titluri de stat fidelis scaled

Titluri de stat Fidelis septembrie 2022 (8% dobanda)

Avem o noua serie de titluri de stat Fidelis si, asa cum anticipam, dobanzile au ajuns la 8% in RON, cel mai mare nivel de pana acum.

In acelasi timp, rata inflatiei pe ultimele 12 luni (iulie 21-iulie 22) este de 14.96%. Dobanzile sunt mult sub inflatie dar acest lucru nu este o noutate. Traim intr-o paradigma de dobanzi sub inflatie de ani de zile si cam in toate economiile lumii.

“Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, între 1 și 16 septembrie 2022, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank, pentru titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, listate la Bursa de Valori București.

Titlurile de stat în lei au scadența de 3 ani cu dobânda anuală de 8% pe an, iar cele în euro au scadențe de 1 an și 2 ani și dobândă anuală de 1,85%, respectiv 2,65%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.”

sursa: mfinante.ro

 1. Scadenta pe 3 ani, RON 8% pe an;
 2. Scandenta pe 1 an, EURO cu 1.85% pe an;
 3. Scadenta pe 2 ani, EURO cu 2.65% pe an.

De mentionat ca dobanzile sunt neimpozabile si se platesc odata pe an.

De asemenea titlurile de stat Fidelis se vor tranzactiona pe BVB unde pot fi vandute oricand, cu incasarea dobanzii la zi (nu se pierde dobanda daca se vand anticipat).

Exista si un dezavantaj al faptului ca vor fi listate la BVB: Pretul lor poate sa varieze la bursa, atat in sus cat si in jos fata de valoarea nominala de 100 de lei sau 100 de euro. Voatilitatea insa este mult mai mica decat la actiuni si la finalul perioadei de maturitate (1, 2 sau 3 ani) primesti inapoi valoara nominala (pe langa dobanzile anuale).

Poti participa la plasamentul celor trei emisiuni de titluri de stat direct, prin intermediul sindicatului de intermediere format din: BT Capital Partners (firma de brokeraj afiliata Bancii Transilvania), Banca Transilvania, BRD, BCR si Alpha Bank.
De asemenea, poti subscrie si prin intermediul altor brokeri autorizati BVB, asa cum este Tradeville.
Iti poti deschide cont online la Tradeville aici.

Si aici poti vedea cum se fac subscrierile prin Tradeville, direct online (pe platforma lor clasica).

Comparatie cu inflatia

Daca vorbim de titlurile de stat in EURO, la dobanzi de 1.85% pe un an si 2.65% pe doi ani vs inflatia de 9% la EURO + perspectivele de inflatie pe urmatorii 2 ani (mult peste 2%) + perspectiva ca si Banca Centrala Europeana sa accelereze cresterile de dobanda – chiar nu are rost sa facem vreo comparatie 🙂
La RON, rata inflatiei pe ultimele 12 luni este de aprox. 15%. Aceasta inflatie este cea care deja a erodat puterea de cumparare a RON-ului.
Mai relevanta ar fi rata inflatiei pe urmatorul an (pentru cele cu scadenta de 1 an) si pe urmatorii 3 ani.
Astfel, potrivit BNR, proiectiile de inflatie pe urmatorii ani arata astfel:

inflatie proiectie BNR T2 2022

sursa: BNR
Astfel, potrivit acestei proiectii, am cam ajuns la varful inflatiei (in jur de 15%) si inflatia urmeaza sa decelereze in urmatoarele luni.
Inflatia pe urmatoarele 12 luni ar fi undeva pe la 12-13%. Astfel, la titlurile de stat pe 3 ani, in primul an avem randament sub inflatie aproape sigur.

Inflatia pe urmatorii 3 ani – acolo am putea iesi cu randamente apropiate cu inflatia sau chiar peste daca intr-adevar inflatia in anii 2 si 3 (adica sept 23 – august 24 si septembrie 24 – august 25) se va situa pe la 6-7% conform proiectiei BNR (ca medie)

Totusi, sunt doar proiectii si nimeni nu stie cat va fi inflatia in mod real in urmatorii 3 ani.

Comparatie cu dobanzile bancare

In acelasi timp, dobanzile titlurilor de stat sunt peste majoritatea dobanzilor bancare care sunt mai mici la bancile mari si medii, undeva intre 5 si 6% pentru depozitele pe 12 luni (impozabil).
Doar cateva banci mici ofera dobanzi care se apropie de ceea ce ofera titlurile de stat Fidelis.

dobanzi banci sept 22
sursa: Finzoom

Concluzie

Titlurile de stat in RON au ajuns la dobanda de 8% net pe an si deja concureaza serios actiunile platitoare de dividende.

Intr-un mediu inflationist in care mai toate activele sunt in scadere aceste titluri de stat pot fi interesante.

Dintre cele 3 emisiuni de titluri de stat Fidelis, cele pe EURO mi se par neinteresante din cauza dobanzilor mici.

Doar cele pe 3 ani in RON sunt interesante si cu ceva sanse sa aduca randamente real pozitive – dar atentie ca, acestea, fiind pe 3 ani, sunt si mai volatile pe bursa.

In final, titlutile de stat Fidelis din septembrie 2022 sunt interesante pentru cei care vor sa parcheze niste bani pe 1-3 ani si altfel i-ar fi tinut in depozite/ cont de economii/ cont curent/ saltea cu dobanzi mai mici sau zero.

Altfel, eu cred ca vor veni si exista deja si oportunitati mult mai bune pe piata de actiuni. Doar ca pentru asta ai nevoie de educatie investitionala pentru a intelege ce cumperi si pentru a tolera volatilitatea.
Mult succes!

Valentin

PS. Invata mai multe despre titluri de stat, actiuni si alte instrumente financiare din Cursul practic de investitii pasive

Disclaimer – acest articol contine link de afiliere pentru brokerul Tradeville. 

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Similar Posts

4 Comments

 1. Multumim pentru articol.

  Nu imi sunt clare unele aspecte.

  Indiferent de volatilitate, la maturitate se va plati valoarea intreaga de 100 ?

  Volatilitatea ne afecteaza doar daca vrem sa vindem anticipat iar comisionul de achizitie, incasare dobanda si principal e zero la achizitia prin Tradeville.

  E corect ?

  Multumesc!

  1. corect. Vei primi inapoi la finalul celor 3 ani etc. valoarea nominala de 100 de lei. Nu ai comsioane la TRadevelle de cumparare in plasament sau incasare dobanda. Doar 0.1% la vanzarea anticipata.

   1. Salut. Dar in contextul in care ele se tranzactioneaza, nu exista riscul ca la scadenta sa existe pierderi? Ex la 100 euro investiti ar trebui sa primes 100 euro plus dobanda…dar daca ele scad, ce se intampla?

 2. Te re-salut Valentin si te deranjez cu o intrebare: in octombrie 2022 se pot cumpara titluri Tezaur
  cu scadenta la 1 an (7,75% dobanda) si la 2 ani (8,10% dobanda). Daca ai fi chitit pe investitia in
  titluri de stat , dat fiind contextul actual , pentru care din scadente ai opta ?

  Multumesc pentru sfat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *