castiga mai mult

Drumul spre independența financiara – Pasul 3 – Câștigă mai mult

Dupa ce ne-am convins ca independenta financiara este o realitate potențiala pentru noi si mai mult decât atât, este chiar o necesitate, este timpul sa trecem la acțiune si sa ne optimizam finanțele personale in vederea pregătirii pentru faza de investitii.

Fără o optimizare a finanțelor personale care sa ne fi intrat deja in automatism, nici nu are rost trecerea mai departe la investiții. Practic, optimizarea finanțelor personale reprezintă fundația întregii construcții.

Putem împarți partea de optimizare a finanțelor personale in 4 mari categorii:

  • Setare mentala;
  • Creșterea veniturilor;
  • Gestionarea eficienta a cheltuielilor;
  • Acumularea si gestionarea rezervelor.

Am scris multe articole despre fiecare dintre cele 4 categorii, așa ca voi puncta mai jos doar esențialul, cat se poate de aplicabil in practica.

Astăzi ne vom concentra pe primele doua puncte care te vor ajuta sa câștigi mai mulți bani.

Setarea mentala

Este nevoie sa ne schimbam 3 mari tipare mentale pentru a putea construi pe fundații solide:

1. Sa devenim autonomi din toate punctele de vedere.

Sa ne setam mental ca prosperitatea noastră tine 100% de noi. Nu mai depindem nici de un angajator, nici de clienți, nici de stat, de nimic.

Bineînțeles ca toți acești factori externi vor continua sa ne influențeze, însă setarea noastră mentala va fi întotdeauna: Daca actiunile lui X ma afecteaza, ce pot face eu pentru a îmbunătăți situația?

2. Mindset de producător, nu de consumator.

Ar trebui să ne sclipească ochii mai tare la o investiție buna, la o afacere buna, la o oportunitate de a produce ceva, decât la o excursie frumoasa, o masa la restaurant sau un smartphone nou.

3. Mindset de acumulare – nu de îndatorare, nu de dat lovitura peste noapte ci de ACUMULARE.

Câștigă mai mult

Am scris multe principii si tehnici  care te pot ajuta sa iți crești veniturile. Le poți revizita si aplica in practica pentru ca au fost testate din nou si din nou si funcționează.

Daca ai adoptat deja cele 3 setări mentale de mai sus, cel mai probabil ca deja ti-ai crescut veniturile substanțial si vei continua sa ti le crești constant.

Nu revin asupra tuturor tehnicilor si principiilor de creștere a veniturilor ci voi detalia cel mai puternic instrument care m-a ajutat pe mine pana in acest moment: Setarea mentala a nivelului de venit.

Bun!!!!

Sa zicem ca ai un venit de 1000 EUR pe luna si vrei sa îl crești.

Primul si cel mai important pas este acela de a seta noul nivel de venit pe care ti-l dorești, sa zicem 1500 de EUR, cat si termenul pana la care vrei sa ajungi la acest nivel de venit, sa zicem pana la finalul anului 2019.

Bun, cum facem astfel încât acest nou nivel de venit sa devina realitate?

1. Când ne setam noul nivel de venit, îl setam la un nivel la care NOI sa ne simțim inconfortabili, dar in același timp nici sa nu credem despre noi ca deliram.

De exemplu, daca de la 1000 EUR ne setam 1100 EUR – este prea ușor de atins, nu ieșim din zona de confort. De asemenea, daca ne setam 10.000 EUR – s-ar putea ca mintea noastră sa ne spună ca deliram si sa refuze sa lucreze cu aceasta suma.

O creștere de 50% ar putea fi suficient de provocatoare pentru noi si in același timp, suficient de credibila pentru ca mintea noastră să îl accepte si sa înceapă să lucreze la acest obiectiv. 50% este doar un exemplu, poţi alege tu un nivel potrivit pentru tine.

2. Fixam acest nou nivel de venit in mintea noastră.

Lipim o coala de hârtie pe care sa scrie noul nivel de venit pe perete, unde îl putem vedea, îl repetam in minte (eu câștig X EUR pe luna), ne gândim la el in momentele de relaxare etc. Important este ca aceasta suma sa ne ruleze in minte pana când ajungem sa credem ca este ceea ce meritam sa câștigam.

3. Pe măsura ce ajungem sa credem in aceasta suma, mintea noastră va începe sa observe oportunitățile de pe piața care ne pot satisface acest nou nivel.

Vom deschide ochii la noi joburi, la oportunități de a ne crea o noua sursă de venit, la utilizarea in scop de a obține profit a mijloacelor pe care le avem la dispoziție. Vom deveni un radar al oportunităților potrivite noului nostru nivel de venit.

4. Vom începe sa acționam înspre fructificarea noilor oportunități observate.

Pentru ca in mintea noastră vechiul nivel de venit va deveni o „ciudățenie”, ceva ce nu mai face parte din identitatea noastră. Cumva, prin acțiunile noastre vom ajunge sa trăim realitatea pe care o percepem ca fiind corecta, adică noul nivel de venit setat mental.

Tot procesul de trecere de la un nivel de venit, la un alt nivel de venit durează in general intre 6 luni si 1 an de efort conștient. Cel puțin la mine cam atât durează. La tine poate fi un proces mai rapid. Importanta este perseverenta.

Acesta este procesul prin care reușesc sa îmi dublez veniturile o data la 3 ani. As fi putut mai mult, dar nu mi-am propus conștient. Știu ca eu sunt cea mai mare limitare a mea dar… nimeni nu este perfect :).

Concluzie

Având un mindset orientat spre autonomie, producție si crestere, ai toate șansele sa înaintezi puternic pe drumul spre independenta financiara.

Următorul pas, o data ce ai învățat sa joci bine in ofensiva (sa câștigi mai mulți bani), va fi sa joci bine si in defensiva, la gestionarea cheltuielilor si acumularea rezervelor.

Ne reîntâlnim zilele următoare, când vom continua seria Drumul spre independenta financiara cu metode practice de a-ţi optimiza gestionarea cheltuielilor si a rezervelor.

Pe curând!

Valentin si Dan

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Similar Posts

4 Comments

    1. Nu chiar Bogdan. Sunt fan-ul meu 🙂 Dar am cativa autori care m-au inspirat: Stephen Covey, Geshe Michael Roach, Tony Robbins, Dave Ramsay si cativa investitori: Warren Buffett, Ray Dalio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *