FIDELIS noiembrie 2020

Titluri de stat in RON si EUR – programul Fidelis noiembrie 2020

Incepând de luni, 9 noiembrie 2020, vom avea posibilitatea sa subscriem o a doua serie din acest an de titluri de stat Fidelis pentru populație, în lei si in EURO, cu maturitati de 1 si 3 ani pentru lei si 5 ani pentru euro.

Dobânzile anuale oferite la titlurile de stat în lei sunt de 3,5% pentru scadența de 1 an și 4,0% pentru scadența la 3 ani, iar titlurile de stat în euro au o dobândă anuală de 1,85%. Aceste dobânzi acordate peste nivelul actual al pieței scad riscul investițional până la maturitate și oferă oportunitatea lichidării imediate și cu minimum de costuri pentru populație în cazul unor nevoi imediate prin vânzarea acestora pe piața secundară.

Oferta de titluri de stat din cadrul programului Fidelis se derulează în perioada 9 – 27 noiembrie 2020.

sursa: mfinante.ro

Mai jos, detaliile celor trei emisiuni de titluri de stat:

fidelis noiembrie

sursa: bvb.ro

De mentionat ca dobanzile sunt neimpozabile.

Poti participa la plasamentul celor trei emisiuni de titluri de stat ori direct prin intermediul sindicatului de intermediere format din: BT Capital Partners (firma de brokeraj afiliata Bancii Transilvania), Banca Transilvania, BRD si BCR.

De asemenea, poti subscrie si prin intermediul altor brokeri autorizati BVB.

Titlurile de stat vor fi oferite in Romania exclusiv persoanelor fizice rezidente si nerezidente, cu exceptia persoanelor care nu au implinit varsta de 18 ani pana la data inchiderii ofertei inclusiv. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din: BTCP (Lead Manager) & Banca Transilvania, BCR, BRD. De asemenea, subscrierile se pot efectua in cadrul ofertei si prin intermediul Participantilor Eligibili, care reprezinta orice intermediar autorizat de ASF (altul decat BTCP, BCR si BRD), care este societate de investitii financiare sau institutie de credit acceptata ca participant la sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti si care a semnat angajamentul privind respectarea conditiilor de derulare a ofertei si a prevederilor prospectului de emisiune si a transmis angajamentul catre Lead Manager.

sursa

De verificat cu fiecare intermediar in parte care sunt costurile totale pe toata durata contractului.

Eu am verifict cu brokerul pe care il folosesc cel mai mult pe BVB, cu Tradeville si au doar un comision de vanzare (se aplica doar daca vei dori sa vinzi titlurile de stat pe BVB) de 0.1% si nu au niciun alt comision.

Astfel, la emisiunea de titluri de stat anteriora (cea din iunie), am facut subscrierea prin Tradeville.

Iti poti deschide cont online la Tradeville aici.

Am analizat mai in detaliu aceste tipuri de titluri de stat aici. Aceasta analiza detaliaza si riscurile aferente si o comparatie cu instrumente similare (depozite si titluri de stat Tezaur).

Singurul element care in iulie era necunoscut era riscul de lichiditate. Astazi, avem deja experienta ultimelor emisiuni de obligatiuni care au o lichiditate foarte buna care a asigurat practic in fiecare zi posibilitatea de a vinde aceste titluri de stat si chiar cu un profit de 2-3% (premium) peste dobanda.

Pe curand!

Valentin

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Similar Posts

11 Comments

 1. Interesant ca ultimele emisiuni de la programul Tezaur au fost in Septembrie si nu a fost prelungit de atunci. Dar Fidelis vad ca se prelungeste acum. Ma intreb oare de ce. Vrea oare statul ca mai multi oameni sa se familiarizeze cu BVB-ul? Ar fi chiar o miscare geniala daca asta e scopul 🙂 .

 2. salutare,
  la emisiunea de titluri Fidelis din vara au fsot publicati si indicii sub care urmau sa se tranzactioneze instrumentele si asa am putut subscrie prin intermediul brokerului (prin a plasa un ordin in asteptare).
  E diferita runda asta? Nu am reusit sa gasec informatii daca se poate subscrie la fe.

  merci!

  1. da, deja s-au publicat simbolurile – vezi in articol linkul spre comunicatul de la bvb – de asemena daca intri pe tradeville – ai pe site un mare anunt ca se poate subscrie prin ei.Probabil asa este si la alti brokeri.

   1. Servus Valentin ,

    Poate ai reusit tu sa deslussti misterul … in august , era specificat faptul ca ulterior listarii ,
    prin BTCapital se pot tranzactiona titlurile Fidelis la un comision de maxim 0,05%;
    Nu am gasit aceeasi specificare a comisionului in cazul emisiunii Fidelis din noiembrie …
    Sa se fi lasat la liber comisionarea la tranzactiile ulterioare subscrierii ?
    Adica dupa ce au marit perioada si au scazut dobanda , au dat frau liber intermediarilor la jefuit in cazul rascumpararii/tranzactionarii inainte de scadenta ?

    1. Nu stiu de unde iti iei informatiile, dar cu siguranta nu este o sursa prea buna…
     Spui ca “au marit perioada” – fals. Titlurile de stat in lei oferite acum au scadente de 1 an si 3 ani. Fata de cele de data trecuta din programul Fidelis care aveau scadente de 2 ani si 4 ani.
     Spui ca “au scazut dobanda” – relativ fals. Si titlurile de stat din programul Tezaur pe 1 an aduc TOT dobanda de 3,5%. Da, cele pe 3 ani veneau cu 4.25% pe an, deci este o diferenta mica fata de 4% cat aduc cele de acum, tot pe 3 ani. Insa dobanzile in pietele de capital au scazut si mai mult, asa ca este de inteles aceasta modificare.
     Cat despre “jaful” facut de intermediari, cei de la Tradeville au de multi ani un comision de 0,1% la tranzactionarea titlurilor de stat. Chiar ti se pare a fi “jaf”???

     1. Prietene , evident ca-mi dai dreptate ! Adica la scadenta de 3 ani , dobanda a scazut de la 4,25% la 4% , iar comisionul la grupul BT Capital Partners era in vara specificat la
      maxim 0,05% , iar acum pauza , nu se mai specifica nicio limita maxima de comision,
      iar tu vii sa-mi spui ca Tradeville a avut inca din vara , comison DUBLU … deci … JAF !

 3. Salut,

  Am cateva nelamuriri legate de acest program.

  Sa presupunem ca subscriu la emisiunea pt 1 an cu dob 3.5%.

  Ce se intampla daca vand intreaga cantitate anticipat dupa fix jumatate de an? Mai primesc dobanda pe jumatatea de an care a trecut si in care am detinut titlurile?

  Daca da, cine plateste aceasta dobanda? Cumparatorul sau MFP? Si cand anume primesc banii pe dobanda? La momentul vanzarii sau la data scadentei (peste jumatate de an)?

  Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *