rezultate investitii trimestrul 2 2023

Rezultate investitii trimestrul 2 2023

La inceputul anului 2023 publicam un articol in care imi detaliam strategia pe 2023.

Elementele principale din aceasta strategie:

 • Ritm mai lent de acumulare pe companiile mari din indicele BET (BVB) pentru ca nu vedeam un potential prea mare de apreciere;
 • Profitat la maxim de dobanzile mari la Fidelis in RON;
 • Acumulat ETF pe titluri de stat din SUA;
 • Pe international concentrat pe ETF-uri broad market;
 • Dupa ce am acumulat mult BIG Tech in 2022 sa o las mai moale si sa cumpar doar daca mai apar corectii mari pe aceste actiuni.
 • Imobiliare hold;
 • Crypto hold;
 • Obligatiuni corporative nu prea mai am si nici nu intentionez sa cumpar in viitorul apropiat.

Partea interesanta este ca toate miscarile mele au fost anuntate din timp ori pe grupul StiintaBanilor, ori in webinarii (deci inainte sa le fac :)).

La jumatatea anului 2023, pentru perioada ianuarie-iunie 2023, se pare ca toate deciziile de la inceputul anului 2023 au fost corecte si cu rezultate excelente.

Rezultatele m-au surprins si pe mine in mod placut avand in vedere ca anul 2023 este plin de incertitudini si greu de “ghicit”.

Mai jos detaliez rezultatele obtinute, evidentiez atat elementele care au contribuit pozitiv cat si pe cele care au contribuit negativ la rezultate.

Apoi in sectiunea de concluzii voi scrie ce miscari vreau sa fac pentru a doua parte a anului 2023.

Rezultate BVB

Baza portofoliului a ramas pasiva – replicarea indicelui BET + o mare componenta in titluri de stat Fidelis in RON (unde am 7-8% yield pe an). Mai am si cateva pozitii maricele pe AERO pe companiile pe care le consider bune ca pret, rezultate si perspective.

Asa cum ma asteptam, BVB nu a performat fantastic si portofoliul meu de BVB chiar s-a miscat ca melcul, dar pozitiv, fiind atat de incarcat de titluri de stat.

Din pacate, a trebuit sa renunt la cateva pozitii pe AERO, cu pierderi mari, dupa ce am reanalizat performanta si perspectivele companiilor respective.

Ca antreprenor imi vine greu sa inteleg cat de prost pot unii antreprenori sa isi conduca companiile listate la bursa. Este trist, dar pana si eu, cu 18 ani de experienta pe bursa mai dau rateuri in a evalua companiile si calitatea managementului.

Mai jos, extras din platforma Tradeville unde am portofoliul principal la BVB si unde din fericire platforma calculeaza singura profitul de la inceputul anului.

BVB iunie 2023

Al doilea portofoliu de la BVB, cel de la Goldring – din pacate calculeaza doar profitul din castiguri de capital si ignora veniturile din dobanzi si dividende.

BVB iunie 2023 Goldring

Aici am +11.85% in RON. In realitate am primit si cupoane de dobanda (de la o obligatiun corporativa si un titlulu de stat) si dividende. Astfel, randamentul real este sigur peste 16-17% doar ca nu prea are sens sa calculez de mana trimestrial 🙂 O sa calculez la final de an probabil.

Rezultate portofoliu international de (actiuni +ETF-uri)

La 30 iunie, randamentul portofoliului meu principal pe internatonal de la Interactive Brokers (actiuni si ETF-uri) a fost spectaculos 🙂 +37.64% in EUR.

Randament portofoliu iunie 2023

Rezultatul este cu atat mai spectaculos cu cat are si o portiune de aprox. 25% in ETF-uri pe titluri de stat si o portiune ma mica intr-un ETF de aur. In rest, portofoliul este concentrat pe actiuni si ETF-uri de actiuni. A batut cu mult indicele Vanguard Total World Stocks, care a obtinut +13.65% in EUR.

Rezultatul pozitiv vine in special din ce am construit anul trecut:

“In 2022 deja mi-am construit pozitii puternice pe cateva BIG Tech stocks din SUA (Google, Meta, Microsoft fiind cele mai mari pozitii).”

sursa: https://stiintabanilor.ro/in-ce-investim-in-2023/

Am securizat deja o parte din profit vanzand partial din pozitiile pe BIG Tech si cumparand ETF-uri de titluri de stat.

Mai am doua portofolii mai mici pe international pe XTB, unul in EURO si unul in USD si din pacate din XTB nu stiu cum sa identific un castig YTD direct din platforma si trebuie sa imi calculez manual.

Portofoliul pe EURO are doar 2 ETF-uri: MSCI World si SP500 (stiu, stiu ca se suprapun mult dar am un scop specific pentru care fac astfel.

Acest portofoliu are un randament de aprox. 14% in EURO, asa cum au si cele doua ETF-uri. Nu am facut decat buy and hold pe acest portofolu.

Al doilea portofoliude la XTB, cel in USD abia anula acesta a fost alimentat cu sume mai serioase.

Are ca pondere principala ETF-uri pe titluri de stat din SUA + cateva actiuni high growth din SUA pe care am facut intrari tactice.

Pe acest portofoliu testez o strategie (pe care nu o stapanesc inca) prin care sa incarc titluri de stat in principal si intr-o pondere mai mica sa cumpar la corectii mari actiuni high growth.

In principiu, in titluri de stat voi avea tot timpul munitie foarte mare (care mai si produce undeva la 4% pe an) pentru achizitii doar in acele momente care au sens pentru intrari tactice, adica la corectii semnificative.

Avand o componenta defensiva atat de mare in portofoliu pot linistit sa suport volatilitate extrema si in cazul in care ies treburile pot sa marchez si profituri mari.

Este o strategie pe care acum o testez.

Nu am calculat randamentul total pentru ca este un portofoliu destul de recent format si nu prea merita efortul sa fac manual acest calcul.

Vom trage linie la final de an.

Imobiliare

Totul merge struna. 🙂 Chiriile au crescut pentru o parte din proprietati odata cu schimbarea chiriasilor.

Sunt pe cale sa finalizez amenajarea unei garsoniera care va intra in productie in vara aceasta.

Nu intentionez sa mai cumpar imobiliare noi anul acesta.

 

Concluzii

In anul 2022 am avut pierderi pe actiuni internationale si pe BVB si am profitat de ocazie pentru a construi niste pozitii pentru viitor.

Mai exact pe BVB am acumulat in special actiuni platitoare de dividende si titluri de stat Fidelis. Scopul a fost sa imi asigur venituri pasive in primul rand.

In 2022 am stat cuminte cu BVB 🙂 pana cand, inainte de IPO Hidroelectrica am inceput sa acumulez actiuni mari (blue chips), profitand de scaderile pre IPO.

Indicele BET-TR deja a inceput sa cresca destul de bine si ma astept ca aceasta tendinta de crestere sa continue si in urmatoarele luni, fara sa fie spectaculoasa.

Pe international am avut o abordare diferita. Am acumulat in 2022 actiuni Tech Quality pentru crestere de capital pe termen mediu dar fara a-mi asuma riscuri prea mari datorita preturilor mici la care am intrat.

Odata cu cresterile spectaculoase de pe actiunile BIG Tech am inceput sa marchez din profituri si sa mut pe ETF-uri de titluri de stat din SUA, titluri de stat din tarile emergente si ETF-uri de high yield bonds din tarile dezvoltate.

Practic, dupa o miscare tactica cu rezultat pozitiv pe Big Tech fac miscarea tactica pe instrumente cu venit fix care au dobanzi foarte bune in contextul actual de inflatie in scadere.

Eu cred ca trendul pozitiv pe bursa va continua in 2023 si probabil ca si in 2024 insa vreau sa ma pun si putin la adapost in instrumente cu venit fix pentru orice eventualitate. Mai ales ca titlurile de stat platesc dobanzi foarte bune in perioada aceasta.

Mult succes!

Valentin

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Similar Posts

7 Comments

 1. Super Eficient, Valentin! Felicitari!
  Te urmaresc de un an si am invatat multe de la tine. Sper ca pe viitor sa pot si eu vedea in portofoliul meu bebelus ceva profituri asemanatoare.
  Succes in continuare in investitii!

 2. Foarte bun articolul, multumim!
  O intrebare daca se poate: in ce ETF-uri investesti pentru titluri de stat din SUA, titluri de stat din tarile emergente si ETF-uri de high yield bonds in tarile dezvoltate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *