educatie scaled

Educatie – mituri, iluzii, realitati

Ce inseamna investitia in educatie?

Investitie de efort, timp si bani, in aceasta ordine.

Ideal toate trei trebuie investite pentru rezultate optime, insa, fara efort personal, degeaba investesti timp si bani.

Se poate si fara bani, insa consumul de timp si efort este mult mai mare. In final pierzi infinit mai multi bani prin irosirea timpului, efortului (resurse limitate) in cautari si incercari nereusite.

Investitia in educatia profesionala

Aici intra educatia formala (facultate, master, doctorat etc.), cursuri de formare profesionala, cursuri de acreditare, on the job training, mentoring la locul de munca.

Nu toate in acelasi timp 🙂 adica poti fi un sportiv exceptional fara facultate – dar faci antrenamente, scoli, coaching pe sportul pe care il practici.

Este (aproape) obligatorie, din punctul meu de vedere – pentru a-ti imprima un anumit mod profesionist de a lucra si pentru a avea o baza puternica de unde sa pornesti.

Sunt rari oamenii care nu au educatie profesionala si ajung sus. Sunt rari in sensul in care, procentual, din totalul populatiei fara educatie profesionala, sunt putini.

Iti va oferi un plus de venituri, un plus de prestigiu in aria ta, insa are un potential limitat.

In cel mai bun caz, te va face un angajat bine platit sau un freelancer bine platit. Foarte rar si numai in anumite arii poti ajunge sa depasesti statutul de middle class doar prin educatie profesionala (sportiv de performanta, artist, poate programator exceptional, medic exceptional etc.)

Investitia in educatia informala

Aici intra cartile, cursurile, mentorii, cercetarea pe cont propriu, invatarea prin practica etc.

Aici iti dezvolti abilitati care nu tin de profesia ta, cum ar fi educatie financiara, educatie relationala, dezvoltare personala, antreprenoriat, vanzari, marketing, productivitate si lista poate continua la nesfarsit.

Acest tip de educatie este cea care iti aduce cresterea exponentiala a veniturilor, a calitatii vietii, acele momente pivotante din viata unui om care raman in istorie ca game changere.

Problema cu educatia informala

Daca la educatia profesionala ai o anumita calitate, mai mult sau mai putin inalta, dar, in principiu, intr-un anumit interval (de la facultati bune la cele slabe, de la cursuri de acreditare mai bune sau mai slabe), la educatia informala intervalul de calitate este de la zero la infinit.

Astfel, educatia informala slaba iti poate produce daune, educatia informala de calitate iti va aduce beneficii exponentiale.

Cum faci distinctia?

Cum gasesti educatie informala de calitate?

Sunt mai multe metode, insa niciuna nu iti aduce rezultat garantat.

 1. Pregatirea ta profesionala si personala – daca esti deja o persoana educata si dezvoltata personal, vei identifica mai usor acele persoane care iti pot livra educatie informala de calitate;
 2. Recomandari – o metoda excelenta, dar nu infailibila. Posibil ca ce este potrivit pentru celalalt sa nu fie potrivit pentru tine. De asemenea, posibil ca anumite recomandari sa fie platite sau cu un interes in spate (schimb de servicii, comisioane etc.)
 3. Rezonanta – adica sa rezonezi cu persoana respectiva, sa o admiri sincer. Pe masura ce te dezvolti, vei rezona cu persoane din ce in ce mai dezvoltate.
 4. Rezultate concrete ale celui care iti livreaza educatie informala – da, daca rezultatele respective sunt autentice si nu cosmetizate in scop de marketing. Este foarte usor de prezentat doar o anumita parte a adevarului si nu tot adevarul. Un exemplu simplu: un barbat care face educatie relationala si se afiseaza toata ziua cu poze cu iubita/ sotia superba, cine romantice, vacante exotice in 2 etc. Foarte posibil sa fie de fatada. Eu as prefera sa-i pot observa pe cei doi in viata normala. Daca nu am o astfel de posibilitate, tocmai o exagerare pe partea de “rezultate afisate” mi-ar da de gandit. / m-as gandi ca este o exagerare, ca sunt doar “rezultate afisate”.
 5. Aplici ceea ce este oferit gratuit – daca aplici ceea ce iti ofera gratuit si are rezultate, sunt sanse mari ca si informatiile platite sa iti aduca rezultate.
 6. O discutie, interactiune – mie acum imi este suficienta doar o discutie sau pur si simplu sa vad persoana respectiva (video) pentru a-mi da seama de calitatea educatiei pe care mi-o poate oferi. Si tu poti face acest lucru daca te pui in pozitia observatorului atunci cand asculti – adica nu asculti avand idei preconcepute, ci asculti cu adevarat ce spune omul respectiv.

Acestea ar fi metodele pe care eu le-am folosit pentru a identifica educatia informala care m-a ajutat.

Mai este un lucru – ceea ce te ajuta astazi, maine s-ar putea sa fie insuficient si sa ai nevoie de educatie la un nivel mai inalt. Nu inseamna ca mentorul nu a fost bun, ci inseamna ca ai crescut tu peste nivelul predat de el, poate chiar cu ajutorul lui 🙂

Merita sa platesti pentru educatie informala?

Da, merita din plin pentru ca iti aduce un ROI (randament al investitiei) enorm daca pe langa bani investesti si efort si timp.

De aici vin cresterile exponentiale de venituri, cresterile personale majore si schimbarile fundamentale.

In Romania nu prea se investeste in educatie informala – de asta suntem si un popor sarac, umil si dezastru in ceea ce priveste calitatea vietii.

Toti oamenii pe care ii cunosc si care au bani au investit masiv in educatia lor formala si mai ales informala.

Toti au participat la cursuri, programe, au citit mult, au mentori, consultanti etc.

Bineinteles ca sunt si exceptii … cei care invata experimentand, dar, de obicei, si ei au un mentor, ceva, plus multa munca de research personala.

Mai sunt si cei care invata doar din propria experienta pentru ca … “de ce sa platesti pentru educatie?”, dar, din ce am observat, merg pe ideea aia de ,,. din esec in esec pana la succes,, … ceea ce pentru mine se traduce cu … sa iti pierzi ani din viata aiurea si sa iti distrugi sanatatea si calitatea vietii timp de un deceniu sau doua … ca sa ajungi (daca ajungi) tot acolo unde ai fi ajuns in urma cu 10 ani investind in educatie ta.

Pe curand!

Valentin

Similar Posts

4 Comments

 1. Un exemplu simplu: un barbat care face educatie relationala si se afiseaza toata ziua cu poze cu iubita/ sotia superba, cine romantice, vacante exotice in 2 etc. Foarte posibil sa fie de fatada. Eu as prefera sa-i pot observa pe cei doi in viata normala. Daca nu am o astfel de posibilitate, tocmai o exagerare pe partea de “rezultate afisate” mi-ar da de gandit. / m-as gandi ca este o exagerare, ca sunt doar “rezultate afisate”.

  Și rezultatele financiare pot fi de fațadă. Sunt lucruri pe care nu le poți verifica. Daca unii “se afisaza” nu e bine, ca e “de fatada”, daca nu se afisaza, iar nu e bine ptr ca nu stii cu cine ai de-a face. Cine decide ce e exagerat? Cum poti sti ca “rezultatele financiare” sunt reale???? Pot fi la fel de exagerate. Si false. Si multi le expun astfel. Ca sa aiba cursanti, din disperare. Cred ca adevaratii milionari, nu tin cursuri. Si nu traiesc din asa ceva.

  1. De unde stii tu ca adevaratii milionari nu tin cursuri? Tony Robbins are o avere de peste 500 mil USD. Adica este ok ca “adevaratii milionari”sa aiba buiness-uri in domeniul alcoolului, joculrilor de noroc, junk food si entertainment ieftin dar nu este ok sa aiba business-uri in educatie. Adica pe gandirea ta ar trebui lasata educatie la urma, ultima … asa sa ne informam de pe net. Bravo, baga mare … cu mindsetul asta sigur va creste Romania.

 2. Nu am spus ca nu e Ok sa tina cursuri, sau ca e OK, ci ca nu traiesc din asta, ca unii traineri! Noroc cu tranzactionările pe bursă ca ele tin economia…. altfel am muri cu toti de foame! Nu-i asa??? Ha, ce mentalitate!!!! Si n-am spus ca educatia ar trebui lasata la urmă, ci făcută de cei ce se pricep.
  Era sa uit, de unde știu ce fac milionarii? Pentru că fac parte din ei si cunosc destui. Mai arunc si eu o privire pe net uneori, nu trebuie să vă enervati așa domnu Nedelcu.
  Sunteti subiectiv, raspundeti doar la ceea ce credeti ca va avantajeaza. Doar credeti. Nu cunoașteti cu adevarat lumea asta a oamenilor bogati. Se vede, se simte, se citește printre rânduri.

  1. Nu prea inteleg ce va mana in aceste comentarii. Este asa un fel de chef de harta. Eu sunt un milionar mai tanar si self made (venit din parintii simpli) deci este posibil sa nu cunosc adevarata lume a milionarilor. La fel si toti partenerii mei de curs, toti sunt milionari si petrecem mult timp impreuna. La fel si multi dintre clientii mei, tot milionari. Dar nu stiu cum … dar toti au asa un bun simt si o simplitate si nici nu iti dai seama ca sunt milionari. Deci putem spune ca stam intre milionar, adica intre noi? 🙂 NU s-a schimbat nimic in viata mea cand am trecut pragul de 1 mil eur. Dar dumneavoastra din ce traiti? Adica sunteti milionar dar din ce? Ce vindeti sau ati vandut de v-a facut milionar? Si a doua intrebare, daca considerati ceea ce vindeti infinit mai valoros social decat ce vand eu? Adica vreau si eu sa stiu ce fel de servicii sau bunuri vindeti si din ce ati facut milioane astfel incat sa devalorizati in acest fel o peroana careare un business in educatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *