variabila in credite cu dobanda fixa

In cazul in care nu putem sa ne achitam creditele, putem incerca sa renegociem/ sa refinantam pentru a le converti in credite cu dobanda fixa. In Romania sunt destul de putine optiuni de a obtine credite cu dobanda fixa pe termen lung, insa putem cauta solutii care acopera macar o perioada a creditului, daca nu toata perioada.

3. Atentie la obligatiuni si titluri de stat

Daca avem obligatiuni sau titluri de stat cu doanda fixa, odata cu inflatia, acestea vor scadea in valoare, iar dobanda platita de ele este posibil sa fie real negativa.

Sa avem grija cu fondurile de obligatiuni a caror unitati de fond se evalueaza la valoarea de piata (in general sunt acele fonduri de obligatiuni care sunt administrate de companii de administrare afiliate bancilor). Este posibil ca aceste fonduri de obligatiuni sa scada in valoare in perioadele de inflatie.

4. Consumam mai putin

Cand preturile bunurilor si serviciilor cresc, adica avem inflatie, este un moment bun de a optimiza si a eficientiza consumul.

Daca in perioadele de inflatie joasa ne-am permis sa fim mai “mana larga”, in perioadele inflationiste nu ne mai permitem sa cumparam mult si fara rost, pentru ca ne costa mai mult.

5. Facem contracte pe termen lung

Blocam orice cost recurent prin abonamente pe termen lung. Aici vorbesc de costuri pe care oricum le avem, nu de costuri noi.

Cum profitam de pe urma inflatiei

1. Devenim producatori

Cand ai un venit fix (salariu) sunt sanse mici sa contracarezi inflatia. Orice marire de venituri va veni cu intarziere semnificativa fata de inflatie. In cazul in care iti obtii veniturile din freelancing sau un business, ai libertatea de a creste preturile si a profita de pe urma inflatiei.

Inflatia inseamna in esenta ca sunt prea multi bani pe piata raportat la cantitatea de bunuri si servicii disponibile. Cand te pozitionezi pe partea producatorului, efectiv te pozitionezi de partea castigatoare a baricadei.

2. Investim in actiuni ale companiilor care profita de pe urma inflatiei

In general actiunile sunt influentate pozitiv de inflatie, avand in vedere ca majoritatea companiilor listate pot creste preturile odata cu devalorizarea banilor.

Totusi, inflatia poate afecta valoarea unor companii cum ar fi cele care au venituri fixe (venituri bazate pe abonamente cum sunt companiile de telecom sau utilitati) sau cele indatorate excesiv.

Companiile care ar putea beneficia de pe urma inflatiei sunt ori cele care beneficiaza direct de pe urma cresterii dobanzilor (bancile) sau cele care au flexibilitatea de a creste preturile: energie, mancare, bunuri de larg consum etc.

3. Imobiliarele de inchiriat

Imobiliarele au in general tendinta de a tine pasul sau chiar de a depasi inflatia. In plus, cel care detine proprietati imobiliare pentru inchiriat, are posibilitatea de a se proteja de inflatie prin cresterea chiriei.

4. Aur & Marfurile in general

Aurul este in mod traditional un activ care ne protejeaza impotriva inflatiei, avand tendinta de a se aprecia in perioadele inflationiste.

Poti investi direct in aur fizic sau in instrumente financiare care au ca activ suport aurul.

Marfurile in general se apreciaza in perioadele inflationiste.

Concluzie

In final, trebuie sa retinem ca toate actiunile si instrumentele de mai sus ne pot proteja de inflatie teoretic, insa economia este un organism viu si aprecierea sau deprecierea diverselor active sunt influentate de multi alti factori in afara de inflatie: cresterea economica, cerere, factori psihologici, demografici, sociali etc.

Totusi, stiind ca nu putem avea dreptate de fiecare data, mai trebuie sa stim ca este nevoie sa avem dreptate in 51% din cazuri. O abordare prudenta, o alocare diversificata a activelor si un focus constant pe crearea de valoare ne va pozitiona de cele mai multe ori in postura de castigatori, indiferent de conditiile pietei.

O minte educata care invata constant si testeaza constant, va avea capacitatea de a se adapta la orice conditii de piata si va prospera pe termen lung.

Spor in toate!

Valentin

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:
cover2
 

Similar Posts

6 Comments

  1. pana acum preturile bunurilior si serviciilor au stagnat? poate vi se poare ciudat dar inflatia rezonabila creste consumul si productia …cel putin in ziua de azi..sau asa se spera ..

    1. Din contra, pana acum scadeau. Si anume eram in deflatie. Dar toata lumea era suparata, vai ce ne facem, de ce sa cumparam mai mult cu banii pe care-i avem ? De ce sa valoreze mai mult ? Cum facem sa inceteze ? Uite ca a venit noua majoritate parlamentara, inflatia creste, alimentele conduc topul scumpirilor, roborul s-a dublat iar salariile stagneaza.

  2. Ai mentionat ca salariul nu tine pasul cu inflatia, cel putin nu indeajuns de repede. N-am mai lucrat de 7 ani in Romania, dar salariile nu se indexeaza cu inflatia trimestrial/semestrial ? Daca nu, atunci intr-adevar e trist.

    De asemenea am inteles ca preferi aur pentru a te proteja de inflatie. De ce nu inflation-indexed bonds ? In general oamenii care sunt f bogati vor aur ca sa se ‘apere’ de un eveniment catastrofa. Asta inseamna sa detii aur fizic la o distanta rezonabila, in securitate si usor accesibil => costuri mari de depozitare/intretinere. Pentru persoanele high-net worth (HNW) si Ultra-HNW e OK si sunt perfect constienti de asta. Pe de alta parte instrumentele financiare care au ca suport activ aurul (presupun ca te referi la etf-uri ca sa ai costuri reduse), nu te vor apara intr-un eveniment catastrofa.

    Personal nu vad un motiv pentru a avea aur fizic daca nu esti multi-milionar, iar instrumentele financiare care au ca suport activ aurul, nu satisfac toate criteriile necesare pentru a rezista intr-o criza majora. Daca ai alte idei fata de alte mele, ar fi interesant sa le expui intr-un articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *