bull scaled

Rezultate investitii trimestrul 1 2021

La inceputul anului 2021 publicam un articol in care imi detaliam strategia pe 2021.

Mi-am stabilit sa merg, la fel ca in ultimii ani, tot pe mixul BVB + portofoliu international de ETF-uri + ca un X factor (element de risc mare, dar si potential de castig mare) un portofoliu pe crypto.

Ca elemente noi fata de anii trecuti:

  • O diminuare a detinerilor de obligatiuni corporative;
  • Investitii active pe BVB pe actiuni mici si cu potential (pe langa clasica replicare a indicelui BET ca investitie pasiva);
  • Strans mai mult cash pentru eventuale corectii mai mari;
  • In portofoliul meu international sa aloc o pondere mai mare ETF-urilor pe pietele emergente si de tip Value.

Ce a aparut nou fata de planul initial a fost un nou portofoliu international de trading si stock picking.

Partea interesanta este ca toate miscarile mele au fost anuntate din timp ori pe grupul StiintaBanilor, ori in webinarii inca de la finalul anului trecut (deci inainte sa le fac :)).

Rezultatele m-au surprins si pe mine in mod placut. 🙂

Rezultate BVB

Aici am inceput cu un portofoliu preponderent format din actiuni si ceva obligatiuni corporative si titluri de stat Fidelis.

Baza portofoliului a ramas pasiva – replicarea indicelui BET. Am trecut la replicarea indicelui BET prin achizitia primelor 12 companii din indice. Acum il replic in proportie de 95%. 🙂

A doua componenta a fost de investitii active in companii mai mici.

In al treilea rand, am vandut toate obligatiunile corporative in RON. Am pastrat numai ceva obligatiuni corporative listate in EUR.

Randamentul pentru primele 3 luni ale anului este ametitor +49.9% in RON.

portofoliu BVB

Am si marcat la greu din profituri (pe actiuni mici si obligatiuni corporative) si astfel mi-am rotunjit rezervele de cash, bifand si acest obiectiv (sa am sume cash in caz de corectie).

Rezultate portofoliu international de ETF-uri

La 31 martie, randamentul portofoliului meu de ETF-uri pe pietele internationale a fost +10.4% in EUR.

portofoliu ETFs

Portofoliul este mixt, preponderent actiuni + aur si emerging market bonds. A batut din nou indicele SP500, care a obtinut +7% in EUR.

Componenta de aur (in jur de 7% din portofoliu) mi-a cauzat pierderi, insa aceste pierderi au fost din plin compensate de castigurile ETF-urilor pe piete emergente si actiuni Value.

In plus, au ajutat si cumpararile aditionale la fiecare corectie de minimum 5%. In special MSCI Emerging Markets a fost volatil, dandu-mi ocazia sa cumpar de 3 ori cu ocazia a trei corectii de aprox. 5%.

corectii IS3N

Cat timp corectiile mai mari nu apar, continui sa acumulez lunar o anumita suma doar pe actiuni si, in paralel, economisesc o suma in cash, pentru a o folosi in caz de corectii.

Imobiliare

Totul merge struna. 🙂

Niciun eveniment de mentionat.

Obligatiunile corporative nelistate

Sunt investitii despre care am vorbit mult mai putin pentru ca, nefiind listate pe o bursa, nu sunt accesibile oricui.

Eu sunt foarte selectiv si pentru mine au fost si sunt foarte profitabile. Totusi, nu le-as recomanda celor care nu stiu sa analizeze o investitie punctuala in detaliu (contabilitate, analiza financiara, intelegerea modelului de business etc.).

Toate obligatiunile pe care le mai detin (o parte au fost deja rambursate si incasate de mine) sunt in EUR.

Sunt excelente surse de venit pasiv pentru mine si au un randament mediu anual de aprox. 9% in EUR. Astfel, pe trimestru, am avut 2.25% in EUR.

Portofoliul de crypto

Nice and easy si total pasiv pentru mine acest portofoliu compus doar din BTC si ETH cumparate de-a lungul timpului.

Randamentul in USD in primele trei luni din 2021 este spectaculos +129.9%

Investitiile mele in crypto sunt investitiile X factor – adica cele de genul ori la bal, ori la spital.

Portofoliul speculativ international

M-am tot gandit daca sa il mentionez sau nu.

Aici fac speculatii pe CFD-uri si speculatii pe actiuni individuale. Adica exact ce ii invat pe ceilalti sa nu faca :))

Este un portofoliu mic de play money cu cateva mii de eur.

Aici am avut 28.3% in EUR in primele 3 luni ale anului 2021. Aproape tot profitul vine din doua instrumente: cateva speculatii pe ETH (instrument derivat, nu moneda reala) si intrarile recente speculative pe Tesla.

Probabil ca o sa ma ocup mai mult de el in vara cand voi avea mai mult timp.

 

Concluzii

Dupa un an 2020 de exceptie, inceputul anului 2021 a fost mai bun decat tot anul 2020. 🙂

Mi-am conservat o parte din castigurile realizate la BVB in primele trei luni.

Ma cam mananca mana sa folosesc banii acestia si pentru ca nu simt ca vom avea corectii serioase anul acesta, insa, cu atat mai mult voi fi mai cumpatat restul anului 2021. 🙂

Voi ramane la clasicul DCA pe ETF-uri si companiile din BET cu sume lunare ceva mai mici + vedem daca mai apar ceva oportunitati.

Adevarul este ca nici nu mai vad oportunitati evidente cu potential mare de castig in urmatoarea perioada. Anul trecut au fost o groaza de chilipiruri pe tot parcursul anului.

Ceea ce este insa sigur este ca vor mai aparea oportunitati si pe viitor. Tot timpul se intampla ca o anumita clasa de active, arie geografica sa ramana in urma, sa devina subevaluata.

Pe curand!

Valentin

Similar Posts

6 Comments

  1. Multumim pentru informatii! O intrebare scurta daca imi permiti: vad ca mentionezi emerging market bonds ca fiind parte din portofoliul tau si ma gandeam de ce ai ales acest ETF ca alternativa poate la global aggregate bonds?

    1. grupul este pe facebook. Iti faci cont de facebook, altfel nu ai cum :). Poti totusi sa fii in contact cu informatiile pe care le impartasesc prin inscrierea la newsletter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *