august 19

Rezultate investitii august 2019

Luna august a fost o luna tulbure pe actiuni, insa foarte profitabila pe obligatiuni de stat si aur, ceea ce mi-a avantajat portofoliul semnificativ. In plus, a fost o luna in care am facut miscari semnificative pe portofoliu. 

Daca lunile trecute m-am simtit ca un idiot, fiind expus mai mult pe obligatiuni de stat decat pe actiuni, luna asta m-am simtit genial. Titlurile de stat si aurul sunt pe un bull market de zile mari.

Rezultate investitii august 2019

rezultate august 2019

Rezultat cumulat Portofoliu = 14.8% randament in RON la 8 luni (ianuarie-august 2019)

Alocare pe clase de active: 16% actiuni/ 55% obligatiuni de stat si corporative/ 20% cash/ 5% aur/ 4% speculativ.

Alocare valute: 20% RON/ 80% EUR&USD.

A fost o luna cu marcari de profituri importante.

Miscari importante Portofoliu:

 • Marcare profit pe marfuri – in actualul context de low inflation + perspective de incetinire economica, am decis sa marchez profitul pe marfuri si sa ies din aceasta clasa de active;
 • Marcare profit pe SP500 si realocare partiala pe MSCI Emerging Markets si Europe – evaluari mai bune pentru piete emergente si Europa. In plus, prin expunerea pe MSCI World, am deja expunere suficienta pe piata din US;
 • Marcare profit partial pe Developed Markets Gov Bonds – am fost surprins de bull market-ul pe titluri de stat din tarile dezvoltate, care s-a suprapus, in mare parte, pe bull market pe actiuni. Sunt constient ca bonds pot sa mai creasca, in contextul in care dobanzile sunt in scadere + se preconizeaza noi programe de tiparire a banilor. Insa, pur si simplu, nu mai are sens pentru mine sa imi asum riscul de a fi expus atat de mult pe Gov Bonds, la actualele preturi si actualul potential de randamente, mai ales pe Gov Bonds din Europa si Japonia, care au yield spre zero;
 • Crestere expunere pe BVB – imi plac evaluarile actuale pe actiunile mari din indicele BET;
 • Aurul trece printr-un bull market foarte frumos;
 • Hording cash (in special EUR) pentru oportunitati viitoare;
 • Pe CFDs lucrurile merg bine. Am terminat cu tampeniile si mi-am stabilit o strategie care livreaza constant si bine. Lectia 1 – nu mai pune stop loss-uri atat de mari. Lectia 2 – nu mai urmari trading signals ale altora, fa-ti tu analizele si ia-ti deciziile singur.

Concluzii Augst 2019

Dupa mai multi ani in care tranzactiile mele s-au bazat mai mult pe acumulare si investitii pasive, pe ideea de portofoliu All Weather (portofoliu care cuprinde active necorelate, care sa iti aduca un randament bun si in acelasi timp sa te fereasca de volatilitate), luna august a insemnat o restructurare sau, mai exact, un inceput de restructurare a portofoliului.

De ce?

Activele necorelate au crescut substantial in acelasi timp. Sa luam portofoliul All Weather al lui Ray Dalio:

alocare active ray dalio

SP500 +18%

Long Term US Bonds +24%

Intermediary US Bonds +11%

Gold +20%

Marfuri +2%

Unde sunt activele corelate? Toate au crescut. Nu ca m-as supara, insa asta ma face sa marchez o parte din castiguri, sa fiu mai prudent, sa ma reorientez inspre active cu evaluari mai bune si perspective mai bune si sa pun de-o parte cash pentru oportunitati viitoare.

Spor in investitii!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:

cover2

 

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Similar Posts

3 Comments

 1. Salut Valentin,

  Ce long term si mid term US bonds recomanzi? Imi dai un ticker?
  Pt. US bonds si MSCI world ce broker folosesti personal?
  MSCI world vs SP500. Care si de ce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *