Rezultate investitii 2021

Rezultate investitii 2021

Iata ca am ajuns si la finalul anului 2021 care a fost cu adevarat formidabil.

Dupa un an de exceptie 2020, in care am avut un randament pe intreg portofoliul de investitii de 23.7% in EURO, nu as fi crezut ca 2021 va fi cu mult mai spectaculos.

Rezultatele de mai jos sunt exprimate ca randamente pe perioada ianuarie-decembrie 2021.

Rezultate BVB

Inchei anul cu alocare de peste 90% pe actiuni pe BVB. Restul sunt titluri de stat FIDELIS.

Toate obligatiunile corporative listate la BVB au fost vandute inca de la inceput de an 2021 (sau final de an 2020). Am anticipat corect ca in acest an NU prea a avut sens sa investesti in obligatiuni corporative. Actiunile de la BVB au adus un raport risc/ beneficiu mult mai bun.

Grosul portofoliului se afla in actiuni din indicele BET, insa cu ponderi diferite fata de indice. Nuclearelectrica, Medlife si Teraplast au adus grosul profiturilor, dar cam toate elementele din portofoliu s-au comportat foarte bine, mai putin utilitatile, unde am ponderi foarte mici.

In prima jumatate a anului am investit destul de mult pe AERO si apoi am marcat profiturile pe majoritatea companiilor si am pastrat doar ce imi place foarte mult.

Totusi, in ultimele luni, am reinceput sa intru pe AERO, atat direct in piata, cat si prin intermediul unor plasamente private.

In mod normal, faptul ca AERO a suferit corectii in ultimele luni nu ar trebui sa ne faca sa abandonam piata, ci sa cautam acele companii care au un model de business cu potential, management de calitate si un pret rezonabil.

Baza portofoliului ramane in companiile din indicele BET, desi nu mai respect procentele indicelui.

Am cumparat actiuni aditional in perioadele de corectie.

Am continuat sa particip la plasamente private in acele companii unde consider ca pot obtine un premium la listare. Voi continua sa fac acest lucru.

Randamentul pentru anul 2021 este ametitor +73.3% in RON.

tradeville 2021

Rezultatul este cu atat mai spectaculos cu cat include si titlurile de stat Fidelis din portofoliu.

Rezultate portofoliu international

La final de an 2021, randamentul portofoliului meu pe pietele internationale a fost de +15.93% in EUR.

Portofoliul este mixt, preponderent din ETF-uri pe actiuni (total market, factor based, sectoriale) + aur si emerging market bonds + cateva actiuni individuale.

international 2021

Acest portofoliu este in general relativ pasiv, dar in ultimele luni a fost mai animat, adaugand cateva actiuni individuale aflate acum “la discount”. Una dintre acestea a adus si pierderi semnificative pana in acest moment, ceea ce este normal. Se afla la discount pentru ca are probleme. Pe viitor, insa, eu cred ca aceste noi pozitii se vor transfoma in noii campioni ai portofoliului.

Un alt aspect care mi-a tras in jos portofoliul a fost alocarea pe actiuni si obligatiuni din tarile emergente. La ETF-ul de obligatiuni am si renuntat intre timp. Pe ETF-ul de actiuni am asteptari pozitive pentru anii urmatori.

Imobiliare

Am cumparat imobiliare in 2019, 2020 si la inceput de 2021. Sunt foarte multumit de aceste decizii, avand in vedere cum au crescut preturile imobiliarelor in acesti ani.

Se pare ca am anticipat corect traiectoria preturilor. Cred ca preturile imobiliarelor din Bucuresti (acolo unde investesc eu) vor mai tot creste cativa ani de acum inainte. Nu doar ca asa cred, dar am si actionat in acest sens.

Sincer, nici nu ma mai intereseaza atat de mult daca vor mai creste sau nu. Eu le-am cumparat pentru a le inchiria si a-mi oferi un venit pasiv stabil.

Planul meu este sa am in jur de 30% din portofoliul total de investitii in imobiliare.

Stiu ca sunt multi care vorbesc despre imobiliare fara sa isi puna efectiv banii la bataie. Eu am spus de multe ori ca sunt bullish pe imobiliare, in special pe Bucuresti pentru urmatorii ani (termen mediu). Asa cum am spus, asa am si facut, adica acolo unde imi pun vorbele, imi pun si banii.

In 2021 nu am avut nicio perioada neocupata la inchiriere.

De asemenea, am verificat preturile pe zonele unde am eu proprietatile si cresterile au fost spectaculoase. Nu as putea sa spun exact cu cat au crescut pentru ca este greu sa gasesti comparabile pe piata pentru proprietatile tale, insa cresterea a fost de cel putin 16% in EURO, cat este cresterea medie a pietei din Bucuresti.

Avand in vedere si veniturile din chirii si faptul ca am avut un apartament luat din stadiul de proiect (si pret mult mai mic decat ce este acum) si care a fost finalizat in 2021, pot estima linistit un randament din imobiliare de 20% in EUR pe 2021.

Obligatiunile corporative

Sunt investitii despre care am vorbit mult mai putin pentru ca, nefiind listate pe o bursa, nu sunt accesibile oricui.

Eu sunt foarte selectiv si pentru mine au fost si sunt foarte profitabile. Totusi, nu le-as recomanda celor care nu stiu sa analizeze o investitie punctuala in detaliu (contabilitate, analiza financiara, intelegerea modelului de business etc.).

Toate obligatiunile pe care le mai detin si sunt nelistate (o parte au fost deja rambursate si incasate de mine) sunt in EUR. Am si o emisiune recenta de obligatiuni in RON la 10% care se vor lista curand.

Sunt excelente surse de venit pasiv pentru mine si au un randament mediu anual de aprox. 9% in EUR.

Portofoliul de crypto

Nice and easy si relativ pasiv pentru mine acest portofoliu compus din BTC si ETH, cumparate de-a lungul timpului si inca cateva monede mai mici adaugate anul acesta.

Randamentul in USD in primele noua luni din 2021 este spectaculos: +571% in EURO (am calculat randamentul in EURO pentru a-l compara cu celelalte clase de active).

Randamentul a fost inca si mai spectaculos decat in 2020 cand am avut 438% in euro.

Investitiile mele in crypto sunt investitiile X factor – adica cele de genul ori la bal, ori la spital.

Concluzii

Dupa un an 2020 de exceptie, anul 2021 a fost inca si mai bun.

Remarc in special BVB-ul, care a performat peste marile piete internationale.

Sunt foarte bucuros ca am anticipat corect (si cu banii pe masa) trendul super pozitiv al BVB, minitrendurile, atat up, cat si down pe piata AERO, evolutia buna a ETF-urilor in general, desumflarea actiunilor high growth pe SUA, cat si evolutia pozitiva a pietei imobiliare din Romania.

M-am inselat in ceea ce priveste aurul (pentru care aveam asteptari mult mai mari), cat si in ceea ce priveste evolutia pietelor emergente care au fost trase in jos masiv de China.

Pe crypto am fost si am ramas in zona de mijloc – profit de oportunitate (nu sunt dintre cei care demonizeaza investititiile in crypto), insa nici nu imi pierd capul fiind all in. Am spatiu de 10% maxim din portofoliu pentru ceea ce eu numesc X Factor si aici pot include fara probleme partea de crypto. Mai mult nu vreau.

Planul de investitii pe 2021 prevedea sa adun si cash pentru oportunitati. Intre timp au aparut cateva oportunitati de care am profitat si care isi vor arata rezultatele in 2022. Mai astept si alte oportunitati mult mai mari in 2022 si am cash-ul pregatit pentru ele.

Daca fac un calcul per total portofoliu, randamentul pe anul 2021 a fost de 82% in EURO.

Nu e rau 🙂

Pregatesc pentru voi si Planul de investitii pe 2022, pe care il voi posta la inceput de ianuarie.

La multi ani si sa ne revedem cu bine in 2022!

Valentin

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Similar Posts

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *