In ce investim in 2025

In ce investim in 2025

Tocmai am trecut de un an 2024 foarte bun pentru piata de actiuni, indicele bursei americane S&P500 crescand cu 23% (in dolari). Acesta a fost al doilea an de crestere cu peste 20%, dupa ce si in 2023 a avut o crestere similara (24% mai exact).

Anul 2024 a adus cresteri importante si pentru aproape toate clasele de active pe care le urmarim: indicele Bursei de Valori Bucuresti, aur, bitcoin si piata imobiliara din Romania.

In acest context, in 2024, am reusit sa obtin un randament excelent pentru intregul meu portofoliu de investitii (actiuni, obligatiuni si imobiliare), de peste 23% in EURO.

Poti sa vezi in detaliu rezultatele din investitii in 2024 AICI.

Indicele bursei americane S&P500, aurul, bitcoin-ul si piata imobiliara sunt toate in zona maximelor istorice.

Surprinzator? Nu chiar. Anul 2022 a adus corectii pentru toate clasele de active de mai sus, in conditiile unei inflatii nemaintalnite de zeci de ani. Era normal ca activele sa creasca in termeni nominali mai mult decat in mod normal, pentru a depasi inflatia.

Nu stiu cati isi amintesc, insa in 2022 am spus ca, desi “marfurile” sunt cea mai buna protectie impotriva inflatiei pe termen scurt, imobiliarele si actiunile sunt cele care te protejeaza cel mai bine impotriva inflatiei pe termen mediu si lung.

Ca o referinta, in ultimii 100 de ani, indicele S&P500 a oferit randamente anuale medii de aprox. 7% + inflatie. Astfel, a creat putere de cumparare reala masiva pentru investitori.

Anul 2023 a fost primul an de Bull Market (piata in crestere) dupa Bear Market-ul din 2022 (piata in scadere), asa ca a fost usor de estimat ca va fi pozitiv.

Anul 2024 a fost anul alegerilor prezidentiale, care statistic este pozitiv pe burse, asa ca a fost din nou destul de usor de estimat.

Anul 2025 insa este mult mai greu de “ghicit”. Va fi un an volatil si plin de incertitudini.

Totusi, eu cred ca putem sa facem un pic de lumina si sa ne creionam o strategie castigatoare pentru anul 2025.


Avand in vedere cele de mai sus, in ce investim in 2025?

Mai jos voi detalia care este planul meu. Atentie, este planul meu si mi se potriveste mie, profilului meu de risc, experientei mele si contextului meu de viata. Tu il poti analiza si iti poti lua anumite idei, insa trebuie sa iti faci propriul plan, pe care sa ti-l asumi 100%.

In ce investim in 2025?

1. Actiuni BVB

Indicele BET-TR a crescut in 2024 cu aprox. 19%, insa din iulie se afla pe o panta descendenta.

Cresterea a fost sustinuta de rezultatele financare foarte bune ale companiilor mari de la BVB, in special ale bancilor.

Pe de alta parte, incertitudinea alegerilor din aceasta toamna a afectat mult performanta Bursei din Romania in a doua jumatate a anului. Aceste incertitudini vor continua pana cel putin in luna martie, cand vom avea alegerile prezidentiale repetate.

Astfel, companiile importante de la BVB au ajuns sa aiba multimplii de evaluare destul de mici acum, la inceput de an 2025.

In acelasi timp, bancile au toate sansele sa aiba rezultate financiare bune si foarte bune in 2025, in conditiile in care creditarea este in crestere si piata imobiliara creste sustinut.

De asemenea, companiile producatoare de energie ar putea avea rezultate financiare foarte bune, avand in vedere criza energetica care se prefigureaza in Europa.

In 2025 vor veni in continuare fluxuri importante de bani spre BVB din Fondurile de pensii din pilonul 2.

Avand in vedere cele de mai sus si DACA nu vom avea o criza politica majora, BVB are sanse bune sa ne faca o surpriza placuta in 2025.

Strategia va fi replicarea indicelui BET (primele 12 companii din indicele BET), cu achizitii constante lunare, cu reinvestirea dividendelor si cumparari aditionale in caz de corectii din motive politice.

2. Titluri de stat Fidelis pe RON si EURO


Aici a fost o mare oportunitate in a doua jumatate a anului 2022 si in 2023. Am acumulat mult FIDELIS atat in RON, cat si in EURO, la dobanzi pe care nu cred ca le voi mai prinde prea curand.

In acest moment tot stocul meu de titluri de stat FIDELIS, atat in RON, cat si in EURO, ofera dobanzi peste inflatie si neimpozabile. Media dobanzilor la RON sunt pe la 7.5%, iar la EURO pe la 5.5% si mai sunt si fixate pe cativa ani buni de aici inainte.

De asemenea, acest stoc generos de titluri de stat in RON si EURO va putea fi folosit ca rezerva de cash in cazul in care apar oportunitati pe piata de actiuni.

Estimez ca dobanzile se vor mentine in mare parte in 2025, inclusiv dobanzile pentru titlurile de stat.

Astfel, va fi putin tentant pentru mine sa mai aloc sume mari spre FIDELIS. Totusi, voi investi unele rezerve in FIDELIS in EURO, pe scadente mai lungi pentru a beneficia de dobanzile mari si neimpozabile si pentru a constitui rezerve pentru o eventuala corectie.

3. Obligatiuni corporative


Cu dobanzi atat de mari la titluri de stat FIDELIS, si neimpozabile, obligatiunile corporative nu sunt tentante pentru mine.

4. Imobiliare – apartamente pentru inchiriere

Am facut mai multe achizitii imobiliare in Bucuresti si una in Mamaia Nord, in 2023 si 2024. Achizitiile au fost facute atat direct de pe piata, cat si prin Hubix, fondul de investitii imobiliare infiintat de prietenii mei, Bogdan Dinu, Cristi Istratescu si Daniel Tudor.

La final de 2024 am vandut singurul apartament vechi din portofoliu, asa ca acum detin doar proprietati noi.

Am vrut sa ies din aceasta investitie pentru ca, realist, consider ca mai avem probabil in jur de 2 ani de crestere din acest ciclu imobiliar. Astfel, proprietatile vechi nu mai sunt tentante pentru mine in acest ciclu imobiliar. Vor fi in perioada de contracte, cand va veni.

Pe de alta parte, proprietatile noi, bine pozitionate, din orasele mari universitare (pe mine ma intereseaza Bucurestiul pentru ca aici locuiesc) raman tentante pentru ca, realist vorbind, nu prea mai sunt multe locuri unde se pot construi astfel de proprietati. Pe termen lung se vor aprecia foarte mult.

In 2025 ma voi concentra tot pe Bucuresti, la fel ca in ultimii ani si voi investi doar in proprietati noi care imi plac foarte mult.

5. Portofoliu de ETF-uri internationale

Voi continua sa investesc in ETF-uri de actiuni (in special pe indicele S&P500 pentru ca pe MSCI World am deja pozitii mari).

In 2025 voi merge pe o strategie foarte simpla, de investitii constante, lunar, in SP500.

In caz de corectii (orice peste 5% corectie), voi investi suplimentar.

In acest moment bursa din SUA este scumpa, Forward P/E este de 22 (vs. media istorica de 17).

In acelasi timp, cresterile de profituri prognozate pentru companiile din indicele S&P500 sunt de 15%, ceea ce este mult peste prognozele din anii trecuti.

Media prognozelor analistilor pentru evolutia indicelui S&P500 pentru anul 2025 este de +8%.

SP500 forcast yahoo

Eu personal ma astept sa avem un an usor pozitiv, dar cu volatilitate ridicata.

6. Investitiile in actiuni internationale


Pe langa ETF-uri, care reprezinta grosul investitiilor mele pe pietele internationale, inca din 2020 am inceput sa investesc si in actiuni individuale pe international.

In 2022 deja mi-am construit pozitii puternice pe cateva BIG Tech stocks din SUA (Google, Meta, Microsoft fiind cele mai mari pozitii), iar in 2023 si 2024, dupa cresteri spectaculoase ale acestor pozitii, am marcat jumatate din detineri si am pastrat pe termen lung cealalta jumatate.

Sunt companii geniale de tehnologie si au si performante financiare top class.

De asemenea, sunt si foarte adaptabile la un context de criza. Pot oricand sa mai dea oameni afara si sa isi reduca costurile. Nu sunt ca o firma de productie care are costuri fixe enorme de dus, indiferent de vanzari, economie etc.

Pot domina lumea inca decenii de acum inainte, daca nu fac greseli majore.

Singura lor problema majora a fost tot timpul pretul mare al actiunilor. Adica toata lumea stia ca sunt grozave si din acest motiv pretul a fost mai tot timpul foarte mare.

Eu le-am prins la niste preturi mici in 2022 🙂 si o sa ma mai tin de ele o perioada, daca nu apare ceva major care sa ma faca sa reanalizez.

Alte plasamente serioase in actiuni individuale internationale nu prevad sa fac in acest moment.

7. Cash

Voi acumula cash in 2025 in EURO si USD pentru eventuale corectii bursiere si pentru finalizarea investitiilor imobiliare incepute.

8. Criptovalute


Am deja un portofoliu de BTC si ETH, plus alte cateva monede mai mici.

Am facut o mica marcare de profit la final de 2024. Anul acesta probabil ca voi mai marca o parte din profituri.

9. Lista de “cumparaturi”


Desi ma astept ca anul 2025 sa fie usor pozitiv pentru actiuni, ma astept sa avem si ceva corectii pe parcursul anului.

Astfel, pe lista mea de cumparaturi sunt ETF-urile de actiuni si companiile din indicele BET, in caz de corectii.

 

10. Investitiile in propria persoana

Enjoy family and friends.

Prioritate mai mare a sanatatii si starii de bine.

Vom face si business, dar intr-un ritm mai lent si mai placut. 🙂

Am ajuns la o varsta si la un nivel financiar in care imi permit sa ma orientez spre latura mai filosofica si creativa a vietii.

Concluzii

In primul rand, alocarea portofoliului meu in acest moment este bine echilibrat si diversificat, astfel incat sa am un mare spatiu de manevra in orice scenariu:

Alocare portofoliu 2024

Acesta cred ca ar trebui sa fie si obiectivul oricarui investitor, sa aiba o alocare a portofoliului suficient de buna, astfel incat sa nu se mai teama de o corectie, criza, recesiune etc.

In al doilea rand, dupa doi ani pozitivi pe bursa, in 2023 si 2024, pornesc in 2025 cu un optimism moderat, in care ma astept la o crestere moderata, dar si cu volatilitate.

Nu mai tin minte de cand nu am mai avut 3 ani consecutivi de crestere pe burse 🙂 Acum am putea avea un astfel de al 3-lea an :).

Revolutia tehnologiei de AI are potentialul sa impinga in continuare companiile importante din S&P500 spre noi maxime.

De asemenea, eu personal ma astept la o incetare a razboiului din Ucraina si acest lucru ar putea sa ofere un avant economic Europei prin proiecte de reconstructie.

Pe partea valutara, voi reduce expunerea pe RON si voi mari expunerile pe USD si EURO. Ma astept ca RON-ul sa se devalorizeze anul acesta in fata celor doua valute.

Desi sunt moderat optimist pentru anul 2025, trebuie sa tinem cont ca sunt multe vulnerabilitati la nivel international si national, legate de situatia politica, de conflictele militare, de deficitele bugetare care pot crea oricand un Black Swan (eveniment major negativ, impredictibil).

Astfel, imi continui planul de investitii in actiuni luna de luna si sunt pregatit cu cash pe alocari suplimentare in caz de corectii.

Mi-e greu sa cred ca nu vom avea pe parcursul anului 2025 macar o corectie mai substantiala (peste 10-15%).

Astfel, sunt sigur ca vor aparea o sumedenie de oportunitati pe parcursul anului, chiar daca acum nu sunt evidente. 🙂

Mult succes!

Valentin

PS. Marti, 7 ianuarie, incepe ultima campanie de reduceri importante pentru cursurile noastre de educatie investitionala si financiara, inainte de a le creste preturile de la 1 februarie 2025.

Vezi lista cursurilor noastre si alege-le pe cele care te vor sprijini in a face din 2025 un AN FABULOS pentru tine.

Incepand cu 1 februarie, vom creste preturile pentru majoritatea dintre cursurile noastre .

Astfel, va fi ultima campanie de reduceri inainte de cresterile de preturi din februarie.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *