Rezultate investitii trimestrul 3 2024
La inceputul anului 2024, publicam un articol in care imi detaliam strategia pe 2024.
Elementele principale din aceasta strategie:
- Acumulare lenta pe companiile mari din indicele BET (BVB);
- Acumulare pe titluri de stat Fidelis in RON. Prefer Filelis in defavoarea ETF-urile de titluri de stat straine pentru ca sunt scutite de impozit;
- Hold pe ETF-uri pe titluri de stat din SUA;
- Pe international concentrat pe ETF-uri broad market;
- Dupa ce am acumulat mult BIG Tech in 2022, sa o las mai moale si sa cumpar doar daca mai apar corectii mari pe aceste actiuni. Mai marchez din profituri.
- Cumparat imobiliare in marile orase;
- Crypto hold;
- Obligatiuni corporative nu prea mai am si nici nu intentionez sa cumpar in viitorul apropiat.
Dupa primele 9 luni din 2024, ma bucur ca sunt in grafic cu toate predictiile:
- Companiile mari din indicele BET au crescut binisor 🙂
- ETF-urile broad market au crescut foarte bine 🙂
- Imobiliarele din marile orase (sincer, eu urmaresc doar Bucurestiul si inca 2-3 orase mari) cresc si chiar destul de vanjos;
- BIG tech inca creste;
- Dobanzile sunt in scadere si ofertele la Fidelis sunt din ce in ce mai slabe;
- Crypto a crescut.
Bine, sunt doar primele noua luni din 2024. Vom vedea ce surprize ne pregateste finalul de an. Oricum, deja creionez strategia pe 2025.
Per total, rezultatele pe primele 9 luni ale anului 2024 au fost foarte bune pentru un an care urmeaza unui alt an, 2023 care a fost spectaculos.
Mai jos detaliez rezultatele obtinute; evidentiez atat elementele care au contribuit pozitiv, cat si pe cele care au contribuit negativ la rezultate.
Apoi, in sectiunea de concluzii, voi scrie ce miscari vreau sa fac pentru restul anului 2024.
Rezultate BVB
Baza portofoliului a ramas pasiva – replicarea indicelui BET + o mare componenta in titluri de stat Fidelis in RON si EURO.
Portofoliul de actiuni de la BVB a avut un randament de 18.4% in RON in primele 9 luni din 2024.
Platforma brokeului am vazut ca imi amesteca randamentele portofoliului cu tot ce am in el (actiuni, fidelis in RON, fidelis in EURO) dar vad ca pot sa extrag randamentul defalcat pe actiuni si obligatiuni:
sursa: extras din Platforma brokerului Tradeville
Eu sunt foarte multumit, avand in vedere ca acest portofoliu are o protectie puternica impotriva corectiilor (componenta de titluri de stat). 🙂
Am facut si o caratenie masiva in T3 vanzand pozitiile care nu ma mai multumesc.
De asemenea, au intrat dividendele de la diverse companii listate ceea ce se simte foarte bine 🙂
Uite, cum arata lista mea de dividende primite anul acesta prin Tradeville:
sursa: extras din Platforma brokerului Tradeville
Trebuie sa tineti cont ca pentru mine Portofoliul de BVB este in special pentru venit pasiv. Sunt intr-o alta etapa a vietii de investitor decat majoritatea. Mi-am atins deja cifrele de independenta financiara si nu mai vreau sa risc aiurea pentru a vana nu stiu ce randamente spectaculoase.
Deja pentru mine principalul obiectiv este sa obtin randamente bune, la un risc cat mai mic.
Rezultate portofoliu international de actiuni +ETF-uri
Pentru perioada ianuarie-septembrie (mai exact am uitat sa fac print screen la 30 iunie si am pus print screen de astazi, 1 octombrie), randamentul portofoliului meu principal pe international de la Interactive Brokers (actiuni si ETF-uri) a fost excelent pentru 9 luni: 🙂 +17.12% in EUR.
Rezultatul este cu atat mai spectaculos cu cat are si o portiune de aprox. 25% in ETF-uri pe titluri de stat. In rest, portofoliul este concentrat pe actiuni si ETF-uri de actiuni.
Rezultatul pozitiv vine in special din ETF-uri broad market pe actiuni dar si din ce am construit anul trecut:
“In 2022 deja mi-am construit pozitii puternice pe cateva BIG Tech stocks din SUA (Google, Meta, Microsoft fiind cele mai mari pozitii).”
sursa: https://stiintabanilor.ro/in-ce-investim-in-2023/
Am securizat inca o parte din profit, vanzand partial din pozitiile pe Meta Platforms (care a crescut spactaculos), Tesla si o serie de companii small cap (mai mici) si cumparand ETF-uri de titluri de stat din SUA.
Mai am doua portofolii mai mici pe international pe XTB, unul in EURO si unul in USD si, din pacate, din XTB nu stiu cum sa identific un castig YTD direct din platforma si trebuie sa imi calculez manual.
Portofoliul pe EURO (care este mult mai mare) are doar 2 ETF-uri: MSCI World si SP500 (stiu, stiu ca se suprapun mult, dar am un scop specific pentru care fac astfel).
Acest portofoliu are un randament in jur de 20% in EURO, asa cum au si cele doua ETF-uri. Nu am facut decat buy and hold pe acest portofoliu.
Pe portofoliile internationale, asa cum scriam mai sus, am facut unele marcari de profituri pe actiuni individuale si am cumprat ETF-uri pe titluri de stat + am continuat cumparile lunare de ETF-uri de actiuni, dar intr-un ritm mai lent.
Imobiliare
Aici eu v-am zis ca am o perspectiva pozitiva asupra pietei imobiliare din marile orase.
Am mai contractat cateva apartamente in Bucuresti.
Bineinteles ca nu putem vorbi de randamente la 9 luni. Sunt prea recente investitiile, insa sa nu va mirati daca peste vreo 2 ani, cand imi public rezultatele din investitii, veti vedea un randament la imobiliare de 30-40%.
Am mai folosit o data strategia asta in 2020, cand am contractat mai multe apartamente, tot in Bucuresti, si tot intr-un moment care mi s-a parut favorabil (era in plina pandemie), si apoi in 2022 s-au vazut rezultatele. In sume absolute, randamentele la acele apartamente au depasit 50% in 2 ani.
La chirii lucrurile merg struna. Chiriile au crescut per total (eu nu le-am crescut anul acesta) si am niste chiriasi super. De asta nici nu cresc chiriile. Colaboram foarte bine.
Portofoliul de crypto
Conform strategiei, am fost HOLD pe crypto, adica nu am cumparat si nu am vandut nici in 2024.
Portofoliul este format in mare parte din BTC si ETH + 2 proiecte romanesti unde am valori mici.
Nu mi-am batut eu capul prea tare, dar randamentul in EURO pe sase luni din 2024 este de 22% si crypto a ajuns sa ocupe in jur de 2% din portofoliu.
Si apropo, cea mai mare parte din portofoliu a fost acumulat in perioada 2018-2019. Atunci BTC era vreo 3.000 de dolari (acum este 70.000) si ETH era sub 200 de dolari (acum este 3.500).
Cam asta este treaba cu investitiile pe termen lung.
Concluzii
Anul 2023 a fost foarte bun pentru activele de risc (actiuni) si destul de slab pe titluri de stat, dar si pe imobiliare.
In primele 9 luni din 2024 pare ca tot activele de risc cresc. Cele defensive (titlurile de stat) de asemenea cresc. De asemenea, piata imobiliara locala se misca bine.
Aceste lucruri erau usor de anticipat inca de anul trecut datorita faptului ca anul 2024 este an electoral in multe tari (inclusiv SUA). In anii electorali se arunca cu bani in stanga si in dreapta si probabil ca se si amana stirile mai putin pozitive.
Eu am tot scris ca anii 2023 si o parte a anului 2024 au sanse mari sa fie buni. Am tot scris in rapoartele mele trimestriale si chiar in articolul despre strategia de investitii pentru anul 2024.
Pe masura ce se apropie momentul alegerilor prezidentiale din SUA (noiembrie 2024), eu cred ca riscul creste pentru activele de risc (actiuni, crypto etc.).
Din acest motiv, pentru mine anul acesta este unul de Hold sau cel mult de acumulare lenta de active de risc.
De asemenea am marcat si unele profituri pe active mai riscante (actiuni tech, small caps etc.) si voi continua sa fac acest lucru si in T4 2024.
Profiturile le voi duce in titluri de stat. Dobanzile au scazut putin, dar inca sunt atractive. De anul viitor nu cred ca vor mai fi dobanzi atractive, peste inflatie.
Pe ETF-uri acumulez pe termen lung, deci nu am motive sa marchez profituri. Cred ca vor fi mult mai mari in 5 ani.
La imobiliare vorbim de un alt ciclu de evolutie decat la actiuni. Aveam o restanta de crestere pe piata imobiliara din ultimii 2 ani, cand pe ciclul normal ar fi trebuit sa creasca.
Astfel, experimentam o crestere accelerata a preturilor imobiliarelor de aprox. 12 luni.
Aceasta crestere a fost anticipata de mine si am vorbit deseori despre aceasta oportunitate, atat in 2023 cat si la inceput de 2024.
Ciclul normal de crestere a fost intrerupt de mai multi factori negativi, dintre care printre cei mai relevanti sunt:
- razboiul de la granita care a speriat cumparatorii;
- inflatia mare care a socat cumparatorii care nu au mai trait vremuri inflationiste. Adica i-a socat exact pe adultii tineri, care sunt si cumparatorii cei mai importanti din piata imobiliara;
- Si mai ales dobanzile foarte mari la credite, dar si la depozite.
Acesti factori s-au diminuat sau sunt pe cale de a se ameliora. Astfel, piata imobiliara a inceput de aprox. 12 luni sa recupereze si sa ajunga cu preturile “la zi”. Cel mai probabil aceasta tendinta va continua pe masura ce factorii enumerati mai sus vor deveni mai favorabili.
Cam acestea ar fi gandurile mele legate de perspectivele pentru restul anului 2024.
Mult succes!
Valentin
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.