rezultate investitii T1 2023

Rezultate investitii trimestrul 1 2023

La inceputul anului 2023 publicam un articol in care imi detaliam strategia pe 2023.

Elementele principale din aceasta strategie:

 • Ritm mai lent de acumulare pe companiile mari din indicele BET (BVB) pentru ca nu vedeam un potential prea mare de apreciere;
 • Profitat la maxim de dobanzile mari la Fidelis in RON;
 • Acumulat ETF pe titluri de stat din SUA;
 • Pe international concentrat pe ETF-uri broad market;
 • Dupa ce am acumulat mult BIG Tech in 2022 sa o las mai moale si sa cumpar doar daca mai apar corectii mari pe aceste actiuni.
 • Imobiliare hold;
 • Crypto hold;
 • Obligatiuni corporative nu prea mai am si nici nu intentionez sa cumpar in viitorul apropiat.

Partea interesanta este ca toate miscarile mele au fost anuntate din timp ori pe grupul StiintaBanilor, ori in webinarii (deci inainte sa le fac :)).

Rezultatele m-au surprins si pe mine in mod placut avand in vedere ca anul 2023 este plin de incertitudini si greu de “ghicit”.

Rezultate BVB

Baza portofoliului a ramas pasiva – replicarea indicelui BET + o mare componenta in titluri de stat Fidelis in RON (unde am 7-8% yield pe an). Mai am si cateva pozitii maricele pe AERO pe companiile pe care le consider bune ca pret, rezultate si perspective.

Asa cum ma asteptam, BVB nu a performat fantastic si portofoliul meu de BVB chiar s-a miscat ca melcul, dar pozitiv, fiind atat de incarcat de titluri de stat.

Mai jos, extras din platforma Tradeville unde am portofolul principal la BVB si unde din fericire platforma calculeaza singura profitul de la inceputul anului.

BVB T1 2023

Al doilea portofoliu de la BVB, cel de la Goldring – din pacate calculeaza doar profitul din castiguri de capital si ignora veniturile din dobanzi si dividende.

Goldring T1 2023

Aici am +7.3% in RON. In realitate am primit si doua cupoane de dobanda (de la o obligatiun corporativa si un titlulu de stat). Astfel, randamentul real este sigur peste 10% doar ca nu prea are sens sa calculez de mana trimestrial 🙂 O sa calculez la final de an probabil.

Rezultate portofoliu international de (actiuni +ETF-uri)

La 31 martie, randamentul portofoliului meu principal pe internatonal de la Interactive Brokers (actiuni si ETF-uri) a fost +22.4% in EUR.

IB T1 2023

Portofoliul este concentrat pe actiuni si ETF-uri de actiuni si cu o mica expunere pe aur. A batut cu mult indicele SP500, care a obtinut +7% in EUR.

Rezultatul pozitiv vine in special din ce am construit anul trecut:

“In 2022 deja mi-am construit pozitii puternice pe cateva BIG Tech stocks din SUA (Google, Meta, Microsoft fiind cele mai mari pozitii).”

sursa: https://stiintabanilor.ro/in-ce-investim-in-2023/

Mai am doua portofolii mai mici pe international pe XTB, unul in EURO si unul in USD si din pacate din XTB nu stiu cum sa identific un castig YTD direct din platforma si trebuie sa imi calculez manual.

Portofoliul pe EURO are doar 2 ETF-uri: MSCI World si SP500 (stiu, stiu ca se suprapun mult dar am un scop specific pentru care fac astfel.

Acest portofoliu are un randament de aprox. 7% in EURO, asa cum au si cele doua ETF-uri. Nu am facut decat buy and hold pe acest portofolu.

Al doilea portofoliude la XTB, cel in USD abia anula acesta a fost alimentat cu sume mai serioase.

Are ca pondere principala ETF-uri pe titluri de stat din SUA + cateva actiuni high growth din SUA pe care am facut intrari tactice.

Pe acest portofoliu testez o strategie (pe care nu o stapanesc inca) prin care sa incarc titluri de stat in principal si intr-o pondere mai mica sa cumpar la corectii mari actiuni high growth.

In principiu, in titluri de stat voi avea tot timpul munitie foarte mare (care mai si produce undeva la 4% pe an) pentru achizitii doar in acele momente care au sens pentru intrari tactice, adica la corectii semnificative.

Avand o componenta defensiva atat de mare in portofoliu pot linistit sa suport volatilitate extrema si in cazul in care ies treburile pot sa marchez si profituri mari.

Este o strategie pe care acum o testez.

Nu am calculat randamentul total pentru ca este un portofoliu destul de recent format si nu prea merita efortul sa fac manual acest calcul.

Vom trage linie la final de an. Pana atunci insa arata bine noile pozitii formate:

XTB T1 2023

Cele doua pozitii cu profituri mici de 1.6% si 3.66% sunt ETF-uri de US Treasury bonds.

Imobiliare

Totul merge struna. 🙂 Chiriile au crescut pentru o parte din proprietati odata cu schimbarea chiriasilor.

Niciun eveniment de mentionat.

 

Concluzii

In anul 2022 am avut pierderi pe actiuni internationale si pe BVB si am profitat de ocazie pentru a construi niste pozitii pentru viitor.

Mai exact pe BVB am acumulat in special actiuni platitoare de dividende si titluri de stat Fidelis. Scopul a fost sa imi asigur venituri pasive in primul rand.

Pe international am avut o abordare diferita. Am acumulat actiuni Tech Quality pentru crestere de capital pe termen mediu dar fara a-mi asuma riscuri prea mari.

Pana in acest moment pare ca sunt pe calea cea buna in atingerea celor doua obiective.

Raman totusi prudent pentru restul anului 2023.

Mult succes!

Valentin

Similar Posts

12 Comments

 1. Salut Valentin,

  Multumim pentru ca imparatasesti cu noi modul in care investesti, analiza ta a fost corecta ! Felicitari !

  Ai putea sa detaliezi un pic care este scopul specific pentru care iei si MSCI World si SP500 ?

  Inca o data felicitari si mult spor in continuare !

 2. EFectul lor s-a vazut in mod clar dar totalul castigului este inca la 0,5%.

  Felicitari pentru strategia pe care ai construit-o si care s-a dovedit a fi foarte profitabila! Arata ca intelegi bine piata si ai abilitatea de a lua decizii bune si increderea necesara pentru a le sustine. Sper ca vei continua cu aceeasi atitudine si in anii care urmeaza si vei avea un an uimitor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *