Rezultate investitii trimestrul 1 2025
Dupa doi ani foarte buni pentru pietele de actiuni, in care am avut cresteri de peste 20% pe international, atat in 2023, cat si in 2024, trimestrul 1 din 2025, desi a inceput bine (pe crestere in ianuarie si februarie), ne-a oferit o luna martie cu mult rosu aprins.
“Vedeta” inceputului de an a fost presedintele Americii, Donald Trump, care prin atitudinea si masurile luate in SUA, in special prin impunerea de tarife vamale fara precedent si o schimbare totala de atitudine fata de vechii aliati, a generat o cadere abrupta a burselor internationale.
Situatia foarte tensionata din primul trimestru m-a facut sa imi schimb strategia setata la inceputul anului.
Desi am inceput anul cu o alocare a portofoliului destul de defensiva, pe parcursul primului trimestru situatia politica din tara si geopolitica la nivel international m-au determinat sa am o abordare si mai prudenta.
Astfel, in lunile ianuarie-februarie, am facut o serie de exituri:
- Undeva la 75% din pozitia de actiuni de la BVB;
- Vanzarea unor actiuni americane in totalitate (cel mai mare exit fiind pe actiunile Tesla).
In martie, am inceput sa cumpar in trepte, la fiecare -5% fata de varf, ETF-uri pe capitalizare globala. Am avut 3 cumparari aditionale in martie si inca una la inceput de aprilie.
In acelasi timp, schimb constant RON in EURO. Vreau sa fiu expus mai mult pe euro in perioada urmatoare.
Mai jos detaliez rezultatele obtinute – evidentiez atat elementele care au contribuit pozitiv, cat si pe cele care au contribuit negativ la rezultate.
Rezultate BVB
Rezultatele pe zona de actiuni sunt surprinzator pozitive +3.2%.
Baza portofoliului a ramas pasiva – replicarea indicelui BET.
Pe parcursul trimestrului 1 am facut cateva speculatii interesante pe BVB, insa apoi am decis sa reduc expunerea.
Am redus portofoliul de actiuni cu aprox. 75%, considerand ca Romania nu se afla in acest moment intr-o situatie favorabila.
Pe titluri de stat Fidelis am crescut expunerea atat pe ron, cat si pe euro. Aici riscul este mult mai mic decat la actiuni, iar dobanzile au fost foarte bune (tura din februarie).
Pe termen scurt, companiile sunt mult mai expuse decat titlurile de stat la riscuri economice, legate de inrautatirea situatiei financiare a populatiei, taxe noi, scadere economica.
In zona de titluri de stat, statul poate sa creasca taxele, sa genereze inflatie sau sa rostogoleasca datoria inca multi ani de aici inainte pentru a-si plati datoriile.
Nu va uitati la randamentul mic de pe zona de obligatiuni. Cred ca este distorsionat de faptul ca intre data de referinta a cuponului (cand scad titlurile de stat cu valoarea cuponului) si data cand primesc efectiv banii in cont, trec 10 zile. Astfel, randmentul real este mai mare decat cel afisat.
Mai jos, am detaliat zona de titluri de stat.
Rezultate titluri de stat Fidelis
In acest moment, am titluri de stat Fidelis in EURO cu o dodanda medie de 5.8% si titluri de stat in RON cu o dobanda medie de aproape 8%.
Astfel, randamentul real al titlurilor de stat ar trebui sa fie pe 3 luni de 5.8%/4 = 1.45% in EURO pentru titlurile de stat in EURO si 2% in RON pentru titlurile de stat in RON.
Este o parte a portofoliului meu care ofera stabilitate si cashflow constant. Sincer, si randamentele sunt decente raportate la gradul de risc, la 6% in euro si 8% in RON neimpozabile .
Rezultate portofoliu international de actiuni +ETF-uri
Randamentul portofoliului meu principal pe international de la Interactive Brokers (actiuni si ETF-uri) in T1 2025 a fost negativ, de -8.47%.
Nu m-am asteptat ca pietele internationale sa cada atat de mult si atat de repede 🙂
Din fericire, am vandut o parte din actiunile americane pe care le detineam si acum redirectionez acesti bani in ETF-uri, treptat, la fiecare -5% fata de maximele din februarie.
Sunt sanse bune sa intram in bear market pe S&P500 (pe NASDAQ suntem deja in bear market) si aceste corectii sa continue inca o perioada buna de timp, mai ales daca intram in recesiune economica.
La data la care scriu acest articol (7 aprilie), ETF-urile pe S&P500 in euro sunt deja la -19% vs. inceputul anului. 🙂
Imobiliare
Am vandut un apartament vechi in decembrie. Nu mai avea potential sa creasca prea mult in valoare si deja imi dadea ceva batai de cap cu reparatiile.
In rest, apartamentele noi sunt de tinut pe termen lung pentru ca ofera stabilitate portofoliului, casflow constant de la chiriasi de calitate si se vor aprecia in valoare pe termen lung.
Proprietatile bune si mai ales cele noi sunt mult mai reziliente la recesiune economica decat cele vechi din zone mai putin bune. Indiferent ce se intampla economic, oamenii au nevoie sa stea undeva si bineinteles ca vor prefera tot timpul sa stea in proprietati noi si bune si sunt dispusi pentru acet confort sa scoata mai multi bani din buzunar.
Portofoliul de crypto
Conform strategiei, am fost HOLD pe crypto dupa ce la final de 2024 am vandut aprox. o treime din portofoliul crypto in urma exploziei preturilor.
Portofoliul este format in mare parte din BTC si ETH si este pe minus, aferent scaderii valorii acestor doua crypto.
Daca se mai corecteaza, probabil ca voi reintra la cumparare.
Concluzie
Traim un an foarte intens din punct de vedere psihologic si emotional. Un an in care parca in fiecare zi mai vin 2-3 vesti rele, ba din zona politica, ba din zona de razboi de la granita, ba din zona economica.
Am mai trecut recent prin astfel de momente super tensionate, vorbim de finalul anului 2018, de anul pandemiei 2020 si de anul 2022 de inflatie mare.
Putin dintre voi isi amintesc anul 2008. Eu mi-l amintesc, eram investitor si atunci. Era mult mai rau decat acum 🙂 Viteza cu care s-a facut totul praf a fost fara precedent. Economia efectiv se blocase.
Acum economia este mult mai robusta si exista mai mult spatiu de manevra in ceea ce priveste zona de dobanzi (se pot reduce pentru a stimula economia) + zona de tehnologie care aduce cresterea productivitatii muncii.
Vestea buna pentru noi, investitorii, este ca activele s-au ieftinit si probabil se vor ieftini si mai mult.
In mod real, ca investitor, nu ai cum sa traiesti intr-o permanenta perioada de crestere pentru ca ajungi sa NU mai ai in ce sa investesti. Totul sa fie prea scump si sa nu mai merite investitia.
Noi, investitorii, avem nevoie si de astfel de momente de scadere, cand activele se ieftinesc si astfel devin din nou atractive pentru cumparare.
Vestea proasta este ca aceasta perioada de corectii ale burselor vine si cu multa incertitudine, presiune emotionala si psihologica.
Totusi, eu cred ca putem trece peste si sa iesim mai puternici din aceasta periaoda. Asa cum am trecut cu bine prin pandemie, cand ne era teama pentru viata noastra si eram si relativ neputinciosi in a ne apara, asa putem trece cu bine si prin aceasta perioada.
Impreuna, vom iesi mai puternici, mai stabili si mai prosperi!
Pe curand!
Valentin
PS. Incepand de maine, vom avea un flash sale de trei zile, in care vom oferi pentru prima oara o SUPER reducere de pana la 50% pentru ultimul nostru curs de investitii: Curs de investitii pasive.
Prin aceasta oferta in premiera, pentru un curs de abia filmat, vin in intampinarea tuturor celor care vor sa profite de aceasta perioada de corectii abrupte, dar si de oportunitati care se intalnesc doar o data la 2-3 ani.